Λένε ότι δεν υπάρχει συνταγή για την επιτυχία, ενώ το να τα θαλασσώσει κανείς είναι το μόνο εύκολο.
Επίσης, ασχέτως με το πού ακριβώς απέτυχε κάποιος, οι «γκουρού» του σύγχρονου management επιμένουν να «αθωώνουν» την ήττα και σχεδόν να εξυμνούν το λάθος και την αποτυχία.
Αλλά, επειδή κάπως πρέπει να πηγαίνει και η ανθρωπότητα παρακάτω και να σηκώνεται αυτός που έπεσε, υπάρχει και μία λίστα με 6 μικρο-πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όχι απλώς για να ξεπεράσουμε την αποτυχία, αλλά για να τη μετατρέψουμε και σε success story.
- To θέμα είναι να αντιμετωπίζεις την αποτυχία σαν… φίλη
Σύμφωνα με τον Ron Miller, «δημιουργό» πολλών κερδοφόρων επιχειρήσεων, το θέμα είναι να μην παραλύεις από τον φόβο σου, όταν αποτυγχάνεις. Στο τέλος της ημέρας, σε σώζει η ευρηματικότητα, όχι ο πανικός.
- …και σαν «ιδιοκτησία» σου!
Θα φανεί εξωπραγματικό ή αστείο, αλλά στο εξωτερικό η τάση υπαγορεύει… πάρτι για κάθε αποτυχία. Διευθυντές και επιχειρηματίες γλεντούν – χωρίς εισαγωγικά – την κάθε φορά που κάνουν λάθος, γιατί τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη γνώση. «Από την αποτυχία», λένε, «προκύπτει πάντα μία δυνατή, δημιουργική ιδέα που μπορεί να σε πάει μακριά».
- Άκου (τους συνεργάτες, την ομάδα, τους αγαπημένους σου)
Ναι, η αποτυχία σε απογοητεύει, κλέβει τα κουράγια σου και μοιραία σε αναγκάζει να ασχολείσαι μαζί της, αλλά πρέπει να εστιάζεις και στο πώς τη «μετέφρασαν» και οι γύρω σου. Μήπως δεν ήταν τόσο μεγάλη η ζημιά; Μήπως το μεγαλοποιείς; Μήπως υπάρχει μία ρεαλιστική – και σωτήρια – ιδέα για μετά την καταστροφή;
- Κράτα ημερολόγιο αποτυχίας
O Miller είναι πεπεισμένος ότι όσα καταγράφει κανείς – ποσοστά, εμπειρίες, γεγονότα – από μία μεγάλη αποτυχία δεν αποτελούν απλώς ένα καλό αρχείο, αλλά και ένα πρώτης τάξεως ντοκουμέντο για τα σημεία που πραγματικά προκάλεσαν τη ζημιά. Αυτό σημαίνει ότι η υπόλοιπη σύλληψη – μιας ιδέας, μιας εταιρείας, κ.λπ – ήταν μια χαρά. Την επόμενη φορά, λοιπόν, απλώς παραλείπονται τα προβληματικά σημεία.
- Δεν τα παρατάς (ό,τι κι αν γίνει)
Παλιό, σχεδόν κλισέ, αλλά απολύτως αληθινό: δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για κανέναν λόγο. Ο Τόμας Έντισον, μέγας εφευρέτης και επιχειρηματίας, το ‘χε πει καλύτερα, την εποχή που πάλευε με ηλεκτρικές λυχνίες και λοιπούς τεχνολογικούς δαίμονες: «Δεν απέτυχα. Απλώς βρήκα 10.000 τρόπους που δεν “δούλευαν”». Όσο επιμένεις, λοιπόν, σε κάτι που μονίμως σε απογοητεύει, το μαθαίνεις καλύτερα.
Το τελευταίο μάλλον έχει πρακτική εφαρμογή και σε άλλους τομείς, πέρα από επιχειρήσεις και οικονομικές ζημιές…
Οπότε, στην επόμενη αποτυχία – κι ας είναι κι η 1000στή – τον δρόμο, πλέον, τον ξέρουμε: πάρτι, σημειώσεις και νέα προσπάθεια.
σχόλια