Σεξ στη διαπασών ή στο αθόρυβο; Τι λένε ειδικοί για την επικοινωνία των ζευγαριών κατά τη διάρκεια της επαφής με κραυγές, βογκητά κ.λπ.

Σεξ στη διαπασών ή στο αθόρυβο; Τι λένε ειδικοί για την επικοινωνία των ζευγαριών κατά τη διάρκεια της επαφής με κραυγές, βογκητά κ.λπ. Facebook Twitter
Ξυπνάς μέσα μου το ζώο...
0

 

Σεξ στη διαπασών ή στο αθόρυβο; Τι λένε ειδικοί για την επικοινωνία των ζευγαριών κατά τη διάρκεια της επαφής με κραυγές, βογκητά κ.λπ. Facebook Twitter
Ζευγάρια που ταιριάζουν, ταιριάζουν και στις μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας...

Όσο πιο ανεμπόδιστα λειτουργεί κανείς κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, χωρίς να αισθάνεται ότι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει κάτι έστω και για λίγο, τόσο αυξάνεται ο βαθμός εμπιστοσύνης μεταξύ των συντρόφων και αυτό επιτρέπει πειραματισμούς και εγγυημένα αποτελέσματα

Για δεκαετίες, σε ό,τι αφορά τις έρευνες γύρω από την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, το θέμα των ήχων, που παράγονται κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, ήταν πεδίο αντιπαραθέσεων για τους επιστήμονες. Όταν δε, πριν και μετά τη σεξουαλική απελευθέρωση, προέκυψε το μείζον θέμα της προσποίησης στον οργασμό, εκεί η σοβαρή συζήτηση για τα βογκητά κατά τη διάρκεια του πάθους εξαφανίστηκε, και τη θέση της πήραν όλες εκείνες οι αποκαλυπτικές ιστορίες, που και ο φεμινισμός βοήθησε στο να έρθουν στο φως. 

Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών υποκρινόταν την ερωτική απόλαυση -εις βάρος του, φυσικά- και το να φωνάζει / μιλάει / υπερβάλλει γενικώς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ήταν ένας τρόπος για να πειστεί ο σύντροφος ότι όλα πηγαίνουν καλά και να μη συζητηθούν ποτέ όλες εκείνες οι ανεπάρκειες που καθιστούσαν το σεξ είτε καταναγκαστικό έργο, είτε αναγκαίο κακό. 

Μέχρι το 2012 που μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ ήρθε να αποδείξει ότι η μη λεκτική επαφή ανάμεσα στα ζευγάρια (ακόμη πιο κατανοητά: οι άναρθρες κραυγές) και οι ήχοι που παράγουν κατά τη διάρκεια του σεξ βοηθούν τόσο στην ικανοποίηση και των δύο συντρόφων, όσο και στη δημιουργία ισχυρών δεσμών... Σύμφωνα με την Elizabeth Babin, μία από τις επιστημονικές συνεργάτιδες της συγκεκριμένης έρευνας, το κλειδί στη συγκεκριμένη υπόθεση κρυβόταν στην ύπαρξη οικειότητας ή στην έλλειψη της. 

«Είτε γνωρίζει κάποιος πολύ καλά τον σύντροφο του είτε όχι, το να βογκήξει είναι ο πιο απλός τρόπος για να γίνει κατανοητό αυτό που νιώθει, για να εκφράσει πράγματα που δεν λέγονται με λέξεις ή αν λέγονται με λέξεις ενοχλούν τη διαδικασία, ακόμη και για να κατευθύνει τον σεξουαλικό του παρτενέρ στο σημείο που θέλει», εξηγεί η ίδια, δίνοντας περισσότερη σημασία όχι στο αν οι δύο σύντροφοι φωνάζουν, όσο στον τρόπο με τον οποίο αλλάζει ο τρόπος της αναπνοής τους. 

«Ο τρόπος με τον οποίο εναλλάσσεται ο ρυθμός της αναπνοής ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, που έχουν βρεθεί πολύ κοντά, είναι μία ξεχωριστή διάλεκτος συνεννόησης, η οποία απαντά σε μια σειρά από ερωτήματα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Κυρίως, στο αν οι δύο σύντροφοι έχουν χημεία και αν μπορούν να επικοινωνήσουν, χωρίς να χρησιμοποιήσουν λέξεις για να το κάνουν αυτό. Δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς, μέχρι να το δοκιμάσει και μπορεί να μοιάζει μαγικό, αλλά δεν είναι: απαντά στην πρωτόγονη, ενστικτώδη πλευρά μας, αυτή που χρησιμοποιούσαμε για να επικοινωνήσουμε, πριν περάσουμε στο επόμενο επίπεδο εξέλιξης», εξηγεί ο Greg Bryant, καθηγητής επικοινωνίας, συνεργαζόμενος με το UCLA.

Φυσικά και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να συντονίζεται ένα ζευγάρι στη λεκτική του επικοινωνία κατά τη διάρκεια της επαφής. Ωστόσο, όπως και σε όλες τις άλλες μορφές επικοινωνίας, έτσι και σ' αυτή την περίπτωση, η φλυαρία έρχεται να καλύψει, ακόμη και να αμπαλάρει όσα δεν λειτουργούν ακριβώς σωστά. Όπως εξηγεί και η Jennifer Sellers, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Green Mountain, «ζευγάρια που ταιριάζουν, ταιριάζουν και στις μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας και ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιούν το ίδιο στιλ έκφρασης στην καθημερινότητα τους, αυτού του είδους η χημεία συνήθως είναι αρκετή για να αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς οικειότητας». Η ίδια εξηγεί ότι αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως ακόμη και η μη λεκτική επικοινωνία του ενός συντρόφου -ήχοι, κινήσεις, στάσεις του σώματος- αναπαράγονται και από τον άλλο, όχι ως μιμητισμός, αλλά ως «καθρέφτης».  

Όσο για τις φωνές, τα αγκομαχητά και όλη αυτή την υπερβολή στο σεξ, οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: αν δεν υπάρχει προσποίηση ή έστω η παραμικρή προσπάθεια να υπερβάλλει κανείς εκείνη την ώρα και για οποιοδήποτε λόγο (ακόμη και για να επιβραβεύσει τις προσπάθειες του συντρόφου του), είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. «Όσο πιο ανεμπόδιστα λειτουργεί κανείς κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, χωρίς να αισθάνεται ότι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει κάτι έστω και για λίγο, τόσο αυξάνεται ο βαθμός εμπιστοσύνης μεταξύ των συντρόφων και αυτό επιτρέπει πειραματισμούς και εγγυημένα αποτελέσματα», καταλήγει ο Justin Lehmiller, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. 

Με στοιχεία από το Men's Health, PsychologyToday

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM
Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ