Φοράτε κι εσείς μηχανάκι που μετρά βήματα και θερμίδες; Ωραία, βγάλτε το! Facebook Twitter
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αυτού του είδους οι συσκευές που κατασκοπεύουν την ημερήσια πρόοδο σας δεν βοηθούν σε απολύτως τίποτα.

Φοράτε κι εσείς μηχανάκι που μετρά βήματα και θερμίδες; Ωραία, βγάλτε το!

2

Μήπως φοράτε κι εσείς μία συσκευή ανίχνευσης άσκησης, τα γνωστά fitness trackers που μετρούν κάθε σας κίνηση, καθώς και τις θερμίδες που "καίτε" ενώ περπατάτε, τρέχετε ή ασκείστε; Μήπως πιστεύετε κι εσείς ότι αυτή η συσκευή σας ενθαρρύνει να κατακτάτε τον ημερήσιο στόχο που έχετε θέσει - σε χιλιόμετρα ή θερμίδες - και βοηθά στην απώλεια βάρους; Λάθος. 

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αυτού του είδους οι συσκευές που κατασκοπεύουν την ημερήσια πρόοδο σας δεν βοηθούν σε απολύτως τίποτα. Συγκεκριμένα, μελέτη που εκπονήθηκε από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση και από ερωτηματολόγιο που τέθηκε σε περισσότερους από 500 ανθρώπους με προβλήματα βάρους, απέδειξε ότι ο ανιχνευτής άσκησης πολύ λίγα πρόσφερε στην προσπάθεια τους για υγιεινή ζωή. 

Στους μισούς που συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα διάρκειας 2 χρόνων, μαζί με το διαιτολόγιο, τον ημερήσιο στόχο απώλειας γραμμαρίων και το πρόγραμμα άσκησης, χορηγήθηκε και μία τέτοια συσκευή. Οι άλλοι μισοί ακολούθησαν απλώς το διαιτολόγιο και το πρόγραμμα που είχαν θέσει οι ίδιοι, χωρίς κανένα τεχνολογικό δεκανίκι να παρακολουθεί την πρόοδο, τα παραστρατήματα τους ή τις μέρες που δεν κατάφεραν να τηρήσουν το ημερήσιο πρόγραμμα άσκησης τους. Το αποτέλεσμα; Οι πρώτοι, που είχαν εφοδιαστεί με την ειδική συσκευή είχε τα λιγότερα θεαματικά αποτελέσματα τόσο σε ό,τι αφορά την προσπάθεια απώλειας βάρους, αλλά και πειθαρχίας τους στο αρχικό πρόγραμμα.

Aυτού του είδους οι συσκευές προορίζονται για άτομα που ήδη αθλούνται συστηματικά, έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια έναν συγκεκριμένο υγιεινό τρόπο ζωής και θέλουν να ελέγχουν σε σταθερή βάση τις επιδόσεις τους.

Παρά το ότι τόσο το μάρκετινγκ όσο και οι καταναλωτές "αγάπησαν" τις συγκεκριμένες συσκευές και τον τρόπο με τον οποίο αυτές κατέγραφαν από τους χτύπους της καρδιάς τους, μέχρι και την παραμικρή κίνηση που έκαναν κατά τη διάρκεια της μέρας, ερευνητές (και) από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ επιβεβαίωσαν κάτι που όλοι υποψιαζόμασταν: δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη ότι αυτά τα μηχανάκια βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο τους ανθρώπους να διατηρήσουν την καλή φυσική τους κατάσταση.

Ακόμη, όμως, κι αν δεχθούμε ότι αυτές οι συσκευές δεν βοηθούν, πώς να δεχθούμε ταυτόχρονα ότι μπορεί να λειτουργήσουν και ανασταλτικά στην προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος; Τα όσα επισημαίνει ο δρ John Jakicic, επικεφαλής της έρευνας στο Πίτσμπουργκ, είναι διαφωτιστικά: "Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε νέα γκάτζετς για λίγο καιρό και μετά χάνουμε το ενδιαφέρον μας γι' αυτά. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που χρησιμοποιούν πιστά τους ανιχνευτές άσκησης, θέτουν κανονικά τους στόχους τους, στην αρχή τους τηρούν και προσέχουν τη διατροφή τους, όμως μετά τους συμβαίνει το εξής: μόλις δουν ότι έπιασαν στόχο - τα χιλιόμετρα ή τις θερμίδες που έθεσαν αρχικά - θεωρούν σωστό να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους με ένα γλυκό ή μία λιχουδιά. Θεωρούν στη συνέχεια ότι αφού έπιασαν τον στόχο, μπορεί και να τον ξεπεράσουν, οπότε ας είναι και λίγο πιο πλούσιο το βραδινό".

Όπως εξηγεί και ο δρ Dr David Ellis,ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, που συμμετείχε ως επιστημονικός σύμβουλος στην έρευνα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, αυτού του είδους οι συσκευές προορίζονται για άτομα που ήδη αθλούνται συστηματικά, έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια έναν συγκεκριμένο υγιεινό τρόπο ζωής και θέλουν να ελέγχουν σε σταθερή βάση τις επιδόσεις τους. 

"Αυτές οι συσκευές δεν είναι χρήσιμες σε όλους. Στην καθημερινότητα - και πέρα από μελέτες και έρευνες - το να παραμείνεις αφοσιωμένος στον στόχο σου, καλώς ή κακώς, δεν εξαρτάται από καμία συσκευή, παρά μόνο από το κίνητρο, την επιθυμία και την αποφασιστικότητα σου", καταλήγει ο Ellis.   

Με στοιχεία από το BBC 

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ