To Νεράντζι στη Μητροπόλεως είναι άλλος ένας λόγος για να κατέβεις στο κέντρο

To Νεράντζι στη Μητροπόλεως είναι άλλος ένας λόγος για να κατέβεις στο κέντρο Facebook Twitter
0

Ένα «νεράντζι» φύτρωσε στη Μητροπόλεως. Για την ακρίβεια, ένα καινούργιο εστιατόριο, το Νεράντζι, άνοιξε τις λουσάτες πύλες του στο νεοκλασικό κτίριο που τις περασμένες δεκαετίες στέγαζε τους νεωτερισμούς Παπασπυρόπουλου, απ' όπου έχουν παρελάσει όλες οι καλές κυρίες της εποχής για να διαλέξουν δαντέλες, κομπινεζόν, γάντια. Το κομψό κτίριο ανανεώθηκε και η ευρύχωρη σάλα του διατήρησε τις όμορφες λεπτομέρειες με τα λευκά γύψινα, τις τοιχογραφίες, τα υπέροχα βιτρό, το δαντελωτό εσωτερικό μπαλκόνι – άρωμα μιας Αθήνας που δεν υφίσταται πλέον. Η ανοιχτή κουζίνα είναι τεράστια και εντυπωσιακή, ντυμένη με χαλκό και μαύρο μάρμαρο. Διαφορετικού ύφους τραπεζαρίες από περασμένες δεκαετίες συνθέτουν ένα οικείο σύμπαν για συνεύρεση φίλων. Ο χώρος καταφέρνει έναν στυλάτο συνδυασμό άνεσης, άπλας και φιλόξενης θέρμης. Μπορείς να γευτείς από ομελέτα με ρόδι και πιπεριά, μέχρι στραπατσάδα και club σάντουιτς για πρωινό. Τη σκυτάλη παίρνουν ορεκτικά, σαλάτες, ζυμαρικά, μαγειρευτά και πίτσες που βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο, πιτάκια και ψάρια.

Ο σεφ με τη σαμιώτικη καταγωγή αγκαλιάζει την παράδοση, σερβίροντας ελληνικά πιάτα που υμνούν τη γενναιόδωρη απλότητα της φύσης, όπως τα μοσχομυριστά γεμιστά.

Ο σεφ Κώστας Ζέπος μαγειρεύει με εμπειρία και αγάπη μια κουζίνα που ακτινοβολεί φρεσκάδα και νοστιμιά. Η ανάλαφρη ταραμοσαλάτα συνδυάζεται με χταπόδι καρπάτσιο (€6) και δίνει την έναρξη για ωραίο τσιμπολόγημα. Εξαιρετική η σαλάτα με φαγόπυρο και μαριναρισμένο στήθος κοτόπουλο που κάνει ωραία παρέα με καραμελωμένο τζίντζερ και τσάτνεϊ νεραντζιού (€8,50). Συνέχεια σε άλλη συχνότητα, με πίτσα Di Buffala (€7) που φτιάχνεται τη στιγμή που θα την παραγγείλεις και μπορείς να χαζεύεις τον πιτσαγιόλο όταν πετάει το ζυμάρι στον αέρα. Καλοφτιαγμένη η πίτσα, με λεπτή, νόστιμη ζύμη, μοτσαρέλα, σάλτσας φρέσκιας ντομάτας και βασιλικό. Ο σεφ με τη σαμιώτικη καταγωγή αγκαλιάζει την παράδοση, σερβίροντας ελληνικά πιάτα που υμνούν τη γενναιόδωρη απλότητα της φύσης, όπως τα μοσχομυριστά γεμιστά. Τα αφράτα κεφτεδάκια με τις τηγανητές πατάτες (€7) που τα λούζει σάλτσα ντομάτας είναι πιάτο λαχταριστό, με τη γεύση του να μένει έντονα στη μνήμη. Νόστιμο είναι και το γεμιστό κατσικάκι (€9) που συνοδεύεται με πατάτες σαν λουκουμάδες.

Το σέρβις από νέους, ευγενικούς περιποιητές είναι συνώνυμο της φιλοξενίας. Θα σας ξελογιάσει το πολίτικο εκμέκ με βάση από τσουρέκι, κρέμα, σαντιγί και στην κορυφή βύσσινο, αλλά και ο ανατολίτικος μπακλαβάς με ολόκληρα φιστίκια Αιγίνης και τραγανό φύλλο.

To Νεράντζι στη Μητροπόλεως είναι άλλος ένας λόγος για να κατέβεις στο κέντρο Facebook Twitter
Ένα καινούργιο εστιατόριο, το Νεράντζι, άνοιξε τις λουσάτες πύλες του στο νεοκλασικό κτίριο που τις περασμένες δεκαετίες στέγαζε τους νεωτερισμούς Παπασπυρόπουλου, απ' όπου έχουν παρελάσει όλες οι καλές κυρίες της εποχής για να διαλέξουν δαντέλες, κομπινεζόν, γάντια.Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
To Νεράντζι στη Μητροπόλεως είναι άλλος ένας λόγος για να κατέβεις στο κέντρο Facebook Twitter
Διαφορετικού ύφους τραπεζαρίες από περασμένες δεκαετίες συνθέτουν ένα οικείο σύμπαν για συνεύρεση φίλων. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
To Νεράντζι στη Μητροπόλεως είναι άλλος ένας λόγος για να κατέβεις στο κέντρο Facebook Twitter
Το κομψό κτίριο ανανεώθηκε και η ευρύχωρη σάλα του διατήρησε τις όμορφες λεπτομέρειες με τα λευκά γύψινα, τις τοιχογραφίες, τα υπέροχα βιτρό, το δαντελωτό εσωτερικό μπαλκόνι – άρωμα μιας Αθήνας που δεν υφίσταται πλέον...
To Νεράντζι στη Μητροπόλεως είναι άλλος ένας λόγος για να κατέβεις στο κέντρο Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
To Νεράντζι στη Μητροπόλεως είναι άλλος ένας λόγος για να κατέβεις στο κέντρο Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
To Νεράντζι στη Μητροπόλεως είναι άλλος ένας λόγος για να κατέβεις στο κέντρο Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
To Νεράντζι στη Μητροπόλεως είναι άλλος ένας λόγος για να κατέβεις στο κέντρο Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
To Νεράντζι στη Μητροπόλεως είναι άλλος ένας λόγος για να κατέβεις στο κέντρο Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

☛ Νεράντζι, Μητροπόλεως 72, 210 3315882


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της LIFO.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μακαρούνες καρπάθικες με το «χερικό» της κυρίας Μαγκαφούλας

Γεύση / Μακαρούνες: Τα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου

Η νοστιμιά του πιο παραδοσιακού καρπάθικου φαγητού αρχίζει να πλάθεται πολύ πριν το πιάτο με τα «χερίσια» ζυμαρικά –αρτυμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι και «τσίκνωμα»– φτάσει στο τραπέζι μας.  
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ