Σηκώστε κεφάλι!

Σηκώστε κεφάλι! Facebook Twitter
2

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Αν αυτό το άρθρο τώρα το διαβάζετε, ενώ θα έπρεπε να συνεχίζατε απερίσπαστα τη δουλειά σας, το μυαλό σας το αποφάσισε. Με τον τρόπο του, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, που απέδειξαν ότι το μυαλό καταφέρνει να βάζει στοπ στην ανία, που πολύ καλά γνωρίζει ότι τι τώρα θα νοιώθατε, αν είχατε αναγκάσει τον εαυτό σας να συνεχίσετε να εργάζεσθε.

Η new age μελέτη για τα ταχύτατα αντανακλαστικά που ο νους διαθέτει για να διαχειρίζεται τα ενδιαφέροντα και την πλήξη του, δημοσιεύτηκε στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και δίνει νόημα τελικά στο διάλειμμα και την αξία του, όπως και στη σχέση του με την πειθαρχεία του μυαλού.

Κατεβάζουμε ρολά, μολύβια, πληκτρολόγια (ή και την ταβανόβουρτσα... αν χρειαστεί), όταν ο εγκέφαλος πάρει το σήμα, -ένα συγκεκριμένο μήνυμα τη στιγμή του peak-, ότι δεν μπορεί άλλο. Πρόκειται, εξηγούν οι κορυφαίοι ερευνητές, για ένα Σήμα Διακοπής που δίνουν οι μύες του εγκέφαλου, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο που στο γυμναστήριο οι μύες του σώματος μας αναγκάζουν να σταματήσουμε. 'Έτσι και οι νευρώνες τις αντίληψης μας, την ώρα που το μυαλό αρνείται να συγκεντρωθεί σε μια σελίδα χαρτί, π.χ., μας ειδοποιούν να σταματήσουμε κι ας προσπαθούμε εμείς φιλότιμα να αναβάλουμε την διακοπή.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με την καινούργια μελέτη, είναι ότι απομονώθηκε «το σύνθημα break» στην εγκεφαλική διαδρομή. Σαν κουδούνισμα διαλείμματος, αυτό το μήνυμα που ο ίδιος ο εγκέφαλος «φλασάρει» επίμονα μέχρι να υπακούσουμε, σβήνει σταδιακά την ώρα του διαλείμματος, παρότι μπορεί να σας βασανίζει η καθυστέρηση, το άγχος ή η δική σας ενοχή. Το σύνθημα break θα σταματήσει να εκπέμπει, εξήγησε η έρευνα, όταν ο εγκέφαλος σας θα γνωρίζει ότι έχει ξεκουραστεί, -κάτι σαν ηλεκτρονικό refresh-, και ότι μπορεί να συνεχίσει και πάλι τη δουλειά.

Η διαδρομές και οι κωδικοί που σε χρόνο δευτερολέπτων ενεργοποιούν τις απόφασή μας για διαλείμματα, όσο μεγάλο και αν είναι το στρες ότι χρονοτριβούμε, εξαρτώνται από μια αυστηρή αξιολόγηση που ανά πάσα στιγμή, δηλώνουν οι ερευνητές, τρέχει ως «ειδικό πρόγραμμα» στον εγκέφαλο. Βασικοί παράγοντες στο πόσο γρήγορα ολοκληρώνουμε μια εργασία, με τα λιγότερα δηλαδή διαλείμματα, αποδεικνύονται ότι είναι η δυσκολία και η προσπάθεια που χρειάζονται, όπως και η ύπαρξη ή η αμεσότητα της ανταμοιβής.

  • Όσο μεγαλύτερη και αμεσότερη η ανταμοιβή και όσο μικρότερη κατά το δυνατόν η προσπάθεια που απαιτείται, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορεί να ολοκληρώσει κανείς μια εργασία, μερικές φορές και χωρίς να σηκώσει κεφάλι! Χωρίς το σύνθημα για break, δηλαδή, καν να ενεργοποιηθεί.
  • Δυσκολότερη δουλειά που απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια ενοχλείται λιγότερο από το σήμα του μυαλού για διάλειμμα, όταν η προσμονή για ανταμοιβή είναι μεγαλύτερη. Ως γνωστόν, το ιδεώδες κίνητρο που βοηθά τον άνθρωπο να ξεπερνά με προκοπή τα όριά του.

Όσο δουλεύουμε, όπως αποδεικνύεται, ο εγκέφαλος διορθώνει διαρκώς το σημείο που θα κουδουνίσει «διακοπή», σε συνδυασμό με το όφελος που προσδιορίζεται ως αναμενόμενο από τη συγκεκριμένη δουλειά. Όμως,

  • σε κατάσταση κινδύνου, και αυτό είναι το ιδιαίτερο συμπέρασμα, οι άνθρωποι –και το μυαλό τους-, μπορούν να προσπαθούν περισσότερο και να απαιτούν λιγότερη ξεκούραση αντιστρόφως ανάλογα με τον αυξανόμενο κίνδυνο. Όταν χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου, κατέδειξαν οι έρευνες, το κουδούνισμα του break υποχωρεί ώσπου που σιγεί.

Μ' άλλα λόγια, ακούραστη και αδιάκοπη, αδιαμαρτύρητη εργασία μπορούν να προσφέρουν οι άνθρωποι, αν, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να τους τάξει κανείς μεγάλη ανταμοιβή, τους προσφέρει κίνδυνο...

Επίσης, σημειώνουν οι επιστήμονες, και ο πόνος σε κατάσταση κινδύνου γίνεται ανεκτός και αδιαμαρτύρητος.

Συνταγή γάντι, θα λέγαμε, για τις Νέες Ελληνικές Εργατοώρες!

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
θυμάμαι στον Προηγούμενο Εργοδότη μου, που για να Ξεκλέψω Χρόνο να Φάω ή να πάω στο ''Μέρος'' , Προσποιόμουν πως Έπρεπε να Κατέβω στην Παραγωγή .Tragic , αλλά Αληθινόο Μύθος ότι η Δουλειά Γραφείου δεν Θέλει Διάλλειμα, ενώ όποιος Δουλεύει Παραγωγή το ΔικαιούταιDoes Anyone Feel me ?