7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
0

Κανείς δεν αντιστέκεται στη νοστιμιά του κεφτέ. Είναι το φαγητό που συνδέεται με τις παιδικές μνήμες. Οι κεφτέδες έδιναν τη λύση για εύκολο και γρήγορο φαγητό και οι νοικοκυρές ενεργοποιούσαν τη φαντασία τους με ό,τι υλικά είχαν στην κουζίνα τους για να γεμίσουν το τραπέζι. Είναι ο μεζές που συνόδευε το ούζο, το τσίπουρο ή τη ρετσίνα που γέμιζε τις κούπες πάνω στα μπλε, σιδερένια τραπέζια του καφενείου.

Ο κλασικός κεφτές από κιμά είναι ο βασιλιάς, αλλά, δίπλα σε αυτόν, διάφορες παραλλαγές που φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα με άλλα υλικά (ντομάτα, κολοκύθι, ταραμάς, μελιτζάνα κ.ά.) κρατούν επίσης μια καλή θέση στο τραπέζι μας.

Ο σεφ Βασίλης Βασιλείου, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, θυμάται τους κεφτέδες που ζύμωνε η μητέρα του με ούζο και μπαίνει στην κουζίνα του εστιατορίου του Mono στην Πλάκα για να φτιάξει κεφτέδες και να μοιραστεί μαζί μας τις συνταγές.

Όταν πλάθουμε κάθε είδος κεφτέ πρέπει η υφή του μείγματος να είναι ομοιόμορφη και λεία. Μόλις αλευρώσουμε τους κεφτέδες, χρειάζονται καλό τίναγμα για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και να μη μαυρίσει το ελαιόλαδο στο τηγάνι.

«Ο κεφτές έχει τα μυστικά του για να γίνει πετυχημένος και αφράτος» εξηγεί και προσθέτει: «Όταν πλάθουμε κάθε είδος κεφτέ πρέπει η υφή του μείγματος να είναι ομοιόμορφη και λεία. Μόλις αλευρώσουμε τους κεφτέδες, χρειάζονται καλό τίναγμα για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και να μη μαυρίσει το ελαιόλαδο στο τηγάνι. Προσέχουμε τη θερμοκρασία του ελαιολάδου στο τηγάνι και δεν βάζουμε να τηγανίσουμε πολλούς κεφτέδες συγχρόνως. Όταν τους βγάζουμε από το τηγάνι, τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν».

Αφράτα κεφτεδάκια μυτιληνιά

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος περασμένος 2 φορές

3-4 φέτες ψίχα από ψωμί ζυμωτό

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κ.γ. κύμινο

½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 αυγό

2 σφηνάκια ούζο

Αλάτι, πιπέρι

Αλεύρι για τηγάνισμα

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό κι ένα σφηνάκι ούζο και μετά το στύβουμε καλά. Σε λεκάνη προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε τη λεκάνη στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί ο κιμάς. Πλάθουμε τον κιμά σε μπάλες, τις οποίες αλευρώνουμε και τηγανίζουμε από όλες τις μεριές σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Συνοδεύουμε τους κεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού ενισχυμένη με ούζο και κύμινο ή πατάτες τηγανητές.

Ντοματοκεφτέδες με πράσινες ντομάτες

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

4-5 πράσινες ντομάτες ψιλοκομμένες

1 κολοκυθάκι τριμμένο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 ντομάτα κόκκινη ώριμη τριμμένη

5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος

1 αυγό

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. μπέικιν

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένας σφιχτός χυλός. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά για να αναμειχθούν οι γεύσεις. Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε μια κοφτή κουταλιά της σούπας από το μείγμα. Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Κολοκυθοκεφτέδες

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

5 μέτρια κολοκύθια τριμμένα

1 αυγό

200 γρ. φέτα σπασμένη με το χέρι

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

80 γρ. αλεύρι

½ μάτσο δυόσμος ψιλοκομμένος

1 κ.γ. μπέικιν

Αλάτι, πιπέρι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Αλεύρι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα τριμμένα κολοκύθια σε λεκάνη και τα στραγγίζουμε καλά, πιέζοντας με το χέρι μας. Τα αλατίζουμε και αφήνουμε τη λεκάνη σκεπασμένη στο ψυγείο για μια νύχτα. Την επομένη προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Πλάθουμε στο χέρι τη ζύμη σε μπάλες και πιέζουμε για να δώσουμε επίπεδο σχήμα, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Ταραμοκεφτές

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

150 γρ. ταραμάς λευκός

1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο

4-5 φέτες ψίχα προζυμένιου ψωμιού

½ μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος

½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 αυγό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Πιπέρι

Ξύσμα από 1 μοσχολέμονο

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Αλεύρι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι ελαφρά για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Μουλιάζουμε την ψίχα ψωμιού σε νερό και τη στύβουμε καλά. Σε μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά με το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει σφιχτό και να πλάθεται. Εάν δεν πλάθεται, προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Το πλάθουμε σε μπαλάκια που αλευρώνουμε και σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τα τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές, γυρίζοντας προσεχτικά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Πατατοκεφτές με καπνιστή πέστροφα

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

2 μεγάλες πατάτες ψημένες στον φούρνο με τη φλούδα τους

200 γρ. καπνιστή πέστροφα ψιλοκομμένη

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 αυγό

½ μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος

½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος

80 γρ. αλεύρι

1 κ.σ. λεμονοθύμαρο ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

Ξύσμα από 1 μοσχολέμονο

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Αλεύρι για τηγάνισμα

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ψήνουμε στον φούρνο τις πατάτες με τη φλούδα τους, αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Προσθέτουμε στη λεκάνη όλα τα υλικά, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά για να αναμειχθούν τα αρώματά τους. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους αλευρώνουμε. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει τηγανίζουμε απ' όλες τις πλευρές. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Κρασοκεφτές ή ψευτοκεφτές

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

½ κ. ψίχα προζυμένιου ψωμιού

1 ποτήρι κρασί Αγιωργίτικο

½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 αυγό

100 γρ. αλεύρι

Αλάτι, πιπέρι

Αλεύρι για τηγάνισμα

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε μπολ μουλιάζουμε την ψίχα του ψωμιού με το κρασί και μετά το στύβουμε καλά με τα χέρια μας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να πλάθεται. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους αλευρώνουμε. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε απ' όλες τις πλευρές.

Τip: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα 150 γρ. φέτα ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη.

Οστρακοκεφτές

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

½ κ. μύδια

½ κ. κυδώνια

½ κ. γυαλιστερές

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 αυγό

½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 πρέζα εστραγκόν

80 γρ. αλεύρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Ξύσμα από 1 μοσχολέμονο

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Αλεύρι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα όστρακα σε άφθονο τρεχούμενο νερό. Τα ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ανοίξουν το κέλυφός τους και αφαιρούμε την ψίχα τους. Σε λεκάνη προσθέτουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε καλά και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Πλάθουμε τη σφιχτή ζύμη σε μπάλες και τις αλευρώνουμε απαλά. Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ή με ντιπ λαδολέμονο με ψιλοκομμένη τσίλι πιπεριά.

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
O σεφ Βασίλης Βασιλείου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 10.7.2017

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ