Φαγητό στην Αθήνα: Τέχνες και γαστρονομία

Φαγητό στην Αθήνα: Τέχνες και γαστρονομία Facebook Twitter
0
Φαγητό στην Αθήνα: Τέχνες και γαστρονομία Facebook Twitter
Vezene

Για το απόγευμα της Κυριακής. Οι εμπνεύσεις του Άρη Βεζενέ αποδείχτηκαν ιδιαίτερα νόστιμες τα τελευταία χρόνια για όσους ακολούθησαν τις προτάσεις του. Ο γνωστός σεφ που έχει γίνει δημοφιλής χάρη στην απλή και γεμάτη πραγματισμό κουζίνα του προτείνει τώρα για την προεορταστική Αθήνα χαλαρά κυριακάτικα απογεύματα γεμάτα γεύσεις, που σκορπίζουν χαμόγελα ευχαρίστησης υπό τους τζαζ ήχους του Philippe Sarde. Το μενού του Vezene θα είναι, όπως ο ίδιος ο Άρης λέει, εμπνευσμένο από την ταινία του Μάρκο Φερέρι La Grande Bouffe, αλά καρτ αλλά και με πιάτα ημέρας, σχεδιασμένα γύρω από την ιδέα της πληθωρικότητας. Οι τεχνικές του καπνού, της θράκας ξύλου ελιάς και της ροτισερί θα κυριαρχήσουν όπως πάντα στην κουζίνα του Άρη, ο οποίος διαλέγει πρώτες ύλες, όπως η φραγκόκοτα, η μοσχοβίτικη πάπια, το χωριάτικο κοτόπουλο, οι πίτες, τα κυνήγια με χοντρά ζυμαρικά και τα αυγά, με σκοπό να μεταφέρει διάθεση θαλπωρής και πληθωρικές γαστρονομικές εμπειρίες σε μια τελετουργία μακράς επίγευσης. Το κυριακάτικο late lunch στις 3 μ.μ. έως και early dinner μέχρι τις 12 θα τρέξει και τις Κυριακές του Δεκεμβρίου στο γνωστό εστιατόριο, το οποίο θα λειτουργήσει παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ θα παραμείνει κλειστό 25 Δεκεμβρίου και 1η Ιανουαρίου.
☛ Vezene, Βρασίδα 11, Αθήνα, 210 7232002


Από την Κρήτη έρχομαι. Από όλες τις τοπικές ελληνικές κουζίνες που δίνουν τα τελευταία χρόνια σε πολλά καινούργια εστιατόρια την αφορμή για στενές σχέσεις με την παράδοση, η κρητική είναι εκείνη που κερδίζει τις προτιμήσεις. Και όχι τυχαία, αφού πρόκειται για μια κουζίνα με ισχυρή προσωπικότητα και ολοκληρωμένη ταυτότητα, που διαθέτει πολλούς φανατικούς οπαδούς. Το Ξαθέρι, στην Καισαριανή, είναι το πιο φρέσκο εστιατόριο αυτής της ομάδας και διαφέρει στη ματιά από τα περισσότερα εστιατόρια που έχουν επιλέξει να υπηρετήσουν την κρητική κουζίνα. Ο χώρος του, μοντέρνος, με απλές γραμμές, εντυπωσιακά φωτιστικά και μεγάλη μπάρα. Όμως τον πρώτο λόγο έχουν το φαγητό και ο κατάλογος, που, ακολουθώντας τις προσταγές της κρητικής κουζίνας, έχει τα περισσότερα από αυτά που περιμένεις να βρεις σε ένα αντίστοιχο εστιατόριο. Ο ντάκος με ντομάτα (€5) ήταν τυπικός, χωρίς εξάρσεις στο τυρί ή στο ελαιόλαδο που θα τον απογείωναν, ενώ η μαραθόπιτα ήταν πλούσια και αρωματική (€4,50). Ωραίο το χειροποίητο φύλλο στα καλτσούνια με μυζήθρα (€4,90) ή χόρτα (€5,50), αν και είχαν ξεφύγει στο τηγάνι. Καλή ιδέα με νόστιμο αποτέλεσμα ήταν το απάκι κοτόπουλου του Χάσικου, φτιαγμένο με γραβιέρα και κρασί (€7,10). Τα σπιτικά ντολμαδάκια (€5,50) έχαναν σε άρωμα, αλλά οι τσιγαριαστές μπουκίτσες χοιρινού με δενδρολίβανο (€6,20) ήταν εξαιρετικός μεζές. Εξίσου καλές ήταν οι τσικαλάτες πατάτες (€3), κομμένες κυδωνάτες και τραγανές, πασπαλισμένες με ρίγανη. Αν ζητήσεις κρητικό τυρί, θα σου φέρουν εξαιρετική γραβιέρα από την Ασή Γωνιά. Ωραίες επιλογές ακούγονταν τα κουκιά ματσαντά από τα Βρύσινα με κρομμύδι (4,50), τα κλασικά αυγά με στάκα (€5,90) και το σπληνάντερο (€7,50). Στα κυρίως πιάτα ξεδιπλώνονται όλη η νοστιμιά και το μεγαλείο της απλότητας της κρητικής κουζίνας. Το αρνάκι με σταμναγκάθι (€9,40) έδενε κάτω από ένα ελαφρύ αυγολέμονο το μελωμένο κρέας με ένα σωστά μαγειρεμένο χορταρικό με την εθιστική πικράδα του. Το καλό χέρι του σεφ Νίκου Διενή φαινόταν και στο παραδοσιακό πιλάφι με κατσικάκι, όπου το ρύζι ήρθε ιδανικά χυλωμένο στον ζωμό του κρέατος και ξεχείλιζε από νοστιμάδα. Στα κρασιά υπάρχουν λίγες επιλογές από εμφιαλωμένα – το Βιδιανό του Αλεξάκη έδεσε ωραία με τα πιάτα. Αξιοπρόσεκτος είναι ο χύμα Μαρουβάς, το κρητικό κρασί που ξεχωρίζει με τον ατίθασο χαρακτήρα του. Τις Κυριακές θα φας με συνοδεία ζωντανής κρητικής μουσικής.

☛ Ξαθέρι, Εθνικής Αντιστάσεως 2 Καισαριανή, 210 7231719


Κουζίνα οικεία και εκλεπτυσμένη. Τα καινούργια πιάτα που παρουσίασε στο χειμερινό του μενού το Baku, το εστιατόριο του ξενοδοχείου The Margi στη Βουλιαγμένη, επιβεβαιώνουν τη συνεχή βελτίωση που χαρακτηρίζει την κουζίνα του γνωστού ξενοδοχείου στην πορεία του χρόνου. Ταυτόχρονα δικαιώνουν τις επιλογές που έχουν γίνει στη νέα εποχή του, με τον Παναγιώτη Γιακαλή στη θέση του executive chef, ο οποίος έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη των επιδόσεων αλλά και των προσδοκιών που γεννούν. Η κουζίνα του Baku είναι ταυτόχρονα οικεία, εκλεπτυσμένη, προσιτά δημιουργική και άψογη τεχνικά. Ιδιαίτερα σημαντικό για το εστιατόριο είναι το γεγονός ότι έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς η φάρμα του που έχει δημιουργηθεί στα Καλύβια, επιτρέποντας την παραγωγή ικανής ποσότητας ελεγχόμενων πρώτων υλών για την κουζίνα. Η μαγειρική τέχνη του σεφ και το πάθος του αποκαλύπτονται στα πιάτα του που θυμίζουν ζωγραφικούς πίνακες. Εξαιρετικό πιάτο αποδεικνύεται η σούπα αγκινάρας Ιερουσαλήμ με κοτόπουλο Βraise πάνω σε πουρέ από μανιτάρια πορτσίνι και δίπλα μια φινετσάτη μπρουσκέτα με πατέ φουαγκρά που συνοδεύεται όμορφα με τσάτνεϊ αχλαδιού. Εξίσου ψηλά στην κλίμακα της γευστικής αξιολόγησης ανεβαίνει και το ταρτάρ από δύο είδη σολομού (gravlax και μαριναρισμένο),που πάνω του αναπαυόταν μια χρυσαφένια μπάλα από κρούστα ψωμιού, η καρδιά της οποίας αποκάλυπτε κρόκο αυγού και το σύνολο έδενε με διακριτική σος γιαουρτιού και γουασάμπι. Γευστικό και ισορροπημένο ήρθε και το λαυράκι πάνω σε σταμναγκάθι, όπου την ένταση χάριζε ο λευκός ταραμάς, κάνοντας ωραίο γάμο με το σοταρισμένο καλαμάρι, και μια πινελιά θάλασσας που έδινε η αχινοσαλάτα. Ανάλαφρο το επιδόρπιο, με πρωταγωνιστές τα εσπεριδοειδή που χάριζαν τα αρώματα και τη γεύση τους στο μιλφέιγ λεμονιού, το οποίο συνόδευε φιλέτο πορτοκαλιού και παγωτό από Grand Marnier. Στο Baku, εκτός από το φαγητό, θα απολαύσεις το πραγματικά χαλαρωτικό περιβάλλον, τη φιλοξενία και την αληθινή φροντίδα.

☛ Baku, Λητούς 11, Βουλιαγμένη (ξενοδοχείο The Margi), 210 9670924


Άρωμα Ιταλίας με ποιότητα. Η καινούργια σεζόν βρίσκει το μενού του Vinarte στη Γλυφάδα με νέα πιάτα και μεγαλύτερη ποικιλία ορεκτικών, που δίνουν ιδέες για τη συνοδεία του κρασιού. Για να ερεθίσεις την όρεξη, ξεκινάς με πετυχημένη μπρουσκέτα με μανιτάρια και γκοργκοντζόλα (€7 η μεγάλη και €3,50 η μικρή) που δίνει τη γευστική ένταση ευχάριστα. Τσιμπολογάς τις μπουκιές μελιτζάνας με provola και μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας (€5,50) που σε στέλνουν στην Τοσκάνη. Για πιο δημιουργική επιλογή, θα στραφείς στη μους ρικότας με κόκκινο πιπέρι, καπνιστή πέστροφα και χέλι (€6,50), όπου οι γεύσεις και οι υφές ισορροπούν όμορφα. Ένα από τα δυνατά χαρτιά του μενού είναι η πίτσα Contandina, μια τυπική πίτσα της Βόρειας Ιταλίας με πατάτα, δενδρολίβανο και πανσέτα που έρχεται καλοφτιαγμένη και ευωδιαστή και βάζει σε δοκιμασία τους σιελογόνους – τρώγεται απνευστί. Το ζουμερό φιλέτο που συνοδεύεται με πατάτες στυλ country βρίσκει το οινικό του ταίρι ανάμεσα στις 120 ετικέτες κρασιού του Vinarte. Από τη λίστα των γλυκών κρασιών σίγουρα θα βρεις αυτό που θα ταιριάξει με τη νέα Sbrisolona –τυπικό γλυκό της Μάντοβας– με ricotta και φλοίδες λεμονιού. Το ενδιαφέρον σου θα μονοπωλήσουν οι ποικιλίες ελληνικών και ιταλικών τυριών ή αλλαντικών που θα σταθούν γευστικά δίπλα σε ένα ιταλικό κρασί, όπως αυτά από τη σειρά «Telos», στο λευκό και τις ποικιλίες chardonnay και garganega ή ένα ερυθρό amarone. Live βραδιές δίνουν τον χαρούμενο τόνο τις Πέμπτες και, φυσικά, η τέχνη δίνει το παρών με τη φωτογραφική έκθεση τοπίων από τη Βόρεια Ιταλία.

☛ Vinarte, Μαραγκού 18, Γλυφάδα, 2108941511

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ