Αφιέρωμα στο βερολινέζικο καμπαρέ Die Katakombe.

Αφιέρωμα στο βερολινέζικο καμπαρέ Die Katakombe. Facebook Twitter
1

Φωτογραφία από το ντοκιμαντέρ Cabaret-Berlin - Die wilde Bühne 1919-1933 (Καμπαρέ του Βερολίνου - Η άγρια σκηνή) της γαλλίδας σκηνοθέτιδας  Fabienne Rousso-Lenoir. Γυρισμένη το 2010, η ταινία χρησιμοποιεί ανέκδοτο αρχειακό υλικό για να αναβιώσει τη χρυσή περίοδο του βερολινέζικου καμπαρέ, με μία ιδιαίτερη μνεία στο Tingel-Tangel-Theater που φιλοξενούσε την "'Αγρια Σκηνή" της ηθοποιού και τραγουδίστριας Trude Hesterberg. Βλ. alldownloadmovies.com.

Ο Werner Finck. Από τα ιδρυτικά μέλη του πολιτικο-λογοτεχνικού καμπαρέ Die Katakombe (Οι Κατακόμβες), και η ψυχή του ως κονφερανσιέ. Το καμπαρέ άνοιξε  το 1929 και έκλεισε από τη Gestapo το 1935. Αριστ. φωτ. του Alexander Binder (1925). Από το βιβλίο του Volker Kühn: Die zehnte Muse - 111 Jahre Kabarett, Köln, 1993. Βλ. Wikimedia Commons. Δεξ. φωτ. του 1937  Βλ.  Performing Arts - Artes Escénicas.

 

Φωτογραφίες από την ταινία Cabaret-Berlin - Die wilde Bühne 1919-1933. Κάτω αριστ., η Louise Brooks στην ταινία Το Κουτί της Πανδώρας του Georg Wilhelm Pabst. Bl.  filmlinc.com, thejewishmuseum.org, zapitano.de και notrecinema.com.

 

Ταμπέλα τοποθετημένη στο Βερολίνο στο σημείο όπου φυλακίστηκε ο  Werner Finck μετά το κλείσιμο του καμπαρέ του, πριν οδηγηθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Esterwegen. Οι φωτογραφίες δείχνουν μία σκηνή από πρόβα, από ταινία με παρτενέρ τη Lil Dagover, και ένα αστυνομικό σημείωμα που αναφέρει πως στις Κατακόμβες συχνάζουν πολλοί Εβραίοι, οι οποίοι επιδίδονται και σε πολιτική κριτική. Το ναζιστικό καθεστώς παρακολουθούσε στενά τα καμπαρέ που ήταν συχνά εστίες αμφισβήτησης. Στις Κατακόμβες, ο Werner Finck συνήθιζε να ρωτάει τους Ναζί αν έπρεπε να μιλάει πιο αργά για να μπορούν να τον καταλαβαίνουν... Βλ. infactoweb.flickr.

 

Ο Goebbels μόλις αντιλαμβάνεται πως ο ανταποκριτής του περιοδικού Life είναι ο ...Εβραίος Alfred Eisenstaedt. Βλ.imgur.com και tristesse deluxe.flickr.

 

Hermann Göring, Julius Streicher, Joseph Goebbels (1937). Bl. Today in History και h-abitual.tumblr.

 

H ηθοποιός Käthe Dorsch. Φίλη του Werner Finck, μεσολάβησε προς τον Hermann Göring για να δωθεί χάρη στον Finck . Μετά από δύο μήνες εγκλεισμού σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο Werner Finck αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο να μην ξαναεμφανιστεί σε καμπαρέ για ένα χρόνο. Βλ. Truus, Bob & Jan too!

 

Μετά τον πόλεμο, ο Werner Finck άνοιξε δύο ακόμη καμπαρέ, το Nebelhorn στη Ζυρίχη και το Mausefalle στη Στουτγκάρδη. Βλ. baslerkunst.ch.

Η φιλμογραφία του Werner Finck περιλαμβάνει πάνω από 50 ταινίες, οι περισσότερες άγνωστες εκτός από τη διάσημη ταινία Lola Montès (1955) του γάλλου σκηνοθέτη Max Ophüls. Ο Werner Finck  εμφανιζόταν σ' αυτές κυρίως σε μικρούς ρόλους. Στη φωτογραφία αριστερά από την ταινία Lola Montès, διακρίνονται οι Anton Walbrook, Martine Carol, Max Ophüls και Werner Fink. Βλ. fantomas-en-cavale.tumblr καιcartelespeliculas.com.

 

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης  Hans Deppe (πάνω) και ο σκηνοθέτης και παραγωγός Robert Adolf Stemmle υπήρξαν μαζί με τον Werner Finck και κάποιους άλλους ακόμη συνιδρυτές του καμπαρέ Οι Κατακόμβες. Βλ. europeanfilmgateway.eu, cyranos.ch και bilddatenbank.khm.

 

Το βερολινέζικο καμπαρέ Der KomikerKadeKo) παρουσίαζε μία γκλάμουρ παράσταση πιο κοντά στο μιούζικ χολ με ηθοποιούς και χορευτές ντυμένους με φανταχτερά κοστούμια. Οι Κατακόμβες το ανταγωνίζονταν με ένα πρόγραμμα που έδινε έμφαση στην πολιτική σάτιρα, τα λογοπαίγνια και τα αστεία με ελλειπτικά νοήματα. Οι ηθοποιοί του, που φoρούσαν καθημερινά ρούχα (κυρίως baggy pants) δεν δίσταζαν -στην αρχή τουλάχιστον- να διακωμωδούν ευθέως τον Χίτλερ και το ναζιστικό χαιρετισμό. Βλ.berlin.de.

Το μεγαλοπρεπές Kaffee Tauentzienpalast. Βλ. Cabaret Berlin.

 

Η τραγουδίστρια Gitta Alpert (πρώτο πλάνο) με μερικούς καλεσμένους του ετήσιου χορού των δημοσιογράφων του Βερολίνου. Από το βιβλίο Berlin Kaleidoscop 1910-30 του Friedrich Wilhelm Lehmann, Heinz Moos Verlag, Berlin, 1962. Βλ. kingsacademy.com.

 

Το καμπαρέ Collosseum. Βλ. E-Bay.

Καμπαρέ στο προάστιο του Βερολίνου Westend (1927). Βλ. janwillemsen.flickr.

 

Το καμπαρέ Silhouette, όπου σύχναζαν αστέρες του κινηματογράφου, κοσμικοί, και ευγενείς εκατομμυριούχοι. 'Ηταν ένα από τα λίγα κλαμπ της εποχής της Βαιμάρης που ενθάρρυνε τις αλλαγές ρόλων μεταξύ αντρών και γυναικών. Φωτ. Edition Gauglitz. Βλ. Cabaret Berlin.

 

Tο καμπαρέ Jockey παρουσίαζε ένα μουσικό πρόγραμμα που αναμείγνυε τζαζ κομμάτια, κλασικά λαικά τραγούδια και έργα του Bach και του Mozart. Μεταξύ των διάσημων θαμώνων του ήταν συμπεριλαμβάνονταν και οι Jean Cocteau, Andre Gide, Ernest Hemingway και Marlene Dietrich.  Βλ. Cabaret Berlin.

 

Η αίθουσα του Jockey. Φωτ. Edition Gauglitz. Βλ. Cabaret Berlin.

 

Η Marlene Dietrich το 1930 με τον Friedrich Holländer, συνθέτη (μεταξύ άλλων και της μουσικής της ταινίας Ο Γαλάζιος 'Αγγελος του Josef von Sternberg), σκηνοθέτη και δημιουργό του Tingel-Tangel-Theater που στέγασε την "'Αγρια Σκηνή". Βλ. Cabaret Berlin.

 

Απόκριες σε καμπαρέ του Βερολίνου (1929). Φωτ. Bildarchiv Preussischer Kulturbesitz. Βλ. kingsacademy.com.

 

Οι Chokolate Kids στο Βερολίνο. "Για πρώτη φορά στην Ευρώπη". Βλ. kingsacademy.com. Δεξ., διαφήμιση για το λεσβιακό κλαμπ Monokel (μεταξύ 1900 και 1933 δημιουργήθηκαν 30 παρόμοια στο Βερολίνο). Φωτ. Bildarchiv Preussischer Kulturbesitz. Βλ. kingsacademy.com

 

Το Eldorado, ένα gay bar του Βερολίνου. Φωτ.Bildarchiv Preussischer Kulturbesitz. Βλ. kingsacademy.com.

 

Κλαμπ για κυρίες Violetta. Βλ. Cabaret Berlin.

 

Ο κωμικός ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και του καμπαρέ Wilhelm Bendow. Βλ. Cabaret Berlin.

 

Λογοκριμένη φωτογραφία χορευτριών του βερολινέζικου Apollo Theater σε ένα ταμπλό βιβάν που μιμείται τα αγάλματα της Πύλης του  Βρανδεμβούργου. Steinfeld Archiv - Institut für Theater-Wissenschaft, Cologne University. Βλ. kingsacademy.com.

 

Αριστ., χορεύτριες σε καμπαρέ της λεωφόρου Kurfürstendamm (1927). Βλ. janwillemsen.flickr. Δεξ., μία κάτοικος του Βερολίνου ανάβει φωτιά στην κουζίνα της με "πληθωρικά" μάρκα. Βλ. kingsacademy.com.

 

Αριστ. δίσκος με το Τραγούδι των Ανέργων του διάσημου γερμανού συνθέτη Hanns Eisler. Ο Eisler συγκαταλεγόταν για ένα διάστημα ανάμεσα στους βασικούς συνεργάτες του Werner Finck και του καμπαρέ Κατακόμβες. Δεξ., άνεργοι λιμενεργάτες στο Αμβούργο το 1931. Βλ. rotefahne.eu.

Ο ηθοποιός Theo Lingen. Εμφανιζόταν στις Κατακόμβες.  Βλ.misshonoriaglossoptumblr και Truus, Bob & Jan too!/flickr.

 

Ο ηθοποιός Rudolf Platte. Εμφανιζόταν στις Κατακόμβες. Bl.vebidoo.de και Truus, Bob & Jan too!/flickr.

 

Η ηθοποιός Ursula Herking. Εμφανιζόταν στις Κατακόμβες. Βλ. cinema.de eBay και deutsche-synchronsprecher.de.

 

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Isa Vermehren. Κλειστήκε στα ναζιστικά στρατόπεδα επειδή ο αδερφός της προσχώρησε στους Συμμάχους. Μετά τον πόλεμο, έγινε καλόγρια στο τάγμα Societas Sacratissimi Cordis Jesu. Βλ. albis-international.de.

Η Isa Vermehren στο καμπαρέ και στη μονή. Βλ. isa-vermehren.de Denken macht frei, και Amazon.

 

O γερμανός ηθοποίος, τραγουδιστής και σκηνοθέτης Ernst Busch. Συνεργάστηκε με τον Werner Finck και τις Κατακόμβες. Αριστ., σκηνή από την ταινία Kuhle Wampe oder: Wem gehört die Welt? (Κρύες (στη βερολινέζικη αργκό) κοιλιές ή : σε ποιον ανήκει ο κόσμος ;), όπου ο Ernst Busch είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία αυτή, που έφερε την υπογραφή των Slátan Dudow, Bertolt Brecht και Ernst Ottwald ήταν η πρώτη ανοιχτά κομμουνιστική ταινία της εποχής της Βαιμάρης. Bl. absolutmedien.de και Wikimedia Commons (για το πορτρέτο του 1946).

 

Kuhle Wampe (1932). Βλ. bureauforopenculture.org, ergatikilesxi.wordpress.com.

 

 Kuhle Wampe (1932). Bl. absolutmedien.de, sevenart.gr.

 

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Kate Kühl. Συνεργάστηκε με τις Κατακόμβες και την 'Αγρια Σκηνή. Βλ. Erinnerungsort και Radio Valencia.

 

Ο συνθέτης Hanns Eisler. Το φθινόπωρο του 1929, εμφανίστηκε στη σκηνή του καμπαρέ Κατακόμβες, όπου ερμήνευε μαζί με τον ηθοποιό  Ernst Busch το Τραγούδι των Ανέργων. Το 1938, μετανάστευσε στην Αμερική, και ξανασυναντήθηκε το 1942 με τον παλιό του φίλο και συνεργάτη Bertold Brecht, για τα έργα του οποίου είχε γράψει τη μουσική. Η καριέρα του στην Αμερική (και ειδικά στο Hollywood) διακόπηκε από τον Ψυχρό Πόλεμο. Μπήκε στη Μαύρη Λίστα του McCarthy ως "Karl Marx της μουσικής' και σοβιετικός πράκτορας, την ίδια ώρα που ο κομμουνιστικός Τύπος τον κατάγγελνε ως "γερμανό τροτσκιστή". Φωτ. Life. Βλ. blog.naver.com και byricardomarcenaroi.blogspot.com.

 

Ο Hanns Eisler με τον Bertold Brecht το 1950. Βλ. Wikimedia Commons.

 

Die Wilde Bühne. Η "'Αγρια Σκηνή" της Trude Hesterberg (πριν το "μεγάφωνο της τέχνης της" αφουγκραστεί τους νέους καιρούς και την οδηγήσει στο ναζιαστικό κόμμα). Βλ. Cabaret Berlin.

 

Η γερμανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Margo Lion, σταρ της 'Αγριας Σκηνής της Trude Hesterberg. Η Margo Lion έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τον ρόλο της "Pirate Jenny" που ερμήνευσε στην κινηματογραφική μεταφορά από τον G.W. Pabst της 'Οπερας της Πεντάρας των Bertolt Brecht και Kurt Weill. Βλ. circomelies.com. και Cabaret Berlin.

 

Η Margo Lion. Βλ. Cabaret Berlin.

 

Η μόνη ίσως φορά που ο Bertold Brecht εμφανίστηκε ο ίδιος πάνω σε σκηνή του καμπαρέ ήταν το Γενάρη του 1922 στην 'Αγρια Σκηνή και για έξι νύχτες, όπου ερμήνευε δύο τραγούδια : τo Jakob Apfelböck (ιστορία ενός αγοριού που σκοτώσε τους γονείς του) και τη γκροτέσκα Μπαλάντα του Νεκρού Στρατιώτη που σκανδάλισε το κοινό στην πρώτη της εκτέλεση, αναγκάζοντας την Trude Hesterberg να τραβήξει την κουρτίνα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.'Ηταν τότε 24 ετών. Βλ. Cabaret Berlin και Solitary Dog Sculptor. Αριστ., ο Bertold Brecht με τον πρωταθλητή του μποξ Paul Samson-Körner το 1926. Βλ.  Christian García Bello.

 

Βλ. membranachristianbooks.com.

Αρχαιολογία & Ιστορία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής και πώς λειτουργούσαν;

Ιστορία μιας πόλης / Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής;

Πώς ήταν η καθημερινότητα στην Αθήνα της γερμανικής Κατοχής; Ποιες στρατηγικές ανέπτυξαν οι Αθηναίοι για να επιβιώσουν; Πώς και πού έβρισκαν τρόφιμα; Πώς επηρέασε η παρουσία των κατακτητών τις μετακινήσεις των κατοίκων της πόλης; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για την καθημερινή ζωή στην κατοχική Αθήνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Στην αρχαία Αθήνα, ο λαγός δεν ήταν μόνο θήραμα, αλλά και σύμβολο ερωτικής επιθυμίας και γονιμότητας, ενώ χρησιμοποιούνταν επίσης ως προσφορά στους θεούς. Ο Ξενοφών έγραψε για το κυνήγι του, ενώ εμφανίζεται συχνά στην τέχνη - στα αγγεία, στις παραστάσεις συμποσίων, ακόμη και σε ταφικά μνημεία. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Κάτια Μαργαρίτη ρίχνοντας φως στο παρελθόν ενός ζώου που είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι ίσως φανταζόμαστε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / «Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Πόσο μπορεί να συμβάλει ένα βιβλίο στη σεξουαλική χειραφέτηση των Ελληνίδων; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με την Παναγιώτα Βογιατζή για την Ντόρα Ρωζέττη και τη γυναικεία ομοφυλοφιλία στην Αθήνα των αρχών του 20ού αώνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Αρχαιολογία & Ιστορία / Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Το σημαντικότερο σωζόμενο έργο της κλασικής ξαναζωντανεύει 23 αιώνες μετά με τη βοήθεια της αρχαιομετρίας, της τεχνητή νοημοσύνη και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασή του που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
THE LIFO TEAM
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ιστορία μιας πόλης / Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ο Θουκυδίδης ισχυρίζεται ότι ήταν μια ασθένεια εισαγόμενη, η οποία ξεκίνησε από την Αιθιοπία και προτού φθάσει στην Αθήνα, εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Περσική αυτοκρατορία. H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στέφανο Παρασκευαΐδη για τον λοιμό των Αθηνών με την πρωτοφανή θνησιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Επίσκεψη στον αρχέγονο κόσμο της Σαμοθράκης με σύμμαχο την τεχνολογία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Σαμοθράκη: Βλέπουμε την ιστορία του νησιού ξανά με σύμμαχο την τεχνολογία

Η Σαμοθράκη του Νίκης, του Ομήρου, των Καβείρων, των φιλοσόφων, των χαρτογράφων της Αναγέννησης, των αρχαιολόγων, των αρχιτεκτόνων και των φωτογράφων του 20ού αιώνα αλλά και των σύγχρονων μοντελιστών σε μια εμπεριστατωμένη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΑΣΚΤ: Η σχολή που «γέννησε» τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες

Ιστορία μιας πόλης / ΑΣΚΤ: Εδώ γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες

H Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών υπήρξε θεμέλιος λίθος για την ελληνική τέχνη, με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Παρθένης και ο Μόραλης να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την ιστορικό τέχνης Χριστίνα Δημακοπούλου για την καθοριστική τους επιρροή.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία στη Νέα Μάκρη;

Ιστορία μιας πόλης / Νέα Μάκρη: Ο προσφυγικός συνοικισμός που εξελίχθηκε σε λουτρόπολη

Από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι, στα παράλια της Λυκίας στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, οι πρόσφυγες από αυτές τις περιοχές εγκαταστάθηκαν στη βορειοανατολική Αττική, ιδρύοντας τη Νέα Μάκρη, το 1924. Η Ευαγγελία Αχλάδη μιλά στην Αγιάτη Μπενάρδου για τη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στο φθισιατρείο «Σωτηρία» το 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθάνατων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φθισιατρείο «Σωτηρία», 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθανάτων

Έπειτα από επιστολές και καταγγελίες, τον Ιούλιο του 1927, ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας «Εσπερινή» επισκέπτεται το φθισιατρείο για να καταγράψει τις συνθήκες ζωής των ασθενών. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τη μαρτυρία του για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ιστορία μιας πόλης / Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ποια τα νοήματα πίσω από τις ζωγραφισμένες μορφές και τα ζωντανά χρώματα των θηραϊκών τοιχογραφιών; Πώς συνδέονται με τον μινωικό πολιτισμό και τι μας αποκαλύπτουν για τον αρχαίο κόσμο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ

σχόλια

1 σχόλια