Μην πέφτετε για ύπνο θυμωμένοι, κάνει κακό στις λειτουργίες της μνήμης

Μην πέφτετε για ύπνο θυμωμένοι, κάνει κακό στις λειτουργίες της μνήμης Facebook Twitter
Οι επιστήμονες αποδεδειγμένα πλέον θεωρούν το αίσθημα της οργής και τις νευρικές συμπεριφορές λίγο πριν τον ύπνο, επιζήμιες και για τον τρόπο που ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται και εμπεδώνει δεδομένα.
0

Η παλιά λαϊκή σοφία ότι δεν πρέπει να πέφτει κανείς για ύπνο θυμωμένος -ή έστω με κάποιον εκνευρισμό- φαίνεται ότι έρχεται να συναντήσει μία σύγχρονη επιστημονική αλήθεια που αποτρέπει ακριβώς από το ίδιο πράγμα. Και μπορεί οι παλιοί να συμβούλευαν κάτι τέτοιο για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, όμως, οι επιστήμονες αποδεδειγμένα πλέον θεωρούν το αίσθημα της οργής και τις νευρικές συμπεριφορές λίγο πριν τον ύπνο, επιζήμιες και για τον τρόπο που ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται και εμπεδώνει δεδομένα. 

Βάσει της έρευνας που εκπονήθηκε από ερευνητές του University College και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature Communications", όσοι αποκοιμιούνται θυμωμένοι, επιτρέπουν στον εγκέφαλο να επεξεργαστεί για πολλές περισσότερες ώρες -κατά τη διάρκεια του ύπνου, δηλαδή- τα αρνητικά συναισθήματα τους, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαλλαχθούν την επόμενη μέρα από το αποτέλεσμα αυτής της πολύωρης επεξεργασίας: αυτό εκδηλώνεται μέσω της συμπεριφοράς τους, η οποία σε μεγάλο ποσοστό είναι νευρική, σπασμωδική, σχεδόν βίαιη. 

Στην διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος προχωρά σε αναδιοργάνωση των αναμνήσεων της ημέρας: με τη μεσολάβηση του, η διαγραφή της αρνητικής μνήμης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Τουλάχιστον αυτό έδειξαν πειράματα δύο 24ωρων σε 73 εθελοντές, στους μισούς εκ των οποίων ζητήθηκε να μείνουν ξύπνιοι μετά από ένα εξοργιστικό ή τρομακτικό περιστατικό, ενώ οι υπόλοιποι πήγαν κανονικά για ύπνο μετά από μία παρόμοια εμπειρία. Βάσει της μελέτης, στην διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος προχωρά σε αναδιοργάνωση των αναμνήσεων της ημέρας: με τη μεσολάβηση του, η διαγραφή της αρνητικής μνήμης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι ξεχνούν οτιδήποτε αρνητικό ή τρομοκρατικό έχει συμβεί στη διάρκεια της μέρας, αν δεν έχουν κοιμηθεί στο ενδιάμεσο διάστημα.  

Το μυστικό αυτής της διαδικασίας κρύβεται στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που αποθηκεύει τις μνήμες κατά τη διάρκεια του ύπνου και όχι διάχυτα στον φλοιό, κάτι που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη διαγραφή τους. Όσο για τον πραγματικό στόχο της έρευνας; Η αποτελεσματικότερη - στο μέλλον - αντιμετώπιση των δυσάρεστων αναμνήσεων, καθώς και των διαταραχών που προκαλούν (μεταξύ των οποίων οι χρόνιες αϋπνίες και το μετατραυματικό στρες).  

Με στοιχεία από New Scientist, Nature Communications 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ