Η Ζάχα Χαντίντ, που πέθανε ξαφνικά τον περασμένο Μάρτιο, άφησε πίσω μια περιουσία αξίας περίπου 76 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αποκαλύπτει η διαθήκη της.
Η διάσημη βρετανο-ιρακινή αρχιτέκτονας, που βρίσκεται πίσω από το London Aquatics Centre, το κολυμβητικό προπονητικό κέντρο που σχεδίασε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, την Όπερα του Guangzhou στην Κίνα και πολλά ακόμη κτίρια σε χώρες από τη Σαουδική Αραβία και την Ν. Κορέα μέχρι το Αζερμπαϊτζάν, άφησε στον συνεργάτη της Πάτρικ Σουμάχερ το συνολικό ποσό των 568.000. Στα τέσσερα ανίψια της άφησε το ποσό των σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ και στον αδερφό της περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ.
Η Ζάχα Χαντίντ δεν ήταν παντρεμένη και δε είχε παιδιά και άφησε τις διεθνείς επιχειρήσεις της, που ανταποκρίνονται στο σύνολο της περιουσίας της, σε καταπιστεύματα.
Ο Σουμάχερ, ο Γερμανός αρχιτέκτονας που ανέλαβε την διαχείριση του γραφείου της με έδρα το Λονδίνο, προκάλεσε τον θυμό των υπολοίπων εκτελεστών της διαθήκης μετά από μια προκλητική ομιλία του, στην οποία τάχθηκε υπέρ του να εγκαταλείψουν την κοινωνική στέγαση και να κλείσουν τις καλλιτεχνικές σχολές. Εκτελεστές της διαθήκης εκτός από τον Σουμάχερ, είναι επίσης ο επιχειρηματίας ακινήτων Πίτερ Παλούμπο, ο καλλιτέχνης Μράιαν Κλάρκε και η ανιψιά της, Ράνα Χαντίντ. Όλοι τους επέπληξαν τον Σουμάχερ μέσω κοινής ανακοίνωσης, λέγοντας πως η Ζάχα Χαντίντ «θα ήταν εντελώς αντίθετη με αυτές τις απόψεις».
Η Χαντίντ έδωσε στους κληρονόμους της την δικαιοδοσία να διανείμουν ολόκληρο ή μέρος από το εισόδημα από τις διάφορες επιχειρήσεις της αλλά και το γραφείο, σε διάφορες μεριές, συμπεριλαμβανομένων των «παρελθοντικών, τωρινών και μελλοντικών υπαλλήλων των εταιρίων» και του Zaha Hadid Foundation, που ιδρύθηκε για να προάγει το έργο της.
Η Ζάχα Χαντίντ υπήρξε η πιο διάσημη γυναίκα αρχιτέκτων και πέθανε σε ηλικία 65 ετών από καρδιακή προσβολή ενώ έκανε διακοπές στο Μαϊάμι.
* Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια