Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Στέργια Κάββαλου

Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Στέργια Κάββαλου Facebook Twitter
0
Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Στέργια Κάββαλου Facebook Twitter

 Το θεατρικό έργο της Στέργιας Κάββαλου, «Άλκηστις (ο μονόλογος της εξώπορτας)», παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Διθύραμβος (Λητούς 6, στο Μαρούσι) μέχρι μέσα Φεβρουαρίου. Το κείμενο της παράσταση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Μόλις κυκλοφόρησε το νέο της παιδικό βιβλίο «Και οι μέρες είναι εφτά!» από το Ιπτάμενο Κάστρο. 

1.

«Η κούκλα που ήθελε ν' αποκτήσει ένα μωρό», Ντιμίτερ Ινκιόφ, εκδ. Πατάκη

Έβαζα τη μαμά μου να μου το διαβάζει και δεν το πίστευα. Ήταν τέτοια η χαρά μου που οι κούκλες μιλούσαν επισήμως και στα παραμύθια και όχι μόνο στο δωμάτιό μου, που ήθελαν ξύλινα μωρά, όπως εμείς, που σέρναμε τα καρότσια στις γειτονιές και κάναμε τις μαμάδες που άντεχαν τον ρωσικό χειμώνα −όχι όπως εγώ, που έπαιρνα αγκαλιά τα αερόθερμα του σπιτιού− κι έκαναν κι εμένα που τις αγαπούσα να μοιάζω λίγο περισσότερο γενναία. Το βιβλίο χάθηκε σε κάποια μετακόμιση. Η εικονογράφησή του δεν χάθηκε ποτέ από το μυαλό μου. Ίσα-ίσα, έγινε αιτία να αρχίσω να συλλέγω μπάμπουσκες (ματριόσκα το σωστό, οk). Πρόσφατα το αγόρασα και πάλι. Τόσα χρόνια μετά, ο βαρύς χειμώνας των σελίδων μού φάνηκε πιο απαλός, πιο ήπιος. Η στενοχώρια, όμως, της κούκλας που ήθελε οπωσδήποτε κι αυτή ένα μωρό, πιο μεγάλη από ποτέ.

2.

«Λουνάτικα, η ιστορία ενός διπολικού νου», Αλεσάντρα Αράκι, εκδ. Κέλευθος

Για τη μανιοκατάθλιψη που πότε παράγει ζωή, πότε θάνατο. Γιατί πρώτη φορά άκουσα τις σκέψεις μου διά στόματος άλλου με τέτοια ακρίβεια. Η «μαρτυρία» της Αλεσάντρα είναι και δημοσιογραφική και λογοτεχνική. Μα, κυρίως, είναι εκεί. 

3.

«Ο τροπικός του καρκίνου», Χένρι Μίλερ, εκδ. Μεταίχμιο

Θυμάμαι να το διαβάζω κάποιο σχετικά πρόσφατο καλοκαίρι στα Ζωνιανά. Με τα κουδούνια των προβάτων στ' αυτιά, τις γαμήλιες μπαλοθιές και τον αέρα του Ψηλορείτη να μπαίνει από τα παράθυρα. Στο μυαλό πάλι έμπαινε το Παρίσι του αλκοόλ, του χοτέλ, του σεξ, της μανιακής επιβίωσης με την ελεύθερη εκδοχή του εαυτού μας. Το κοντράστ των σελίδων με την αυγουστιάτικη πραγματικότητα και η ποιητική γραφή του Μίλερ έκαναν την ανάγνωση, εμπειρία. Από εκείνες που κάνουν την καρδιά σου να χτυπά πιο φάλτσα, πιο ξεδιάντροπα.

4.


«Οι Δουβλινέζοι», Τζέιμς Τζόις, εκδ. Ηριδανός

Διάβαζα τα διηγήματα στα αγγλικά. Σε ένα ταξίδι στο Δουβλίνο. Από εκεί αγόρασα και το βιβλίο. Ταίριαζα την πόλη του 20ού αιώνα με την πόλη του 2013 και έπαιζα παιχνίδι. Παιδική ηλικία, εφηβεία, ωριμότητα, ενήλικη ζωή. Αυτές οι θεματικές των διηγημάτων του που κλιμακώνονται με τις σελίδες-πορτρέτα της Ιρλανδίας. Ο Τζέιμς Τζόις ζωγραφίζει τις αγρύπνιες, τις ματαιότητες και τις ονειροπολήσεις όχι μόνο των κατοίκων του Δουβλίνου αλλά όλων μας. Αυτό που όσο πιο προσωπικός γίνεσαι, τόσο πιο παγκόσμιος; Αυτό.

5.

«Το περιστέρι», Πάτρικ Ζίσκιντ, εκδ. Ψυχογιός

Ο Γιονατάν Νοέλ είναι ο άνθρωπος της μίας μέρας. Της ίδιας διαδρομής. Είκοσι χρόνια, τράπεζα-καμαρούλα, και πάλι πίσω. Της ασφάλειας; Της ανίας; Της μοναξιάς; Το περιστέρι είναι ο εισβολέας. Στην ασφάλεια, στην ανία, στη μοναξιά. Αφού γλίτωσα τις κρίσεις πανικού διαβάζοντάς το, πήρα όρκους εκατό ότι εγώ δουλειά που δεν μου αρέσει, δουλειά με ωράριο αυστηρό, δεν πρόκειται να κάνω ποτέ. Σε όλα μου τα δύσκολα σκέφτομαι ασυναίσθητα «μη γίνεις σαν τον Νοέλ», και κερδίζω μια παραπάνω μέρα.

6.

«Λεωφορείο ο πόθος», Τενεσί Ουίλιαμς, εκδ. Ηριδανός

Για την Μπλανς. Που πάντοτε βασιζόταν στην καλοσύνη των ξένων. Και που με βοήθησε να καταλάβω ότι κάνω ακριβώς το ίδιο.

7.

«Το κορίτσι με το πορτοκαλένιο χείλι», Φρανς Υζέρ, εκδ. Μεταίχμιο

Όχι για την ίδια την ιστορία. Της φοιτήτριας και τελευταίας ερωμένης του Μοντιλιάνι. Για την αναρώτηση περί πάθους που θρέφει ή καταστρέφει το έργο και τον δημιουργό. Περί αφοσίωσης του καλλιτέχνη. Περί πειθαρχίας. Και στην τελική, περί έρωτος.

8.

«Μα είναι αυτό τέχνη;», Cynthia Freeland, εκδ. Πλέθρον

Ήταν στη βιβλιογραφία για τις εξετάσεις του μεταπτυχιακού της Πολιτιστικής Διαχείρισης και ευτυχώς, γιατί καθόλου δεν θα το είχα πάρει χαμπάρι. Ένα ποπ βιβλίο που θα σε βάλει απέναντι στην καινοτομία και στην πρωτοπορία της σύγχρονης τέχνης, απαντώντας σου σε κρυφά ερωτηματικά σχετικά με τον Damien Hirst, τα αφρικανικά γλυπτά-φετίχ, τους χορούς των Ινδιάνων Pueblo και τη γενιά του MTV.

 

9.

«Μαμά», Μαργαρίτα Καραπάνου, εκδ. Ωκεανίδα

Γι' αυτήν τη μάχη που δίνουμε κόντρα στη μήτρα. Κόντρα στην ίδια τη ζωή. Για τη μαμά που εξουσιάζει, στοιχειώνει, σκοτώνει τις αναπνοές μας, ακόμα κι όταν βρίσκεται πλέον στο χώμα. ΥΓ.: Παρακαλώ, να μη διαβαστεί μόνο από τις κόρες.

10.

«Κραυγές, σπαράγματα, όρνια», Τζόις Μανσούρ, εκδ. Άγρα

Ο λαιμός σου κομμένος
Το κεφάλι σου που αιμάσσει
Χωρισμένο από το κορμί σου
Που μορφάζει τυφλό
Ο λαιμός σου που αιμάσσει με σταγόνες τρέλας
Τα μάτια σου που κλαίνε με δάκρυα πόθου
Κι εγώ που πίνω
Τη ζωή σου που φεύγει

Γιατί με τη Μανσούρ μαθαίνεις να μη φοβάσαι το αίμα. Και ότι για να live a little πρέπει να kill a little.


 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μην πεις λέξη»: Ένα καταιγιστικό βιβλίο για την άλλη «ματωμένη» Κυριακή

Βιβλίο / «Μην πεις λέξη»: Ένα καταιγιστικό βιβλίο για την άλλη «ματωμένη» Κυριακή

Το πολυβραβευμένο βιβλίο του Patrick Radden Keefe που έγινε μίνι σειρά στο Disney+, εκτός από τη συγκλονιστική ιστορία της Jean McConville που απήχθη και δολοφονήθηκε από τον IRA, φέρνει και ένα παράδειγμα έντασης γραφής και έρευνας που δεν το συναντούμε συχνά.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΚΗΣ
 Δημήτρης Χατζής  (Νίκος Γουλανδρής «491 δελτία για τον Δημήτρη Χατζή»)

Το πίσω ράφι / «Αν δεν γυρίσω, σα συγγραφέας είμαι χαμένος»: Ο Δημήτρης Χατζής μέσα από 491 δελτία

Στο βιβλίο του Νίκου Γουλανδρή, μέσα από έγγραφα, φωτογραφίες και επιστολές καταγράφεται ο κόσμος που θέλησε ν’ αλλάξει ο Χατζής, ως πολίτης, ως πεζογράφος, ως ιδεολόγος.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Διαβάζοντας για την Αμερική του Τραμπ

Βιβλίο / Διαβάζοντας για την Αμερική του Τραμπ

Μόλις μία εβδομάδα μετά τις αμερικανικές εκλογές, βιβλία δυστοπικού περιεχομένου και πολιτικής θεωρίας εκτοξεύτηκαν στις πρώτες θέσεις των παγκόσμιων πωλήσεων, αποδεικνύοντας ότι η ανάγνωση παραμένει το ένα και μοναδικό όπλο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Βιβλίο / Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Υπεύθυνη για τα πιο πολύτιμα αποκτήματα της ιδιωτικής συλλογής του διάσημου τραπεζίτη, η απέριττα κομψή βιβλιοθηκάριος Μπελ ντα Κόστα Γκριν ήταν μαύρη αλλά εμφανιζόταν ως λευκή στον αφρό της υψηλής κοινωνίας μέχρι και τον θάνατό της το 1950.
THE LIFO TEAM
Leslie Absher: «Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι» 

Βιβλίο / Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι, συγγραφέας

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Leslie Absher μάς ξεναγεί στο «Σπίτι με τα μυστικά», εκθέτοντας ταυτόχρονα την προσωπική της πορεία προς την απελευθέρωση, την «ελληνική» της εμπειρία και τις εντυπώσεις της από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολυτεχνείο - Ένα παραμύθι που δεν λέει παραμύθια»

Βιβλίο / Το Πολυτεχνείο έγινε κόμικ: Μια νέα έκδοση για μια μονίμως επίκαιρη εξέγερση

Παραμονές της φετινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι εκδόσεις Red ‘n’ Noir κυκλοφόρησαν ένα έξοχο κόμικ αφιερωμένο σε αυτή, που το υπογράφουν ο συγγραφέας Γιώργος Κτενάς και ο σκιτσογράφος John Antono.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Μάλκολμ Λόουρι και το «Κάτω από το ηφαίστειο»

Βιβλίο / Το μεγαλόπνοο «Κάτω από το ηφαίστειο» του Μάλκολμ Λόουρι, μια προφητεία για την αποσύνθεση του κόσμου

Οι αναλογίες μεταξύ του μυθιστορηματικού βίου του Βρετανού συγγραφέα και του κορυφαίου έργου του είναι παραπάνω από δραματικές, όπως και αυτές μεταξύ της υπαρξιακής πτώσης του και του σημερινού, αδιέξοδου κόσμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Βιβλίο / Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Στο νέο του βιβλίο, «Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο Νικόλας Σμυρνάκης καταρρίπτει 23 μύθους που μας καταπιέζουν, βοηθώντας μας να ζήσουμε ουσιαστικότερα.
ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ