Ξεκινά σήμερα στη Βόννη η Διάσκεψη για το Κλίμα με τη Συμφωνία του Παρισιού στο επίκεντρο

Ξεκινά σήμερα στη Βόννη η Διάσκεψη για το Κλίμα με τη Συμφωνία του Παρισιού στο επίκεντρο Facebook Twitter
0

Υπό κανονικές συνθήκες η χώρα που φιλοξενεί την ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP) είναι και ο διοργανωτής. Επειδή όμως τα μικρά νησιά Φίτζι του νότιου Ειρηνικού δεν έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας 25.000 εκπροσώπων, ακτιβιστών και δημοσιογράφων, η φετινή διάσκεψη πραγματοποιείται στη Βόννη υπό την προεδρία του ηγέτη των νήσων και πρώην στρατηγού Φρανκ Μπαϊνιμαράμα.


Στο επίκεντρο της Διάσκεψης για το Κλίμα βρίσκεται η συγκεκριμενοποίηση και υλοποίηση της Κλιματικής Συμφωνίας του Παρισιού από τον Δεκέμβριο του 2015. Όλες οι χώρες που συνυπογράφουν τη συμφωνία δεσμεύθηκαν, θέτοντας εθνικούς στόχους για το κλίμα, να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, η οποία ήταν παρούσα στην υπογραφή της Κλιματικής Συμφωνίας στο Παρίσι, δήλωσε στην DW ότι «μετά την υπογραφή ενός νέου νόμου με παγκόσμια ισχύ, θα πρέπει τώρα να ορίσουμε τα περιθώρια ερμηνείας του. Ας σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ συνυπέγραψαν την συμφωνία, εκτός από την Ρωσία, την Τουρκία, η Συρία και το Ιράν που πρέπει ακόμα να το επικυρώσουν. Απομένει το κύριο πρόβλημα, που είναι φυσικά, οι ΗΠΑ.


Θα απασχολήσει η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού


Δεν χωρά αμφιβολία ότι πάνω από την σύνοδο θα πλανάται η κλιματική πολιτική του προέδρου Ντ. Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο εύκολα. Για να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ θα χρειαστούν ακόμα τρεισήμισι χρόνια και έτσι στη Βόννη θα συμμετάσχει και αμερικανική αντιπροσωπία, υπό την ηγεσία υψηλόβαθμου στελέχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε πάντως αισιοδοξία ότι η αντιπροσωπία των ΗΠΑ «τουλάχιστον δεν θα θέσει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις».


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα καλωσορίσει στη Βόννη την δεύτερη εβδομάδα της διάσκεψης τους αρχηγούς κυβερνήσεων και υπουργών Περιβάλλοντος που θα έρθουν στην πρώην γερμανική πρωτεύουσα. Εκτός από την Άγκελα Μέρκελ το παρών θα δώσει και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Από αμερικανικής πλευράς αναμένεται ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν, ο οποίος σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, τάσσεται υπέρ της προστασίας του κλίματος και της γενικευμένης χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.


Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Γερμανία δεν θα πετύχει τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει στο παρελθόν για την προστασία το κλίματος. Όπως δηλώνει ο Γαν Κόβλατσικ, ειδικός σε ζητήματα κλίματος στην οργάνωση Oxfam, «η επαπειλούμενη αποτυχία της Γερμανίας οφείλεται κυρίως στο επιτυχημένο σαμποτάζ της βιομηχανίας του άνθρακα. Η Γερμανία θα μπορούσε να πετύχει τους στόχους, μόνο αν δεσμευθεί ότι θα τερματίσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γάμοι μειώθηκαν, τα διαζύγια αυξήθηκαν στην Κίνα

Διεθνή / Συρρίκνωση του πληθυσμού στην Κίνα: Οι γάμοι μειώθηκαν, τα διαζύγια αυξήθηκαν

Η μείωση του ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα των νέων, ως προς τον γάμο και τη δημιουργία οικογένειας αποδίδεται εδώ και χρόνια στο υψηλό κόστος της φροντίδας των παιδιών και της εκπαίδευσης
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Βιασμό μετά φόνου ερευνά η αστυνομία - «Η Ζιζέλ δεν ήταν το πρώτο θύμα του Ντομινίκ»

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Βιασμό μετά φόνου ερευνά η αστυνομία - «Η Ζιζέλ δεν ήταν το πρώτο θύμα του Ντομινίκ»

Η Ζιζέλ δεν ήταν το πρώτο θύμα του Ντομινίκ Πελικό, καθώς η αστυνομία εντόπισε στοιχεία που τον ενοχοποιούν για βιασμό μετά φόνου πριν γνωρίσει τη μετέπειτα σύζυγό του.
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

Διεθνή / Τραμπ: Ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

Κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επίσης προχωρήσει σε ανάλογο μέτρο για την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας, που θεωρούσε πως αντιμετώπιζε αθέμιτο ανταγωνισμό από ασιατικά και ευρωπαϊκά κράτη
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ έχει βάλει στο στόχαστρο αυτό που δεν μπορεί να έχει: τη Wikipedia

Διεθνή / Ο Μασκ έχει βάλει στο στόχαστρο αυτό που δεν μπορεί να έχει: τη Wikipedia

Με την αρπακτική του προσέγγιση στην τεχνολογία, έχει αποκτήσει μεγάλη επιρροή στην ψηφιακή ζωή. Αλλά η πιο διάσημη σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια παραμένει εκτός του ελέγχου του, και γι' αυτό έχει ξεκινήσει σταυροφορία εναντίον της.
LIFO NEWSROOM