10 συμβουλές του Karl Lagerfeld για δίαιτες με αποτελέσματα που διαρκούν

10 συμβουλές του Karl Lagerfeld για δίαιτες με αποτελέσματα που διαρκούν Facebook Twitter
1
10 συμβουλές του Karl Lagerfeld για δίαιτες με αποτελέσματα που διαρκούν Facebook Twitter
Μπορεί να έχει συμβάλει όσο λίγοι στη δημιουργία του καχεκτικού πρότυπου στον χώρο της μόδας, ωστόσο, όταν η κουβέντα έρχεται σε ζητήματα καθημερινής διατροφής, αν μη τι άλλο, ο Lagerfeld είναι ρεαλιστής

Δεν είναι ούτε μυστικό ούτε είδηση ότι ο "Κάιζερ" της μόδας κατά το παρελθόν είχε αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα με το βάρος του. Και φυσικά η λογική λέει ότι δεν μπορείς να εμπιστευθείς για θέματα ζυγαριάς και περιττών κιλών, κάποιον που όσο να 'ναι έχει βάλει το χέρι του σ' αυτό που λέμε δημιουργία "ανορεξικού προτύπου".

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά μέσα σε κάθε άνθρωπο, η πιο ειλικρινής, αυτή που καταλαβαίνει από όρια και κυρίως διακρίνει το τι είναι εφικτό και τι όχι. Όταν, λοιπόν, κάποιος όπως ο Lagerfeld εξομολογείται το πώς κάποτε κατάφερε να χάσει 42 κιλά (μόνο και μόνο για να χωρέσει σε κοστούμια του Hedi Slimane), χωρίς να χρειαστεί να δυστυχήσει ή να παραφρονήσει, καταφέρνει να δώσει συμβουλές που -ναι - έχουν πρακτική εφαρμογή και αποτέλεσμα. 

Να, ένα μικρό απόσταγμα της εμπειρίας του από αυτό που θα λέγαμε προσεγμένη διατροφή, με αβίαστα tips όπως εκείνος τq έχει σταχυολογήσει μέσα στα χρόνια με μικρά σκαμπανεβάσματα στο βάρος - και το μέγεθος των ρούχων - αλλά όχι στη διάθεση και την ψυχολογία του. 

1.

"Σταμάτα να σκέφτεσαι πόσο δεν σου αρέσεις, και ξεκίνα δίαιτα". Το θέμα δεν είναι να το δούμε ως καταναγκαστικό έργο, αλλά κάτι το οποίο έρχεται να ενταχθεί με ομαλότητα στον τρόπο της ζωής μας. Έτσι, από δίαιτα θα γίνει διατροφή κι από διατροφή τρόπος ζωής και φιλοσοφία καθημερινότητας.

2.

"Πιες τουλάχιστον 3 λίτρα νερό την ημέρα. Όλο αυτό το νερό καθαρίζει πραγματικά τον οργανισμό". Πράσινο τσάι ή έστω καφές, χωρίς γάλα και ζάχαρη, χυμοί φρούτων και πολύ νερό κατά τον Lagerfeld - που τον Σεπτέμβριο γίνεται 86 ετών! - κρατούν το σώμα ασφαλές από τοξίνες, ενυδατωμένο και τον εγκέφαλο σε διαύγεια. Κανείς αφυδατωμένος δεν είναι ευτυχής και μπερδεύει το αίσθημα της πείνας με εκείνο της δίψας, κατά τον "Κάιζερ" της μόδας. 

3. 

"Ταξίδια και δίαιτες δεν πάνε μαζί. Για όσο διάστημα βρίσκεσαι σε διατροφή, απόφυγε τις μεγάλες εκδρομές και τις μετακινήσεις". Πρωινό στις 8, γεύμα στη 1, βραδινό στις 8. Ο Lagerfeld προτείνει συνέπεια και προσήλωση στο πρόγραμμα κι αυτό δεν ευνοείται από τα πέρα - δώθε και τις αναβολές στα γεύματα. 

4. 

"Γέλα με τον εαυτό σου. Για να κάνεις δίαιτα, σημαίνει ότι έχεις αίσθηση του χιούμορ. Μην παίρνεις στα σοβαρά αυτό που κάνεις. Είναι κάτι που έχει να κάνει με τις λειτουργίες του σώματος σου. Τελεία. Μην του δίνεις ούτε μικρότερη ούτε μεγαλύτερη αξία, απ' όση ήδη έχει". Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αυτός που κάνει δίαιτα είναι ένας στρατηγός, με έναν και μόνο στρατιώτη να περιμένει τις διαταγές του: το σώμα του. Οι διαταγές είναι ενοχλητικές και οι αγγαρείες κουραστικές, αλλά πρέπει να τις φέρει εις πέρας. Τίποτα περισσότερο. 

5. 

"Μην κάνεις τη δίαιτα εμμονή σου. Μη ζυγίζεσαι στο σπίτι, μην έχεις ζυγαριά στο σπίτι". Εκείνος, λέει, ζυγίζεται κάθε δύο εβδομάδες και αν. Το να ζυγίζεται κανείς συχνά, όσο κι αν θέλει να ελέγχει την πρόοδο του, εύκολα μετατρέπει αυτή την προσπάθεια σε εμμονή, με δυσάρεστα αποτέλεσμα. 

6. 

"Μην μπαίνεις ποτέ στη διαδικασία της σύγκρισης". Παρά τις αντιδράσεις που κατά καιρούς έχει ξεσηκώσει με τα αγαπημένα του αδύνατα μοντέλα, ο Lagerfeld είναι ρεαλιστής σε ο,τι αφορά θέματα καθημερινότητας. Το να συγκρίνει κανείς το σώμα του με το σώμα ενός μοντέλου μόνο βήματα προς τα πίσω συνεπάγεται. Το θέμα είναι να έχει κανείς εικόνα για το δικό του σώμα και τον προσωπικό του στόχο, πάνω στη ζυγαριά.

7. 

"Γυμνάσου απόγευμα". Κόντρα σε όσους αγαπούν την πρωινή γυμναστική, ο Lagerfeld είναι υπέρμαχος του απογευματινού work - out, το οποίο σώζει και από ατασθαλίες που μπορεί να έχουν προηγηθεί ή να έπονται μέσα στη μέρα. 

8. 

"Κάποτε η δίαιτα πρέπει να τελειώνει". Μετά από 4-5 μήνες, το πολύ μισό χρόνο, η δίαιτα πρέπει να ολοκληρώνεται και όποιος την ακολούθησε να μπαίνει σε μία διαδικασία διατροφής με διατροφολόγιο που θα μπορεί, χωρίς παράπονα και στερήσεις, να διατηρήσει για ακόμη ένα εξάμηνο. Μπορεί και για πάντα, με μικρά διαλείμματα. Αυτό είναι το μυστικό, εξηγεί ο γκουρού της μόδας. 

9. 

"Καλό πρωινό, πολύ ψάρι, λίγο κρέας, μην παραλείπεις γεύματα". Το θέμα είναι να μη τριγυρίζουμε πεινασμένοι. Το αίσθημα της πείνας μας κάνει πιο ευάλωτους και σε πειρασμούς και τσιμπολογήματα. Το μυστικό είναι το φαγητό να μας χορταίνει, οι μερίδες να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες μας και να μην αισθανόμαστε ότι κάποιος μας τιμωρεί, κρύβοντας μας τη φέτα το ψωμί σε κάποιο απόμακρο ντουλάπι. Ο ίδιος, όταν αισθάνεται ότι το γεύμα ή το δείπνο που θα φάει δεν τον καλύπτει, κουβαλά μαζί του μισό τοστ, για παν ενδεχόμενο. 

10.

"Το μάσημα της τροφής ως άσκηση πολιτισμού". Και κάτι για το τέλος: πάντα μας έλεγαν ότι πρέπει να μασάμε καλά την κάθε μπουκιά, γιατί βελτιώνουμε τη διαδικασία της πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών κάθε τροφής. Ο ίδιος το θέτει ως άσκηση πολιτισμού. "Αφήστε κάτω το πιρούνι. Μασήστε καλά την μπουκιά. Ευχαριστηθείτε την σε όλο το μεγαλείο της. Περιμένετε λίγο μέχρι την επόμενη". Δεν είναι μόνο ότι ενθαρρύνεται ο διάλογος μεταξύ των συνδαιτυμόνων. Είναι ότι, επειδή ο εγκέφαλος αργεί να στείλει το μήνυμα του κορεσμού, δίνετε περιθώριο στον οργανισμό σας να χορτάσει σωστά. 

Με στοιχεία από το "The Karl Lagerfeld Diet", Metro Books, 2004

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Πολύ καλή η συμβουλή του για το νερό, που όλοι το ξεχνάμε. Και να προσθέσω και μια δικιά μου. Να κοιμόμαστε καλά. Επειδή δουλεύω βράδια, τα πρωινά μετά τη δουλειά πεινάω τραγικά, αν δεν πάω απευθείας για ύπνο, τρώω τον άμπακο και πάλι γουργουρίζει το στομάχι μου.