Τι αλλάζει στις συνήθειες του φαγητού στην Αθήνα

Τι αλλάζει στις συνήθειες του φαγητού στην Αθήνα Facebook Twitter
1

Μπορείς να φας πλέον κυριολεκτικά ό,τι ζητήσει η ψυχή σου! Όχι μόνο όποιο φαγητό προτιμάς ή όποια ώρα της ημέρας ή της νύχτας (σχεδόν!), αλλά και όπου και όπως το φαντάζεσαι. Σε όλο τον κόσμο η εστίαση αλλάζει και η Αθήνα ακολουθεί κατά πόδας. Αυτό που παλιά λέγαμε «πάμε να φάμε» έχει πλέον δεκάδες διαφορετικές δημιουργικές μορφές, από καλά κρυμμένα θεματικά pop-up restaurants μέχρι έθνικ ή συνεργατικά εστιατόρια με κοινωνικό πρόσωπο. 

Το φαγητό μου θέλω να εκφράζει την ιδεολογία μου

Γι' αυτό πήγαινέ με σε ένα εστιατόριο που σέβεται τον πλανήτη, που προμηθεύεται μόνο βιολογικά προϊόντα που η καλλιέργειά τους δεν επιβαρύνει τη γη. Ή έλα να πιούμε καφέ σε ένα ωραίο μαγαζί όπου ο κάθε κόκκος συλλέγεται πληρώνοντας δίκαια τον Κολομβιανό ή Βραζιλιάνο εργάτη. Μήπως να τσιμπήσουμε κάπου νόστιμα όπου τα κρεατικά τους είναι από ζώα που μεγαλώνουν σε καλές συνθήκες και τα ψάρια ή τα όστρακά τους είναι μόνο ό,τι επιτρέπεται ανάλογα με την εποχή; Καλώς ήρθες στη μεγάλη παγκόσμια παρέα που θέλει να γνωρίζει ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες για την τροφή της. Δεν είναι να απορείς − με όλες αυτές τις φρικιαστικές πληροφορίες σχετικά με το φαγητό στο Διαδίκτυο (βλέπε μοσχαράκια σε καταναγκαστική πάχυνση, υπερμεγέθη κοτόπουλα σε απαίσια ορνιθοτροφεία), ο καθένας θα ήθελε πλέον να γνωρίζει τι τρώει και οι περιβαλλοντικές ομάδες λαμβάνουν θέση πρώτες! Η WWF Ελλάδας, για παράδειγμα, αποφάσισε να ενημερώσει και να αφυπνίσει τις συνειδήσεις όχι μόνο των καταναλωτών αλλά και των σεφ σχετικά με την κατανάλωση ψαριών. Σεβασμός στον πληθυσμό των αχινών (που έγιναν... status symbol μετά την αστακομακαρονάδα!), ποτέ γόνο καλαμαριού, κολιό μόνο τον Αύγουστο −που έλεγαν και οι παλιοί και πόσο δίκιο είχαν−, σκουμπρί αντί για σολομό εκτροφείου, μαθαίνουμε να τρώμε και να μαγειρεύουμε καλά, απλά και φθηνότερα, πεντανόστιμα ψαράκια... Τώρα τον Οκτώβριο, πάντως, τα ψιλά ψάρια είναι της εποχής, όπως και τα χταπόδια, οι κουτσομούρες, τα καλαμάρια, οι γαρίδες κ.ά. Αν δώσεις ένα χεράκι κι εσύ, πρώτα μαθαίνοντας και μετά παραγγέλνοντας κάθε ψάρι στην εποχή του, βάζεις ένα μικρό λιθαράκι στη διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου της χώρας μας. Και θυμήσου: προτιμότερο είναι να παραγγέλνουμε και να ψωνίζουμε ολόκληρα τα ψάρια μας αντί για φιλέτα, μαθαίνοντας πώς να απολαμβάνουμε όλα τα νόστιμα μέρη τους! Το κοτόπουλο και το ψάρι θέλουν χέρι, θυμάστε;

www.wwf.gr

Τι αλλάζει στις συνήθειες του φαγητού στην Αθήνα Facebook Twitter

Φυσικά και είμαι χορτοφάγος (εσύ ακόμα τρως κρέας;) 

Από τον πρωτοπόρο και χαρισματικό Γάλλο σεφ Alain Passard του τριάστερου Arpège στο Παρίσι (που δεκαπέντε χρόνια πριν έκανε cool την υψηλή χορτοφαγία, σερβίροντας στο βραβευμένο εστιατόριό του περισσότερα χορτοφαγικά πιάτα και λιγότερο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι) μέχρι το «δικό μας» πρώτο, καθαρά vegetarian εστιατόριο Avocado στο Σύνταγμα, το φαγητό που λατρεύουν οι νέοι σήμερα είναι το χορτοφαγικό, που γνωρίζει τεράστια εξάπλωση παγκοσμίως. Αφού, λοιπόν, πειστήκαμε ότι τα λαχανικά μπορεί να είναι εξίσου νόστιμα και θρεπτικά με τα κρεατικά και αφού ως λαός εμείς οι Έλληνες είμαστε έτσι κι αλλιώς εξοικειωμένοι με πολλά πεντανόστιμα χορτοφαγικά πιάτα, όπως τα λαδερά, οι σούπες, τα χόρτα και οι πίτες μας, πολλοί στραφήκαμε προς την πλήρη χορτοφαγική διατροφή. Ακόμα και οι αθηναϊκοί «ναοί» της κρεατοφαγίας περιλαμβάνουν αναγκαστικά πλέον στο μενού τους πιάτα με ψάρι (για τους επονομαζόμενους και pescatarians ή ιχθυοφάγους, που τρώνε, εκτός από λαχανικά, και ψαρικά) ή καθαρά χορτοφαγικά. Το σώμα μου είναι ο ναός μου, πρώτος εγώ δίνω το παράδειγμα για ειρήνη κ.λπ. κ.λπ., η χορτοφαγία έχει μια ωραία φιλοσοφία με κοινωνικά ιδανικά που, ελλείψει άλλων, αυτή την εποχή έχει μεγάλη απήχηση στους οικολογικά ευαίσθητους νέους. Φαλάφελ, τόφου ή φασολάκια λαδερά απόψε;

www.avocadoathens.com

Τι αλλάζει στις συνήθειες του φαγητού στην Αθήνα Facebook Twitter

Πιο έθνικ πεθαίνεις!

Ινδικό, πακιστανικό, πολωνέζικο, βενεζουελάνικο, περουβιανό, ουκρανικό, συριακό, τούρκικο, ρουμάνικο ή κινέζικο; Απίστευτα νόστιμα και πολύχρωμα φαγητά, ασυνήθιστα υλικά και καυτερές γεύσεις στολίζουν πλέον σχεδόν κάθε γειτονιά της πόλης μας. Το έθνικ φαγητό, όπως συνήθως αποκαλείται οποιαδήποτε κουζίνα διαφέρει από την εγχώρια, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τόσο σε εστιατόρια αξιώσεων όσο και στο street food. Πάρε για παράδειγμα την οδό Αιόλου και τα μικρά δρομάκια παραδίπλα. Στον πρώτο αθηναϊκό έθνικ δρόμο που χάραξε το αγαπημένο Mama Roux (που φέτος γιόρτασε τα πέντε χρόνια λειτουργίας του) άνοιξαν λίγο πιο κάτω οι Falafellas και απέναντι, στο στενό, το Feyrouz με τα λαχματζούνια του. Το Food Τruck, η μετακινούμενη καντίνα των Αθηνών, σερβίρει γκιουζλεμέδες όπως τους δοκίμασε στο road trip με τη μοτοσικλέτα του ο Γιώργος Γληνός στην Τουρκία. Αλλά και έθνικ γκουρμέ με τον σεφ Δημήτρη Κατριβέση στην open kitchen του στο La Pantera Negra, που παίζει την περουβιανή κουζίνα στα δάχτυλα. Το Izakaya του Χρόνη Δαμαλά στο Κολωνάκι, η γιαπωνέζικη gastropub με το πιο ωραίο σούσι και τα περισσότερα sake της πόλης μας, είναι επίσης ένα δείγμα της λατρείας μας για ό,τι εξωτικό τώρα τελευταία, με την Ιαπωνία να πρωτοστατεί εδώ και χρόνια. Τελευταία άφιξη στον έθνικ αθηναϊκό χάρτη το Loros - Arepas y Empanadas με λατινοαμερικάνικες γεύσεις στο Σύνταγμα, τον έτερο πολύχρωμο διεθνή γαστριμαργικό πόλο της Αθήνας, με τα κινέζικα να ανταγωνίζονται τα γιαπωνέζικα, τα ινδικά και τα λατινοαμερικάνικα στέκια. Στο Loros δοκιμάζουμε τις εμπανάδες τους (ή μία με... ψαχνό από καρχαριάκι!) και αμέσως μετά τις arepas τους (πιτούλες γεμισμένες με ό,τι διαλέξετε, αλλά με το τραγανό χοιρινό πρωταγωνιστή!), χωρίς γλουτένη, μια και είναι καλαμποκένιες. Δεν ξεχνάμε και το εξαιρετικό τούρκικο εστιατόριο «Ασία» στα Πατήσια, με το κεμπάπ και τις μελιτζάνες κύριους πρωταγωνιστές στο μενού του!  Έθνικ φαγητό, ο πιο ειρηνικός τρόπος για μια εισαγωγή στην κουλτούρα του... άλλου μέσα στην ίδια σου την πόλη. (Και μέσα στην κουζίνα του σπιτιού σου επίσης, μια και ολοένα περισσότεροι τολμάμε εξωτικές συνταγές.)

Ασία, Μοσχονησίων 20 & Θήρας, πλατεία Αμερικής, 210 8644698

Mama Roux, Αιόλου 48, Αθήνα, 21 3004 8382

Feyrouz, Καρόρη 23 & Αιόλου, Αθήνα, 21 3031 8060, www.feyrouz.gr

Los Loros, Νίκης & Ξενοφώντος, Σύνταγμα, www.losloros.gr

Izakaya, Λεβέντη 5, Κολωνάκι, 210 7244406

La Pantera Negra, Καλογριώνη 6, 213 0364214, www.lapanteranegra.gr

www.falafellas.gr

Τι αλλάζει στις συνήθειες του φαγητού στην Αθήνα Facebook Twitter

Θέλω να φάω σπιτικό αυθεντικό φαγητό στο σπίτι ενός αγνώστου! 

Ή μήπως στην Κίνα, στις Φιλιππίνες, στην Ταϊλάνδη ή στο Τόκιο; Πώς μαγειρεύει μια Κινέζα στο σπίτι της; Όπως το κινέζικο της γειτονιάς μου ή εντελώς διαφορετικά; Δεν είναι λίγες οι φορές που, ταξιδιώτες στο εξωτερικό, περνάμε από ένα σοκάκι που μοσχοβολάει κρεμμύδι, κάρι, ψάρι ή ψωμί και ευχόμαστε να μας καλούσαν για φαγητό. Ε, λοιπόν, αυτό πλέον είναι δυνατό, και μάλιστα άριστα οργανωμένο από αρκετές διεθνείς ιντερνετικές πλατφόρμες, όπως η Traveling Spoon. Τα αυστηρά κριτήρια επιλογής και οι ετήσιες επισκέψεις από τους ίδιους τους ιδρυτές της εταιρείας σού εξασφαλίζουν μια ευχάριστη εμπειρία εκτός έδρας, όταν, πεινασμένος, το μόνο που θέλεις είναι ένα πιάτο σπιτικό φαγητό, ωραία παρέα και μια ήσυχη βραδιά «σαν στο σπίτι σου», με αυθεντικό, καλομαγειρεμένο φαγητό και, προαιρετικά, ποτό. Παράλληλα, η Traveling Spoon προσφέρει μαθήματα μαγειρικής με τους μάγειρες κάθε χώρας και έτσι, στην Αθήνα για παράδειγμα, θα ψωνίσεις από μια όμορφη λαϊκή και θα δείξεις στον επισκέπτη σου πώς να κάνει σπανακόρυζο, στην Κίνα μπορείς να επιλέξεις να μάθεις να φτιάχνεις τέλεια dumplings ή στην Ουαχάκα στο Μεξικό νόστιμο κοτόπουλο Μole με σοκολάτα που θα έχεις ψωνίσει μαζί με την οικοδέσποινά σου από κάποια υπαίθρια αγορά κοντά στο σπίτι της. Ετοιμάζεις το επόμενο ταξίδι σου; Σκέψου το! 

www.travelingspoon.com

Τι αλλάζει στις συνήθειες του φαγητού στην Αθήνα Facebook Twitter

Φαγητό με πολιτικές διαστάσεις και κοινωνική προσφορά

Το Μύρτιλλο δεν είναι απλώς ένα καφέ, είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Βρίσκεται στους Αμπελόκηπους της Αθήνας και ουσιαστικά είναι ένα μαγαζί όπου απασχολούνται άτομα με διάφορα μαθησιακά, κοινωνικά ή κινητικά προβλήματα (αλλά και εθελοντές που χαίρονται να βοηθούν τον συνάνθρωπό τους) και οραματίζονται ένα μέλλον στο οποίο η κοινωνία δεν θα περιθωριοποιεί, δεν θα αποκλείει κανέναν, αντίθετα θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει. Το Μύρτιλλο, για την προσφορά του στην εξοικείωση των Αθηναίων με τους συνανθρώπους τους που έχουν κάποιο κινητικό ή άλλο πρόβλημα, υποστηρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων. Στου Γκύζη, όμως, λειτουργεί το Λέιλιμ Λέι, ένα τούρκικο εστιατόριο που αυτοαποκαλείται κολεκτίβα εργασίας και όχι μόνο σερβίρει πολύ καλό τούρκικο φαγητό αλλά οργανώνει μαθήματα τουρκικής γλώσσας για αρχάριους ή προχωρημένους και ντοκιμαντέρ αξιόλογων σκηνοθετών που απεικονίζουν την καθημερινότητα στη γείτονα χώρα.

www.leilimlei.gr 

Τι αλλάζει στις συνήθειες του φαγητού στην Αθήνα Facebook Twitter

Οίνος και θεάματα

Από το ιπτάμενο εστιατόριο στο Γκάζι μέχρι τα Κιούρκα, όλοι μας φαίνεται τελευταία να προτιμούμε καλό φαγητό εκτός σπιτιού, αλλά συνδυασμένο με μια πρωτόγνωρη ή ευχάριστη εμπειρία. Πάρτε για παράδειγμα το πείραμα που έκανε ο βιοκαλλιεργητής Θοδωρής Αρβανίτης στο κτήμα του στα Κιούρκα το φθινόπωρο: οργάνωσε μια θεατρική παράσταση αρχαίας τραγωδίας δίπλα στα περιβόλια του (εκεί όπου γίνονται τα μαθήματα βιοκαλλιέργειας), οι θεατές περιηγήθηκαν και γνώρισαν τις εποχικές καλλιέργειες και στο τέλος απόλαυσαν ένα γεύμα με όλα τα λαχανικά φρεσκοκομμένα και φρεσκομαγειρεμένα. Τρώω, μαθαίνω περισσότερες πληροφορίες για την τροφή μου και ψυχαγωγούμαι − τι άλλο να ζητήσει κανείς!  Αν, από την άλλη, δεν θες να τρως στην εύφορη γη αλλά στον... ουρανό, η εταιρεία Dinner in the sky σε ανεβάζει 50 μέτρα ψηλά για να απολαύσεις τη νυχτερινή Αθήνα με θέα 360 μοιρών, μαζί με τον προσωπικό σου σεφ, για μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Τέλος, πολλά ταβερνάκια πλέον καλωσορίζουν πειραματικές θεατρικές ομάδες, μουσικά σύνολα ερασιτεχνών και τραγουδιστές που μόνος τους σκοπός είναι να τέρψουν την ψυχή σου. Ή μήπως και το αστυνομικό σου δαιμόνιο; Στο El convento del arte η εταιρεία «Βρες τον δολοφόνο», σε συνεργασία με την ομάδα του Abovo, οργανώνει ένα δείπνο με διαφορετικό μυστήριο κάθε φορά και αναζητεί τον επίδοξο Σέρλοκ Χολμς ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες για να λυθεί το μυστήριο. Είτε το παρακολουθήσετε απλώς απολαμβάνοντας το δείπνο σας (που επιμελείται ο σεφ Μιχάλης Ντουνέτας) είτε αποφασίσετε να συμμετάσχετε ενεργά στην επίλυση του μυστηρίου, σίγουρα θα περάσετε μια ξεχωριστή βραδιά.

[email protected]

Απλώς... φέρ' το σπίτι μου!

Delivery − η τάση του αιώνα συνεχίζει ακάθεκτη. Ξεκίνησε στην Αθήνα, όπως σε όλες τις μεγαλουπόλεις, με σουβλάκια και πίτσες, αλλά συνεχίζει με φαγητά υπογεγραμμένα από διάσημους σεφ και γκουρμέ επιλογές. Πάρε για παράδειγμα το Forky: τo μενού υπογράφει ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας και παραλαμβάνεις στο σπίτι ή στο γραφείο σου, σούπερ γρήγορα, οικονομικές μερίδες μαγειρευτών ή φαγητών της ώρας, αλλά και... μπάρες δημητριακών ή υγιεινά σνακ. Θες κάτι πιο γκουρμέ; Υπάρχει και το gourmetdelivery.gr που φέρνει σπίτι σου φαγητό από επιλεγμένα εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, όπως το Nolan ή η Κυβέλη, με τα cupcakes και τα cheesecakes της. 

Τι αλλάζει στις συνήθειες του φαγητού στην Αθήνα Facebook Twitter

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ