Τα αντικείμενα των πρώην: τι κάνουμε τα πράγματά τους, όταν χωρίζουμε; Μη βιαστείτε να απαντήσετε

Τα αντικείμενα των πρώην: τι κάνουμε τα πράγματά τους, όταν χωρίζουμε; Μη βιαστείτε να απαντήσετε Facebook Twitter
Μην βιαστείτε να απαντήσετε στο αν είναι σωστό να πετά κανείς τα πράγματα των πρώην ή να τα στριμώχνει με μανία σε κούτες που θα κάνει χρόνια να ανοίξει.
0

Κανείς δεν αντέχει τους χωρισμούς και κανείς δεν συνηθίζει εύκολα σε ένα άδειο σπίτι, από το οποίο ο ένας από τους δύο μόλις αποχώρησε.

Και μέχρι σήμερα, οι ψυχολόγοι συμβούλευαν ανθρώπους που μόλις χώρισαν, να απομακρύνουν άμεσα τα αντικείμενα των πρώην από το σπίτι και τους προσωπικούς τους χώρους, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσουν πιο εύκολα την πιο επώδυνη φάση ενός χωρισμού, τη συνειδητοποίηση, δηλαδή, ότι ο κύκλος της κοινής ζωής έχει ολοκληρωθεί, έχει κλείσει και πρέπει να βγουν από αυτόν. 

Ωστόσο, η σύγχρονη ψυχολογία φαίνεται ότι έχει αντιρρήσεις με αυτές τις παλιές συμβουλές. Τα αντικείμενα των ανθρώπων που για χρόνια μέναμε μαζί στο ίδιο σπίτι και ξέμειναν πίσω, κατά λάθος, επίτηδες ή απλώς επειδή δεν τα χρειάζονται πια, δεν είναι αποκλειστικά φορείς κακών αναμνήσεων ή αφορμή για προσκόλληση σε κάτι που έχει τελειώσει, αλλά αντικείμενα που βοηθούν στη μεταβατική περίοδο ενός ανθρώπου που εισέρχεται βίαια σε μία απολύτως νέα, ανεπιθύμητη κατάσταση. 

Η βίαιη αποκοπή από το παρελθόν, παρά τις θεωρίες, στην πράξη παρατείνει το επώδυνο χρονικό διάστημα που κάποιος πρέπει να βιώσει για να ξεπεράσει έναν άνθρωπο, αλλά και την κοινή τους ρουτίνα.

Πιο απλά: ακριβώς όπως τα μωρά και τα παιδιά νηπιακής ηλικίας δεν αποχωρίζονται εύκολα τα αντικείμενα που τα βοηθούν να κοιμούνται, να μη φοβούνται, κ.λπ, ακριβώς με τον ίδιο μηχανισμό και οι ενήλικες εισέρχονται σε μία νέα κατάσταση που για να την αντιμετωπίσουν, χρειάζονται κάτι από το comfort zone του παρελθόντος τους.

Ακριβώς, όπως ένας καλός γονιός δεν θα άρπαζε από το παιδί του το αγαπημένο μαξιλάρι που το βοηθά να κοιμάται το βράδυ, την κουβερτούλα ή ένα παιχνίδι που το κάνει να νιώθει ασφάλεια, ακριβώς έτσι ένας ενήλικας δεν θα πέταγε δια της βίας από τη ζωή του ένα αντικείμενο (ένα ρούχο, ένα βιβλίο, οτιδήποτε) που τον συνδέει με το παρελθόν.

Όπως καταγράφει, μιλώντας για τη δική της εμπειρία, η αρθρογράφος Devon Murphy, τα «αντικείμενα μετάβασης», ακριβώς όπως της εξήγησε ο ψυχολόγος της, δεν είναι εχθροί, αλλά σύμμαχοι στη νέα κατάσταση στην οποία εισήλθε, πρέπει να αντιμετωπίσει και να βγει όσο το δυνατόν ταχύτερα. Η βίαιη αποκοπή από το παρελθόν, παρά τις θεωρίες, στην πράξη παρατείνει το επώδυνο χρονικό διάστημα που κάποιος πρέπει να βιώσει για να ξεπεράσει έναν άνθρωπο, αλλά και την κοινή τους ρουτίνα. 

«Δεν είναι πισωγύρισμα», εξηγεί ο Mark Banschick, ψυχολόγος με ειδικότητα στη συμβουλευτική διαζυγίων, «είναι η η αβεβαιότητα που πάντα νιώθει η ανθρώπινη φύση μπροστά σε νέα δεδομένα, όποια κι αν είναι αυτά, και είναι το θάρρος της και οι εναλλακτικές που βρίσκει να αντλήσει δύναμη για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το άγνωστο που ανοίγεται μπροστά του». 

Οπότε μην βιαστείτε να απαντήσετε στο αν είναι σωστό να πετά κανείς τα πράγματα των πρώην ή να τα στριμώχνει με μανία σε κούτες που θα κάνει χρόνια να ανοίξει. Τα γυαλιά οράσεως που ξεχάστηκαν πάνω σ' ένα κομοδίνο, η κολόνια που ξέμεινε στο ντουλαπάκι του μπάνιου, ένα παλιό φούτερ δεν δίνει ελπίδες ότι κάποιος θα ξαναγυρίσει. Απλώς, ίσως όλα αυτά βοηθούν στην αίσθηση -που σε λίγο θα εξανεμιστεί- ότι ένας κύκλος έκλεισε, αλλά όχι με βίαιο, αποδιοργανωτικό τρόπο. Ξανασκεφτείτε το. 

Με στοιχεία από το TheCut.com, PsychologyToday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ