Η Ελλάδα δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της προσφυγής στη διεθνή δικαιοσύνη για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και ερευνά νέους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ασκήσει αγωγή κατά του Βρετανικού Μουσείου, σημειώνει ο Guardian σε δημοσίευμα του.
Ενώ οι υποστηρικτές της καμπάνιας επιστροφής των αρχαιοτήτων προετοιμάζονται για τον εορτασμό της 200ης επετείου «αιχμαλωσίας» στο Λονδίνο, η Αθήνα εργάζεται για τη σφυρηλάτηση συμμαχιών που θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τη μακροχρόνια μάχη της για ανάκτηση των γλυπτών, σημειώνει η εφημερίδα.
«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε συμμαχίες οι οποίες ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν τελικά στο να έρθει κοντά στη θέση μας και εναντίον του Βρετανικού Μουσείου, ένας διεθνής οργανισμός όπως τα Ηνωμένα Έθνη» τονίζει ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς στη συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα.
"Αν ο ΟΗΕ αντιπροσωπεύει όλα τα έθνη του κόσμου και όλα τα έθνη του κόσμου πουν πως «τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν», τότε θα πάμε στο δικαστήριο, επειδή το Βρετανικό Μουσείο θα είναι κατά της ανθρωπότητας", είπε. "Εμείς δεν θεωρούμε τον Παρθενώνα αποκλειστικά ελληνικό, αλλά κληρονομιά της ανθρωπότητας." πρόσθεσε ο κος Μπαλτάς.
Ωστόσο παραδέχτηκε τον κίνδυνο τα δικαστήρια να εκδώσουν αρνητική ετυμηγορία που θα καταστρέψει τις πιθανότητες επιστροφής των αρχαιοτήτων στην Αθήνα και τόνισε πως τα δικαστήρια εξετάζουν τα θέματα νομικά και όχι στο πλαίσιο της ηθικής και της ιστορίας. "Καθώς δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες που αφορούν το θέμα της επιστροφής θησαυρών που πάρθηκαν από διάφορες χώρες, δεν υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη νομική βάση" παραδέχεται ο Αριστείδης Μπαλτάς.
Ο Guardian μεταδίδει πως στο Λονδίνο, λίγα μέτρα μακριά από το Βρετανικό Μουσείο, μια τεράστια πινακίδα που τοποθετήθηκε από ακτιβιστές στην Αυστραλία αυτό το Σαββατοκύριακο έγραφε: "Παρακαλούμε να μας δώσετε πίσω τα μάρμαρά μας."
"Δεν υπάρχει λόγος για ήπια προσέγγιση, διότι ότι έχει αποτύχει," είπε ο Αλέξης Μανθεάκης πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης της Νέας Ζηλανδίας για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα. "Οι Βρετανοί δεν έχουν δώσει ποτέ τίποτα πίσω, είτε πρόκειται για αποικίες ή αντικείμενα, χωρίς πίεση. Αν αγνοούμε το γεγονός αυτό, υπονομεύουμε τις πιθανότητες για επιτυχία στην εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα." προσθέτει.
Σε ένα έγγραφο 141 σελίδων των νομικών συμβουλών του γραφείου QC που ειδικεύονται στην πολιτιστική αποκατάσταση οι δικηγόροι, συμπεριλαμβανομένης της Αmal Clooney, επιμένουν ότι η Ελλάδα έχει δυνατά στοιχεία για να κερδίσει τα μάρμαρα πίσω. H έκθεση υποστηρίζει πως ο Έλγιν υπερέβη σαφώς της δικαιοδοσίας που του δόθηκε όταν διέταξε την αφαίρεση των θησαυρών από το μνημείο.
«Θεωρούμε ότι το διεθνές δίκαιο έχει εξελιχθεί ώστε να αναγνωρίζει ως τμήμα της ακεραιότητας ενός κράτους το δικαίωμά του να επαναδιεκδικήσει πολιτιστική περιουσία μεγάλης ιστορικής σημασίας που του έχουν αρπάξει στο παρελθόν - ένας κανόνας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανενώσει τα γλυπτά του Παρθενώνα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο των 144 σελίδων.
Οι δικηγόροι συμβουλεύουν την Αθήνα να κινηθεί γρήγορα για την επιδίωξη της ασκήσεως της προσφυγής. Βυθισμένη στην ύφεση , πολλοί φοβούνται ότι η χώρα έχει ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων για να αναλάβει μια τέτοια δράση. Οι συμβουλές, που πήρε σχεδόν ένα χρόνο χρηματοδοτήθηκαν από Έλληνα εφοπλιστή σημειώνει ο Guardian.
To κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Guardian ΕΔΩ
σχόλια