Νομπελίστρια βιολόγος εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει «γέρασα μέσα σε μια νύχτα»

0

Tι πραγματικά εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος «γέρασε μέσα σε μια νύχτα» ή ότι «άσπρισαν τα μαλλιά του από τη στενοχώρια»; Τι πιέσεις υφίσταται το σώμα, που προκειμένου να τις ελέγξει μας γερνά και αφήνει το όποιο άγχος να «γράψει» το δικό του μήνυμα στο πρόσωπο μας και εν γένει στην εξωτερική μας εμφάνιση; 

Η Dr. Elizabeth Blackburn, βραβευμένη το 2009 με το Νόμπελ Φυσιολογίας / Ιατρικής, εξηγεί με λόγια απλά τι πραγματικά συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν βιώνει ένα στρεσογόνο γεγονός, μία απώλεια, μία εξαιρετικά στενόχωρη κατάσταση, που πρακτικά λειτουργεί παροδικά ως ανάχωμα στη δημιουργία νέων κυττάρων. «Με το να εκκρίνονται όλες αυτές οι ορμόνες του άγχους στο σώμα, εκείνο που προσπαθεί να απαντήσει με κάποιο τρόπο, προκειμένου να μας κρατήσει όρθιους. Όμως, κάνει υπερπροσπάθεια και όλη αυτή η πίεση επιδρά στα κύτταρα και καθυστερεί την ανανέωση τους. Σ' αυτή την ανανέωση οφείλεται η νεανική μας όψη, το γεγονός ότι μεγαλώνουν και διατηρούν το χρώμα τους τα μαλλιά μας. Όταν αυτή η διαδικασία διακόπτεται συνεπεία μίας εξαιρετικά στρεσογόνου κατάστασης», λέει η βιολόγος. 

Όπως λέει πρόκειται για διαδικασία που δεν επιτρέπει την κατάλληλη συντήρηση των τελομερών (σ.σ.: πρόκειται για τις απολήξεις των χρωμοσωμάτων που σχετίζονται με λειτουργίες που αφορούν τη γήρανση του οργανισμού και με την προστασία του από την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου). 

 

Στο ερώτημα για το αν μπορεί κανείς να αναστρέψει, να εμποδίσει ή να διορθώσει το εμφανές αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, η Blackburn απαντά ότι και πάλι η απάντηση κρύβεται στη σωστή συντήρηση της λειτουργίας των τελομερών: το σημαντικό, όπως λέει, είναι να γνωρίζει κανείς τον πραγματικό πόλεμο που διεξάγεται μέσα στο ίδιο του το σώμα την ώρα που καλείται να αντεπεξέλθει σε μία πραγματικά απαιτητική κατάσταση. 

Πάντως, την άποψη ότι το στρες προκαλεί αλλοιώσεις στην εξωτερική εμφάνιση και δη στο χρώμα των μαλλιών, δεν φαίνεται να τη συμμερίζεται το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας. Πριν από λίγο καιρό, ο δρ. Κεν Άντερσον, ιδρυτής του κέντρου επιστημών Anderson Hair Sciences Center στην Ατλάντα των ΗΠΑ, είχε αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη θεωρία. 

Συγκεκριμένα, υπάρχει μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και είχε δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Nature Medicine, υποδεικνύοντας ότι οι βλάβες στην επιδερμίδα του κρανίου γύρω από το θύλακα της τρίχας μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των μελανοκυττάρων που δίνουν χρώμα στην τρίχα. Κατά τα λοιπά, δεν υπήρξαν περαιτέρω στοιχεία που να επιβεβαίωναν αυτή τη θεωρία, ότι δηλαδή το στρες ευθύνεται για τον πρόωρο αποχρωματισμό των μαλλιών. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ