Το πιο εκλεκτό μέλι στον κόσμο φτιάχνεται από 3 Έλληνες

Το πιο εκλεκτό μέλι στον κόσμο φτιάχνεται από 3 Έλληνες Facebook Twitter
"Πιστεύουμε ότι οι μέλισσες δικαιούνται να τρώνε το μέλι που έχουν παράξει οι ίδιες με τόσο κόπο", εξηγεί χαμογελώντας η κ. Βασιλοπούλου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Όλα ξεκίνησαν από μια οικογενειακή κουβέντα μέσα στην κουζίνα. «Πρέπει να τρώμε μέλι, είναι καλό για την υγεία μας», είπε η Αλίκη Βασιλοπούλου στον σύζυγό της Πάνο Κιρνίδη, ο οποίος αμέσως προσφέρθηκε να πάει να της αγοράσει από το σουπερμάρκετ μαζί με τον φίλο του τον Θωμά Τσιλάλη που βρισκόταν μαζί τους εκείνη τη μέρα. «Ναι, αλλά ποιο μέλι είναι καλό;», ήταν το ερώτημα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά και το οποίο σιγά- σιγά εξελίχθηκε σε ένα είδος κυνηγιού αυτής της αρχαίας τροφής του ανθρώπου. Και κάπως έτσι οι τρεις τους βρέθηκαν να δημιουργούν την εταιρεία FoodsCross που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία brands όλου του κόσμου και που πρόσφατα επιλέχθηκε από την Rolls Royce Bentley για το επετειακό άλμπουμ "A Legacy of Luxury". Μάλιστα σε αυτή την συλλεκτική πολυτελή έκδοση η FoodsCross είναι η μοναδική εταιρεία στην κατηγορία των τροφίμων, στην οποία αφιερώθηκαν τέσσερις ολόκληρες σελίδες!

Για να εξηγούμαστε το μέλι της FoodsCross, η ναυαρχίδα των προϊόντων της εταιρείας, δεν είναι απλά ένα ακόμα καλό μέλι που έχει μπει σε ένα ακριβό βαζάκι με μια καλοσχεδιασμένη ετικέτα. Όχι ότι δεν είναι ωραία η συσκευασία του. Τουναντίον, η εταιρεία Mousegraphics, μια από τις πιο πετυχημένες φίρμες ντιζάιν στην Αθήνα, έχει βραβευθεί για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Πρόκειται όμως για ένα μέλι με εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση γυρεόκοκκων αγνού θυμαριού που έχει φτάσει και το 80% και για ένα σπάνιο επί της ουσίας, φυσικό προϊόν, περιορισμένης, οικολογικής παραγωγής, η οποία προσφέρεται σε αριθμημένα βάζα. Μάλιστα πρόκειται για το πρώτο μέλι στην συσκευασία του οποίου αναγράφεται το ποσοστό του γυρεόκοκκου. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό ούτε κι εγώ ήξερα, μέχρι που συνάντησα την κ. Βασιλοπούλου που μου εξήγησε: "Σύμφωνα με τη νομοθεσία και συγκεκριμένα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών, στο άρθρο 11 για το θυμαρίσιο μέλι αναφέρεται ότι αυτόν τον τίτλο μπορεί να τον φέρει το μέλι που έχει σε ποσοστό 18% γυρεόκοκκο κατά το ελάχιστο. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως κάποιος μπορεί να αναμείξει μια μικρή ποσότητα μελιού, αλλά υψηλή σε περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκο με μια μεγάλη ποσότητα, αλλά χαμηλότερης θρεπτικής αξίας και να συσκευάσει το μέλι που θα προκύψει, "βαπτίζοντάς" το θυμαρίσιο, εφόσον τηρεί το ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 18% και να είναι νόμιμος και με τη βούλα. Μάλιστα, σχεδόν όλοι αγνοούμε ότι αυτή η πρόσμιξη γίνεται με θερμική επεξεργασία, η οποία ως γνωστό καταστρέφει τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού."

Το γνωρίζουμε ότι η τιμή είναι απαγορευτική για μαζική κατανάλωση. Αυτός όμως που τελικά θα το αγοράσει πρέπει να το δει ως φάρμακο. Αυτό που θα πρέπει να αναρωτιόμαστε καμιά φορά δεν είναι το γιατί είναι κάτι πολύ ακριβό αλλά γιατί είναι τόσο φθηνό.

Τελικά πόσο θρεπτικό είναι το μέλι που κυκλοφορεί στην αγορά;

Εξίσου σημαντικό σχετικά με τον τρόπο της παραγωγής του μελιού και κυρίως των συσκευασμένων μελιών ευρείας κατανάλωσης, είναι να αναφέρουμε ότι το ανθρώπινο χέρι παρεμβαίνει κατά πολύ στο φυσικό τρόπο της μέλισσας. Ως γνωστόν, το μέλι αποτελεί την τροφή και το φάρμακο των μελισσών. Οι μέλισσες τρυγούν τα άνθη από τα αγριολούλουδα και τα άνθη των θάμνων και των δέντρων και παράγουν το μέλι, στο οποίο όμως οφείλουν και την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους. Χωρίς το μέλι οι μέλισσες είναι ευάλωτες σε ασθένειες. Συλλέγοντας λοιπόν το μέλι ο μελισσοκόμος στην ουσία στερεί από τις μέλισσες την τροφή τους και το φυσικό τους «αντιβιοτικό» γεγονός που τις εκθέτει σε κινδύνους για τη ζωή τους. Θέλοντας λοιπόν να τις κρατήσει στη ζωή μια συνηθισμένη πρακτική είναι η χορήγηση ειδικών τροφών (ως επί των πλείστων γλυκαντικών ουσιών) και φαρμάκων (αντιβιοτικών).

Το πιο εκλεκτό μέλι στον κόσμο φτιάχνεται από 3 Έλληνες Facebook Twitter
Θεωρούμε ότι το μέλι μας είναι ονομασίας προέλευσης, όπως και το κρασί. Προς το παρόν έχουμε από την Αστυπάλαια και την Κρήτη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κάτι που επίσης δεν γνώριζα είναι ότι οι μέλισσες τρυγούν δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Και ενώ στην συμβατική μελισσοκομία ο μελισσοκόμος συλλέγει και στις δύο περιπτώσεις, σε αυτήν της FoodsCross κάνουν το εξής: "Στην αρχή του καλοκαιριού συλλέγουμε μέρος του μελιού που έχουν αποθηκεύσει στις κυψέλες οι μέλισσες και το διατηρούμε στην άκρη. Αυτό το μέλι είναι προϊόν του ανοιξιάτικου τρύγου. Τότε που υπάρχουν περισσότερα αγριολούλουδα και άλλα άνθη εκεί έξω στη φύση. Το αφήνουμε λοιπόν στις μέλισσες να το φάνε και να θωρακιστούν με τα θρεπτικά του συστατικά. Προτιμάμε να συλλέγουμε το μέλι στις αρχές του φθινοπώρου που προκύπτει από τον τρύγο του καλοκαιριού, τότε που τα άνθη των θυμαριών βρίθουν εκεί έξω. Και φυσικά επιστρέφουμε στις μέλισσες το ανοιξιάτικο μέλι που είχαμε φυλάξει στην άκρη για να είναι όλοι χορτάτοι και ευχαριστημένοι. Πιστεύουμε ότι οι μέλισσες δικαιούνται να τρώνε το μέλι που έχουν παράξει οι ίδιες με τόσο κόπο", εξηγεί χαμογελώντας η κ. Βασιλοπούλου.

Φέτος, το μέλι που προέκυψε από την τελευταία συγκομιδή στην Αστυπάλαια απέδωσε 70% γυρεόκοκκο θυμαριού, δηλαδή είχε μια μικρή πτώση σε σύγκριση με το ποσοστό του 80% που είχε αγγίξει η περσινή, κι αυτό δεν το κρύβουν οι δημιουργοί της FoodsCross. Αντιθέτως περιμένουν το αποτέλεσμα του τρύγου της μέλισσας όπως ο οινοποιός αυτόν του τρύγου απ' τα αμπέλια του. "Τα ποσοστά του γυρεόκοκκου δεν είναι σταθερά, όπως και το χρώμα, το άρωμα και το σύνολο της γεύσης. Το μέλι είναι πραγματικά σαν το κρασί. Διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, το επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες και τον "χαρακτήρα" του επηρεάζουν ακόμα και οι ίδιες οι μέλισσες. Εμείς δεν αναμιγνύουμε μέλια από διαφορετικές περιοχές. Θεωρούμε ότι το μέλι μας είναι ονομασίας προέλευσης, όπως και το κρασί. Προς το παρόν έχουμε από την Αστυπάλαια και την Κρήτη."

Το πιο εκλεκτό μέλι στον κόσμο φτιάχνεται από 3 Έλληνες Facebook Twitter
Μεταξύ των προϊόντων τους έχουν κυκλοφορήσει και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης και χαμηλής οξύτητας αρωματισμένο με λευκή ή μαύρη τρούφα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όσον αφορά την αρκετά τσουχτερή τιμή αυτού του μελιού, που προφανώς προκύπτει και από αυτή την τόσο επιλεκτική διαδικασία παραγωγής του, η κ. Βασιλοπούλου έχει να απαντήσει το εξής: "Ναι, το γνωρίζουμε ότι η τιμή είναι απαγορευτική για μαζική κατανάλωση. Αυτός όμως που τελικά θα το αγοράσει πρέπει να το δει ως φάρμακο. Ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό για να πάρει στον μέγιστο βαθμό τα θρεπτικά συστατικά αυτού του φυσικού προϊόντος. Αυτό που θα πρέπει να αναρωτιόμαστε καμιά φορά δεν είναι το γιατί είναι κάτι πολύ ακριβό αλλά γιατί είναι τόσο φθηνό".

Στην ίδια λογική κινούνται και τα προϊόντα λευκής και μαύρης ελληνικής τρούφας της εταιρείας. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης και χαμηλής οξύτητας αρωματισμένο με λευκή ή μαύρη τρούφα, εξαιρετικό αγελαδινό βούτυρο με κομμάτια λευκής ή μαύρης τρούφας, ένα εκλεκτό πατέ που συνδυάζει πορτσίνι και μαύρη τρούφα από τα ελληνικά βουνά και τέλος αλάτι με καλοκαιρινή μαύρη τρούφα. Ενώ, έχουν ήδη βάλει στο μικροσκόπιο και ένα σωρό άλλες τροφές θέτοντας πάντα έναν και μοναδικό στόχο να βρίσκουν και να προσφέρουν τα πιο αγνή και ακατέργαστη φυσική τροφή.

Το πιο εκλεκτό μέλι στον κόσμο φτιάχνεται από 3 Έλληνες Facebook Twitter
Η FoodsCross επιλέχθηκε από την Rolls Royce Bentley για το επετειακό άλμπουμ "A Legacy of Luxury". Μάλιστα σε αυτή την συλλεκτική πολυτελή έκδοση η FoodsCross είναι η μοναδική εταιρεία στην κατηγορία των τροφίμων στην οποία αφιερώθηκαν τέσσερις ολόκληρες σελίδες! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ