Μόλις αναχώρησε το αεροπλάνο που την άφησε πάνω στους πάγους της Ανταρκτικής, η Φελίσιτι Αστον κάθισε στο χιόνι κι έμπηξε τα κλάματα. «Το κλάμα έβγαινε μέσα από την ψυχή μου», έγραφε αργότερα στα απομνημονεύματά της σχετικά την solo αποστολή μέσα στην παγωμένη ήπειρο, στο κάτω μέρος του κόσμου. Ήταν μόνη στην Ανταρκτική. Τα δάκρυά της πάγωσαν στο πρόσωπό της και έπεσαν στο χιόνι γύρω της. Ο τρόμος και το συναίσθημα του πανικού φούντωσαν μέσα της. Άρχισε να τρέμει και δεν μπορούσε να θυμηθεί πώς να στήσει τη σκηνή της. Ωστόσο, βρήκε τη δύναμη να χτίσει το καταφύγιο της και να κοιμηθεί.
Το επόμενο πρωί σηκώθηκε, έβαλε τα σκι και ξεκίνησε να γλιστράει στο χιόνι έχοντας μπροστά της μοναχά τον ορίζοντα. Το να καταφέρει να υπερνικήσει το συναίσθημα του φόβου ήταν το δυσκολότερο μέρος της αποστολής, πιο δύσκολο και από το να είσαι η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της ολόκληρη την Ανταρκτική.
Η Φελίσιτι Αστον με καταγωγή το Κεντ της νότιας Αγγλίας, μετακόμισε στην Ανταρκτική για να εργαστεί ως μετεωρολόγος όταν ήταν 23 ετών. Κατά τους τρεις χειμώνες και τα δύο καλοκαίρια που έζησε εκεί, το τοπίο και τα χρώματα του αρκτικού τοπίου την μάγεψαν παντοτινά.
Η Άστον εντάχθηκε στις τάξεις των μεγάλων πολικών ηρώων όταν το 2012, σε ηλικία 35 ετών, έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε την Ανταρκτική ολομόναχη.
Αφού εργάστηκε για μια ολόκληρη δεκαετία ως εξερευνήτρια, η Άστον εντάχθηκε στις τάξεις των μεγάλων πολικών ηρώων όταν το 2012, σε ηλικία 35 ετών, έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε την Ανταρκτική ολομόναχη. Έτρεξε πάνω στα σκι της μια απόσταση 1.774 χιλιομέτρων μέσα σε 59 ημέρες. Επίσης, κατέχει μια σειρά παρόμοιων επιτευγμάτων: Το 2006, ήταν μέρος της πρώτης γυναικείας ομάδας που διέσχισε την παγωμένη Γροιλανδία. Το 2009, ηγήθηκε μιας ομάδας γυναικών της Κοινοπολιτείας στο Νότιο Πόλο. Και το 2015, έλαβε το περίφημο Πολικό Μετάλλιο από τη βασίλισσα της Αγγλίας για το ερευνητικό της έργο.
Το επόμενο πρότζεκτ της είναι μια αποστολή στον Βόρειο Πόλο με γυναίκες με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2018. Η Άστον θα ηγηθεί μιας ομάδας έντεκα γυναικών. Καμία από αυτές δεν έχει πάει ποτέ στην Αρκτική και εάν φτάσουν στο Βόρειο Πόλο, αρκετές από αυτές θα γίνουν οι πρώτες γυναίκες από τις χώρες τους που να φτάσουν εκεί. Η Άστον συγκέντρωσε την ομάδα μέσω του διαδικτύου, δημοσιεύοντας λεπτομέρειες σχετικά με το ταξίδι στην ιστοσελίδα της και τους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων και κάλεσε τις γυναίκες να υποβάλουν αίτηση.
Mετά από 1744 χιλιόμετρα και 59 μέρες, η Felicity Aston φτάνει τελικά στην Τράπεζα Πάγου Ronne και ολοκληρώνει την αποστολή της.
Κατά την προετοιμασία, οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε πολική εκπαίδευση αντοχής στην Ισλανδία, περνώντας δέκα ημέρες μέσα στους παγετώνες. Επίσης, έκαναν και ένα ταξίδι στην έρημο στο Ομάν, για να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στην επιβίωση. "Ακούγεται περίεργο όμως μεγάλη από την πρόκληση του να διασχίσεις μια έρημο είναι πολύ κοντά στις προκλήσεις της διέλευσης μιας πολικής ερήμου", λέει η Άστον. "Η αβεβαιότητα της ναυσιπλοΐας, η ρουτίνα, είναι όλα αρκετά παρόμοια. Το περπάτημα στην άμμο με ένα έλκηθρο είναι λίγο σαν το περπάτημα στο χιόνι με έλκηθρο."
Τα στοιχεία που καταγράφει η Άστον και η ομάδα της σχετικά με το πώς λειτουργούν τα όργανα των γυναικών σε ακραία περιβάλλοντα θα τροφοδοτήσουν την έρευνα που θα οδηγήσει, στο μέλλον, στην διαπλανητική εξερεύνηση.