Τελικά, πώς -υποτίθεται ότι- πρέπει να μυρίζει ο γυναικείος κόλπος;

Τελικά, πώς -υποτίθεται ότι- πρέπει να μυρίζει ο γυναικείος κόλπος; Facebook Twitter
Ο γυναικείος κόλπος δεν μυρίζει... λουλούδια ή κάτι που να παραπέμπει σε γλυκό. Είναι τμήμα του ανθρώπινου σώματος και συμμετέχει στην καθημερινή του δραστηριότητα.
0

Είναι θέμα ταμπού και δυστυχώς τα μηνύματα που προωθούνται από την ευρύτερη βιομηχανία του θεάματος δεν βοηθούν ιδιαίτερα στο «σπάσιμό» του. Οι μη ρεαλιστικές εικόνες των ερωτικών ταινιών και ο τρόπος που οι βιομηχανίες μόδας και ομορφιάς αναπαριστούν το γυναικείο σώμα, χωρίς ψεγάδια και με μυρωδιές του...Παραδείσου, τουλάχιστον, δημιουργούν σύγχυση για το τι πραγματικά είναι το ανθρώπινο σώμα -και δη το γυναικείο- και πώς πρέπει να λειτουργεί. 

Το αποτέλεσμα; Δεκάδες προϊόντα για τη «φρεσκάδα της ευαίσθητης περιοχής» κυκλοφορούν στο εμπόριο, ακόμη και στα φαρμακεία, από «ειδικά» σαπούνια και λοσιόν, μέχρι αρωματικά σπρέι και από αρωματισμένα σερβιετάκια μέχρι έλαια με εξωτικές...γεύσεις, τη στιγμή που η σύγχρονη γυναικολογία επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η χρήση τους. Πώς πραγματικά, όμως, πρέπει (αλήθεια, τι σημαίνει «πρέπει» σ' αυτή την περίπτωση;) να μυρίζει ο γυναικείος κόλπος και πότε οφείλει μια γυναίκα να ανησυχήσει ότι η οσμή λειτουργεί ως προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά στην περιοχή; 

Κατ' αρχάς, ας διαλυθεί ένας μύθος εδώ. Ο γυναικείος κόλπος δεν μυρίζει... λουλούδια ή κάτι που να παραπέμπει σε γλυκό. Είναι τμήμα του ανθρώπινου σώματος και συμμετέχει στην καθημερινή του δραστηριότητα. Η περιοχή ιδρώνει, ταλαιπωρείται, κάνει σεξ (ας μην το ξεχνάμε αυτό) και παράγει υγρά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι χωρίς καθημερινό μπάνιο και σχολαστική υγιεινή, θα παρουσιάσει τα ίδια προβλήματα, ακριβώς όπως οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.

Η σχολαστική, καθημερινή υγιεινή είναι αρκετή για την αναζωογόνηση της περιοχής και -προς Θεού- μακριά από προϊόντα καθαρισμού που δεν εγκρίνει η γυναικολογική κοινότητα. 

«Ένας υγιής κόλπος δεν πρέπει καν να μυρίζει», εξηγεί ο δρ Ρόναλντ Ντ. Μπλατ, μαιευτήρας - γυναικολόγος και διευθυντής του Γυναικολογικού Κέντρου του Μανχάταν. Ωστόσο, επειδή, ναι, τα ζωντανά σώματα παράγουν οσμές, με ένα σχολαστικό ντους μετά από μία κουραστική μέρα ή ακόμη περισσότερο μετά από μία νύχτα -ή μέρα- σεξ, τα πάντα είναι υπό έλεγχο διαβεβαιώνει ο γιατρός.

Ναι, αλλά τι είδους προϊόντα είναι κατάλληλα για την περιοχή; Σύμφωνα με τον γυναικολόγο, σίγουρα όχι σπρέι, σίγουρα όχι αρωματικοί σάπωνες, σίγουρα όχι χημικά προϊόντα που μπορούν από το να καταστρέψουν το pH των γυναικείων γεννητικών οργάνων, μέχρι το να δημιουργήσουν σοβαρούς ερεθισμούς και μυκητιάσεις.

Πότε, όμως, οι κολπικές οσμές πρέπει να ανησυχούν μία γυναίκα; «Πολλές γυναίκες παρατηρούν μία διαφορετική, πιο βαριά οσμή, μετά από κάθε περίοδο ή μετά από κάθε σεξουαλική συνεύρεση», εξηγεί η Sara Gottfried, επιστημονική υπεύθυνη ομώνυμου ιατρικού κέντρου και συγγραφέας του βιβλίου "The Hormone Cure". «Στην πρώτη περίπτωση, αιτία αυτής της διαφοράς στη μυρωδιά είναι οι ορμόνες, στη δεύτερη το σπέρμα και καθαυτή η επαφή που μεταβάλλει το pΗ του γυναικείου κόλπου». 

Αν, ωστόσο, αυτή η οσμή επιμένει, πιο βαριά, ενοχλητική και συνοδεύεται από διαφορά στο χρώμα των κολπικών υγρών, τότε αυτό είναι κάτι που πρέπει αν όχι να ανησυχήσει, τουλάχιστον να ωθήσει τη γυναίκα να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της. Το χρώμα και η οσμή των κολπικών εκκριμάτων μπορεί να είναι ένδειξη μόλυνσης και συνήθως ο γυναικολόγος μπορεί να προλάβει από την απλούστερη ταλαιπωρία (μία μυκητίαση, για παράδειγμα), μέχρι ένα επίπονο αφροδίσιο. 

Σε κάθε περίπτωση, η σχολαστική, καθημερινή υγιεινή είναι αρκετή για την αναζωογόνηση της περιοχής και -προς Θεού- μακριά από προϊόντα καθαρισμού που δεν εγκρίνει η γυναικολογική κοινότητα.

Woman'sHealth.com, Manhattancenterforvaginalsurgery.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ταμπόν Flex σχεδιάσθηκε ώστε να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια του σεξ.

Υγεία & Σώμα / Το ταμπόν Flex σχεδιάσθηκε ώστε να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια του σεξ.

Επιθυμώντας την χειραφέτηση των γυναικών και την ευκαιρία να απολαμβάνουν στιγμές απόλαυσης και οικειότητας ακόμα και τις δύσκολες ημέρες του μήνα, η εταιρεία Flex δημιουργεί ένα ταμπόν διαφορετικό από τα άλλα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ