4 σημάδια που -σύμφωνα με την επιστήμη- αποδεικνύουν ότι δεν αντέχετε τις μονογαμικές σχέσεις

4 σημάδια που -σύμφωνα με την επιστήμη- αποδεικνύουν ότι δεν αντέχετε τις μονογαμικές σχέσεις Facebook Twitter
Κάποιοι αποφεύγουν τις μόνιμες σχέσεις, έχοντας ξεκαθαρίσει από νωρίς μέσα τους, αλλά και στους ανθρώπους που συναναστρέφονται, ότι η μονογαμία δεν είναι το είδος σχέσης που τους ταιριάζει / εκφράζει. Εικονογράφηση: Ella Byworth
1

Κάποιοι δηλώνουν με καμάρι μονογαμικοί και πιστοί και στο ενδεχόμενο μιας έστω και μικρής ανατάραξης στη σχέση τους κλονίζεται ο κόσμος και η βιοθεωρία τους.

Κάποιοι αποφεύγουν τις μόνιμες σχέσεις, έχοντας ξεκαθαρίσει από νωρίς μέσα τους, αλλά και στους ανθρώπους που συναναστρέφονται, ότι η μονογαμία δεν είναι το είδος σχέσης που τους ταιριάζει / εκφράζει. 

Σε κάθε μία από τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις ζωής τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και γι' αυτό εύκολα. Η ειλικρίνεια και η σαφής επιλογή κάνουν τις σχέσεις πιο ειλικρινείς, αβίαστες, με ή χωρίς υποχρεώσεις, αναλόγως του στρατοπέδου που επέλεξε κανείς να ταχθεί. 

Οι άνθρωποι έστω και λίγο τείνουν να ζηλεύουν. Μέσα στην ημέρα θα θαυμάσουμε -έστω και με λίγο φθόνο, όμως- την ομορφιά μιας εμφάνισης, την ικανότητα ενός συναδέλφου να φέρει εις πέρας με ευκολία κάτι που θα δυσκόλευε εμάς.

Τι γίνεται, όμως, αν κάποιος δεν έχει ξεκαθαρίσει / αποφασίσει ακόμη αν είναι υπέρ των μονογαμικών σχέσεων ή αν προτιμά ένα άλλο, πιο ευέλικτο και σαφώς ελεύθερο μοντέλο διαβίωσης;

Γι' αυτές τις περιπτώσεις πλέον η σύγχρονη ψυχολογία έχει σχετικά ξεκάθαρες απαντήσεις που επιτρέπουν σε κάποιον -μακριά από τα στεγανά, τα βιώματα και τις αξιώσεις του κοινωνικού του περιβάλλοντος- να ανακαλύψει τι χαρακτήρας είναι και αν κάνει γι' αυτό που λέμε μόνιμη, πιστή μακροχρόνια δέσμευση με έναν και μόνο άλλον άνθρωπο. 

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκό, δόκτωρα Ψυχολογίας, Elisabeth Sheff, με πλούσια αρθρογραφία και ερευνητικό έργο σε ό,τι αφορά το μοντέλο των σύγχρονων ελεύθερων σχέσεων και της γενιάς των polyamorous υπάρχουν μερικά γνωρίσματα και ενδείξεις που κάποιος έχει στην ενήλικη ζωή του και μαρτυρούν ότι θα του είναι εξαιρετικά δύσκολο να συντηρήσει μία πιστή, μακρόχρονη σχέση με έναν και μόνο σύντροφο. Και να μερικά από αυτά:

1.

Σας αρέσει να μοιράζεστε, δεν χαρακτηρίζεστε από κτητικότητα 

Από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται τα προσωπικά σας αντικείμενα μέχρι το πώς διαχειρίζεστε τις φιλικές σας σχέσεις, όλα δείχνουν τον βαθμό κτητικότητας που έχετε απέναντι σε όλα.

«Σας αρέσει να μοιράζεστε πράγματα; Είστε από τους ανθρώπους που δεν θυμώνετε ή αποσυντονίζεστε αν κάποιος χρησιμοποιήσει το ποτήρι ή κάτι από τα "δικά σας" προσωπικά αντικείμενα; Δεν αισθάνεστε έστω και λίγο ριγμένοι όταν φίλοι που εσείς συστήσατε τα βρίσκουν περισσότερο μεταξύ τους», τονίζει η Sheff και συνεχίζει:

«Αυτός ο βαθμός εξωστρέφειας και ανεκτικότητας συνήθως χαρακτηρίζει ανθρώπους που ασφυκτιούν σε πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο σχέσεων». 

2.

Δεν επιτρέπετε σε σκέψεις ή αισθήματα ζήλιας να χαλάσουν τη διάθεσή σας 

Οι άνθρωποι έστω και λίγο τείνουν να ζηλεύουν. Μέσα στην ημέρα θα θαυμάσουμε -έστω και με λίγο φθόνο, όμως- την ομορφιά μιας εμφάνισης, την ικανότητα ενός συναδέλφου να φέρει εις πέρας με ευκολία κάτι που θα δυσκόλευε εμάς.

Αν δεν νιώσατε ποτέ κάτι απ' όλα αυτά ή αν ακόμη δεν επιτρέπετε να χαθεί χρόνος με τέτοιες σκέψεις είστε μάλλον ένα ελεύθερο πνεύμα που δύσκολα θα τεθεί κάτω από τον ζυγό μίας απαιτητικής μόνιμης σχέσης με όσα αυτή συνεπάγεται. 

3.

Δεν ενοχλείστε στη σκέψη ότι ο/η σύντροφος σας μπορεί να βρεθεί ερωτικά με κάποιον άλλον/-ην

«Αν θέλετε σεξουαλική ποικιλία για τον εαυτό σας, αλλά όχι για τον ερωτικό σας σύντροφο, μιλάμε για απλή απιστία. Αν, όμως, αισθάνεστε ελεύθεροι να έχετε περισσότερους από έναν συντρόφους και το γεγονός ότι και ο/η σύντροφός σας είναι ελεύθερος να κάνει το ίδιο, τότε είστε γνήσια μη μονογαμικός», εξηγεί η Sheff. 

Η διαφορά έγκειται στον βαθμό ελευθερίας που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιράζεστε και οι δύο. 

4.

Η ιδανική σχέση για εσάς περιλαμβάνει περισσότερους από έναν συντρόφους 

Με άλλα λόγια ποτέ δεν καταλάβατε γιατί δεν μπορείτε να αγαπάτε περισσότερους από έναν ανθρώπους και να είστε πιστοί σ' αυτού του είδους τη σχέση.

Το μοντέλο σχέσεων όπου περισσότεροι από ένας σύντροφοι καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες του ίδιου ανθρώπου και αντίστροφα δεν είναι ξένο στις σύγχρονες κοινωνίες, απλώς περιβάλλεται από σκεπτικισμό για τη λειτουργικότητά του.

Ακόμη και έτσι, όμως, η δρ Sheff προειδοποιεί ότι «η μη-μονογαμία δεν είναι για όλους. Είναι το είδος των σχέσεων που ίσως να εξυπηρετούν τις συναισθηματικές ανάγκες της εποχής, όμως, υπάρχουν άνθρωποι που είναι αυστηρά μονογαμικοί και δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν να ενταχθούν σε μία μη μονογαμική σχέση.

Πρέπει ο καθένας να γνωρίσει τα όρια του και το τι είναι απολύτως συμβατό με τις συναισθηματικές του ανάγκες και όσα τον εκφράζουν».

Με στοιχεία από το TheCut.com 

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ