Μια οικογένεια που θρηνεί την απώλεια του 18χρονου γιου της βρίσκεται σε διαμάχη με την Αpple καθώς ζητά από την εταιρία να «ξεκλειδώσει» το iPad του, αλλά η απάντηση που παίρνει είναι αρνητική.
Ο Λίαμ Ράιτ από το Ηνωμένο Βασίλειο πέθανε από καρκίνο των οστών, τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει η οικογένειά του, στη συσκευή έχει μεταξύ άλλων καταγράψει και την τελευταία επιθυμία του, επειδή το έβρισκε πολύ δύσκολο να κάνει αυτή τη συνομιλία με την οικογένειά του.
Ωστόσο, όταν πέθανε, οι γονείς του δεν ήταν σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στο iPad του, και ως εκ τούτου έπρεπε να προχωρήσουν στη νεκρώσιμη ακολουθία χωρίς να γνωρίζουν τι μπορεί να ήθελε εκείνος.
Σύμφωνα με την αδελφή του 18χρονου, προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο κλειδωμένο iPad, αλλά ήταν μάταιο καθώς η Apple αρνήθηκε την πρόσβαση. Μετά από πιέσεις, η Apple ανακοίνωσε ότι δεν θα ξεκλειδώσει το iPad αν δεν είχε ένα πιστοποιητικό θανάτου και επιστολή δικηγόρου. Όταν αυτά εστάλησαν, η εταιρεία ισχυρίστηκε στη συνέχεια πως η οικογένεια δεν είχε στείλει τις σωστές πληροφορίες, και τώρα ζητά δικαστική απόφαση.
Εκτός από τις σημειώσεις σχετικά με τις επιθυμίες του, μετά το θάνατο του, ο 18χρονος φέρεται να είχε πολλά βίντεο και φωτογραφίες αποθηκευμένα στη συσκευή του, στα οποία οι δικοί του θέλουν να έχουν πρόσβαση.
Αναμφίβολα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι λυπηρή για την οικογένεια, αλλά αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το πιθανό ηθικό δίλημμα που προκύπτει υπέρ της προστασίας της ιδιωτικής ζωής ανθρώπων που έχουν πεθάνει. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο δίλημμα. Πέρυσι, ένας πατέρας έγραψε στον Τιμ Κουκ, παρακαλώντας τον να ξεκλειδώσετε το iPhone του 13χρονου γιου του, έτσι ώστε να μπορεί να ανακτήσει φωτογραφίες που ήταν αποθηκευμένες σε αυτό. Το τεχνικό προσωπικό της Apple εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, αλλά είπε ότι δεν υπήρχε τίποτα που ήταν σε θέση να κάνει.
Κάποιοι μπορεί να διαφωνούν για το αν η Apple θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτη με το ξεκλείδωμα των συσκευών σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά η ιστορία αυτή είναι μια ακόμη υπενθύμιση που ίσως κινητοποιήσει μερικούς ανθρώπους για το πώς μπορούν να προβλέψουν ρυθμίσεις ώστε οι δικοί τους να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές μετά το θάνατό τους.
σχόλια