Μήπως φοράτε κι εσείς μία συσκευή ανίχνευσης άσκησης, τα γνωστά fitness trackers που μετρούν κάθε σας κίνηση, καθώς και τις θερμίδες που "καίτε" ενώ περπατάτε, τρέχετε ή ασκείστε; Μήπως πιστεύετε κι εσείς ότι αυτή η συσκευή σας ενθαρρύνει να κατακτάτε τον ημερήσιο στόχο που έχετε θέσει - σε χιλιόμετρα ή θερμίδες - και βοηθά στην απώλεια βάρους; Λάθος.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αυτού του είδους οι συσκευές που κατασκοπεύουν την ημερήσια πρόοδο σας δεν βοηθούν σε απολύτως τίποτα. Συγκεκριμένα, μελέτη που εκπονήθηκε από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση και από ερωτηματολόγιο που τέθηκε σε περισσότερους από 500 ανθρώπους με προβλήματα βάρους, απέδειξε ότι ο ανιχνευτής άσκησης πολύ λίγα πρόσφερε στην προσπάθεια τους για υγιεινή ζωή.
Στους μισούς που συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα διάρκειας 2 χρόνων, μαζί με το διαιτολόγιο, τον ημερήσιο στόχο απώλειας γραμμαρίων και το πρόγραμμα άσκησης, χορηγήθηκε και μία τέτοια συσκευή. Οι άλλοι μισοί ακολούθησαν απλώς το διαιτολόγιο και το πρόγραμμα που είχαν θέσει οι ίδιοι, χωρίς κανένα τεχνολογικό δεκανίκι να παρακολουθεί την πρόοδο, τα παραστρατήματα τους ή τις μέρες που δεν κατάφεραν να τηρήσουν το ημερήσιο πρόγραμμα άσκησης τους. Το αποτέλεσμα; Οι πρώτοι, που είχαν εφοδιαστεί με την ειδική συσκευή είχε τα λιγότερα θεαματικά αποτελέσματα τόσο σε ό,τι αφορά την προσπάθεια απώλειας βάρους, αλλά και πειθαρχίας τους στο αρχικό πρόγραμμα.
Aυτού του είδους οι συσκευές προορίζονται για άτομα που ήδη αθλούνται συστηματικά, έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια έναν συγκεκριμένο υγιεινό τρόπο ζωής και θέλουν να ελέγχουν σε σταθερή βάση τις επιδόσεις τους.
Παρά το ότι τόσο το μάρκετινγκ όσο και οι καταναλωτές "αγάπησαν" τις συγκεκριμένες συσκευές και τον τρόπο με τον οποίο αυτές κατέγραφαν από τους χτύπους της καρδιάς τους, μέχρι και την παραμικρή κίνηση που έκαναν κατά τη διάρκεια της μέρας, ερευνητές (και) από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ επιβεβαίωσαν κάτι που όλοι υποψιαζόμασταν: δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη ότι αυτά τα μηχανάκια βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τους ανθρώπους να διατηρήσουν την καλή φυσική τους κατάσταση.
Ακόμη, όμως, κι αν δεχθούμε ότι αυτές οι συσκευές δεν βοηθούν, πώς να δεχθούμε ταυτόχρονα ότι μπορεί να λειτουργήσουν και ανασταλτικά στην προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος; Τα όσα επισημαίνει ο δρ John Jakicic, επικεφαλής της έρευνας στο Πίτσμπουργκ, είναι διαφωτιστικά: "Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε νέα γκάτζετς για λίγο καιρό και μετά χάνουμε το ενδιαφέρον μας γι' αυτά. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που χρησιμοποιούν πιστά τους ανιχνευτές άσκησης, θέτουν κανονικά τους στόχους τους, στην αρχή τους τηρούν και προσέχουν τη διατροφή τους, όμως μετά τους συμβαίνει το εξής: μόλις δουν ότι έπιασαν στόχο - τα χιλιόμετρα ή τις θερμίδες που έθεσαν αρχικά - θεωρούν σωστό να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους με ένα γλυκό ή μία λιχουδιά. Θεωρούν στη συνέχεια ότι αφού έπιασαν τον στόχο, μπορεί και να τον ξεπεράσουν, οπότε ας είναι και λίγο πιο πλούσιο το βραδινό".
Όπως εξηγεί και ο δρ Dr David Ellis,ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, που συμμετείχε ως επιστημονικός σύμβουλος στην έρευνα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, αυτού του είδους οι συσκευές προορίζονται για άτομα που ήδη αθλούνται συστηματικά, έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια έναν συγκεκριμένο υγιεινό τρόπο ζωής και θέλουν να ελέγχουν σε σταθερή βάση τις επιδόσεις τους.
"Αυτές οι συσκευές δεν είναι χρήσιμες σε όλους. Στην καθημερινότητα - και πέρα από μελέτες και έρευνες - το να παραμείνεις αφοσιωμένος στον στόχο σου, καλώς ή κακώς, δεν εξαρτάται από καμία συσκευή, παρά μόνο από το κίνητρο, την επιθυμία και την αποφασιστικότητα σου", καταλήγει ο Ellis.
Με στοιχεία από το BBC