9 τροφές που μας κάνουν να πεινάμε (και να τρώμε) περισσότερο

9 τροφές που μας κάνουν να πεινάμε (και να τρώμε) περισσότερο Facebook Twitter
Yπάρχουν τροφές που μας ανοίγουν την όρεξη ή για την ακρίβεια δεν εξυπηρετούν τον κορεσμό, αλλά ακριβώς το αντίθετο: μας κάνουν να πεινάμε και -μοιραία- να τρώμε περισσότερο.
0

Στους περισσότερους ανθρώπους είναι ο γνωστός ο... «φαύλος» κύκλος του αλμυρού - γλυκού: πρώτα τρώμε κάτι αλμυρό και μετά το απαραίτητο επιδόρπιο, και μετά από λίγο και πάλι ένα αίσθημα πείνας, που καταπραϋνεται με κάτι αλμυρό. Και πάει λέγοντας, με τους περισσότερους να νομίζουν ότι γι' αυτές τις επιδρομές και τα τσιμπολογήματα ευθύνεται ο αδύναμος χαρακτήρας τους και η ακόρεστη όρεξη τους. Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι, ή τουλάχιστον όχι έτσι ακριβώς. 

Σύμφωνα με διατροφολόγους και ενδοκρινολόγους υπάρχουν τροφές που μας ανοίγουν την όρεξη ή για την ακρίβεια δεν εξυπηρετούν τον κορεσμό, αλλά ακριβώς το αντίθετο: μας κάνουν να πεινάμε και -μοιραία- να τρώμε περισσότερο. Και να μερικές από αυτές, καθώς και οι λόγοι που εξηγούν την τάση κάποιου να κάνει επιδρομή στο ψυγείο. 

1.

Λευκό ψωμί

Πρόσφατη έρευνα στην Ισπανία απέδειξε ότι το 40% ανθρώπων που κατανάλωναν σε σταθερή βάση λευκό ψωμί, πεινούσαν συχνότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ εμφάνιζαν -συγκριτικά με όσους δεν το περιελάμβαναν στο διατροφολόγιο τους- μεγαλύτερη τάση να παίρνουν βάρος. Το λευκό ψωμί αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα. 

2.

Σούσι 

Θεωρείται και είναι υγιεινή τροφή. Ωστόσο, 30 γραμμάρια ρυζιού αντιστοιχούν σε 2-3 φέτες λευκού ψωμιού και επειδή και πάλι ο λόγος γίνεται για υδατάνθρακες και πάλι το αίσθημα του κορεσμού είναι προσωρινό, με τις γνωστές συνέπειες. 

Tο αλκοόλ επιδρά άμεσα στην ορμόνη της λεπτίνης και έτσι εξηγείται η ανάγκη για το λεγόμενο «βρώμικο» φαγητό μετά από ένα γενναίο ξενύχτι με πολλά πολλά ποτά.

3.

MSG

...κοινώς όλα τα χημικά πρόσθετα και τα ενισχυτικά γεύσης που συναντάμε σε αρκετά τρόφιμα (κονσέρβες, σούπες σε σκόνη, λαχανικά τουρσί, κ.λπ) επίσης έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την όρεξη σε ποσοστό 30%-40%, καθώς επιδρούν σε μία σειρά ορμονών.

4.

Αλμυρά σνακ 

Πατατάκια, γαριδάκια, αλμυρά μπισκότα και γενικώς αλατισμένα σνακ, όχι απλώς δημιουργούν αίσθημα πείνας, αλλά στέλνουν τον οργανισμό στο κατώφλι του ζαχαροπλαστείου. Η ταχεία κατανάλωση απλών υδατανθράκων επηρεάζει δραστικά τα ανώτερα και κατώτερα επίπεδα ινσουλίνης, αν πρέπει κάπως να εξηγηθεί και επιστημονικά όλη αυτή η μανία για γλυκό, μετά από πακοτίνια, για παράδειγμα. 

5.

Αλκοόλ 

Σύμφωνα με μετρήσεις, το αλκοόλ επιδρά άμεσα στην ορμόνη της λεπτίνης (ο λόγος για την ορμόνη που ευθύνεται για το αίσθημα κορεσμού που νιώθουμε μετά από κάθε γεύμα) και σε ποσοστό 30%. Κάπως έτσι εξηγείται και η ανάγκη για το λεγόμενο «βρώμικο» φαγητό μετά από ένα γενναίο ξενύχτι με πολλά πολλά ποτά. 

6.

Τσίχλα 

Μύθος ότι όταν μασάμε τσίχλα περιορίζουμε το αίσθημα της πείνας. Στην πραγματικότητα - και εκτός από την αεροφαγία στην οποία υποβάλλουμε τον εαυτό μας εκείνη την ώρα- δίνουμε το λάθος μήνυμα στον εγκέφαλο (ότι κάτι τρώμε, δηλαδή), που με τη σειρά του δίνει το λάθος μήνυμα στον οισοφάγο. Τα... λάθος μηνύματα στον οργανισμό μας συνεχίζονται με την παραγωγή γαστρικών υγρών. Το σώμα νομίζει ότι κάτι πρέπει να χωνέψει και αυτομάτως το αίσθημα πείνας δηλώνει και αυτό την παρουσία του - μέσω του γνώριμου ήχου του γουργουρητού. 

7.

Δημητριακά 

Όσα παρασκευάζονται από λευκό αλεύρι -ακριβώς όπως το λευκό ψωμί- ναι μεν δίνουν την αίσθηση του κορεσμού, ωστόσο, προκαλούν αυξομειώσεις στα επίπεδα ινσουλίνης.

8.

Όλα τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά 

Όπως λένε οι ειδικοί είναι καλύτερα να φάει κανείς, για παράδειγμα, μισό κεσεδάκι πλήρες γιαούρτι, παρά ένα ολόκληρο με 2% λιπαρά. Πρόκειται για εξαιρετικά φτωχή σε ενέργεια τροφή, που μόνο για λίγο ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας και μετά από λίγο ο οργανισμός νιώθει στο πολλαπλάσιο την ανάγκη για κάτι χορταστικό. 

9.

Χυμοί 

Ακόμη και οι φυσικοί χυμοί φρούτων, μπορεί να προσφέρουν βιταμίνες και πολύτιμες για τη λειτουργία της πέψης ίνες, παρ' όλα αυτά αυξάνουν και στη συνέχεια μειώνουν (και μάλιστα γρήγορα) τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 

Με στοιχεία από HealthDigezt, Time 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ