Τα αντικείμενα των πρώην: τι κάνουμε τα πράγματά τους, όταν χωρίζουμε; Μη βιαστείτε να απαντήσετε

Τα αντικείμενα των πρώην: τι κάνουμε τα πράγματά τους, όταν χωρίζουμε; Μη βιαστείτε να απαντήσετε Facebook Twitter
Μην βιαστείτε να απαντήσετε στο αν είναι σωστό να πετά κανείς τα πράγματα των πρώην ή να τα στριμώχνει με μανία σε κούτες που θα κάνει χρόνια να ανοίξει.
0

Κανείς δεν αντέχει τους χωρισμούς και κανείς δεν συνηθίζει εύκολα σε ένα άδειο σπίτι, από το οποίο ο ένας από τους δύο μόλις αποχώρησε.

Και μέχρι σήμερα, οι ψυχολόγοι συμβούλευαν ανθρώπους που μόλις χώρισαν, να απομακρύνουν άμεσα τα αντικείμενα των πρώην από το σπίτι και τους προσωπικούς τους χώρους, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσουν πιο εύκολα την πιο επώδυνη φάση ενός χωρισμού, τη συνειδητοποίηση, δηλαδή, ότι ο κύκλος της κοινής ζωής έχει ολοκληρωθεί, έχει κλείσει και πρέπει να βγουν από αυτόν. 

Ωστόσο, η σύγχρονη ψυχολογία φαίνεται ότι έχει αντιρρήσεις με αυτές τις παλιές συμβουλές. Τα αντικείμενα των ανθρώπων που για χρόνια μέναμε μαζί στο ίδιο σπίτι και ξέμειναν πίσω, κατά λάθος, επίτηδες ή απλώς επειδή δεν τα χρειάζονται πια, δεν είναι αποκλειστικά φορείς κακών αναμνήσεων ή αφορμή για προσκόλληση σε κάτι που έχει τελειώσει, αλλά αντικείμενα που βοηθούν στη μεταβατική περίοδο ενός ανθρώπου που εισέρχεται βίαια σε μία απολύτως νέα, ανεπιθύμητη κατάσταση. 

Η βίαιη αποκοπή από το παρελθόν, παρά τις θεωρίες, στην πράξη παρατείνει το επώδυνο χρονικό διάστημα που κάποιος πρέπει να βιώσει για να ξεπεράσει έναν άνθρωπο, αλλά και την κοινή τους ρουτίνα.

Πιο απλά: ακριβώς όπως τα μωρά και τα παιδιά νηπιακής ηλικίας δεν αποχωρίζονται εύκολα τα αντικείμενα που τα βοηθούν να κοιμούνται, να μη φοβούνται, κ.λπ, ακριβώς με τον ίδιο μηχανισμό και οι ενήλικες εισέρχονται σε μία νέα κατάσταση που για να την αντιμετωπίσουν, χρειάζονται κάτι από το comfort zone του παρελθόντος τους.

Ακριβώς, όπως ένας καλός γονιός δεν θα άρπαζε από το παιδί του το αγαπημένο μαξιλάρι που το βοηθά να κοιμάται το βράδυ, την κουβερτούλα ή ένα παιχνίδι που το κάνει να νιώθει ασφάλεια, ακριβώς έτσι ένας ενήλικας δεν θα πέταγε δια της βίας από τη ζωή του ένα αντικείμενο (ένα ρούχο, ένα βιβλίο, οτιδήποτε) που τον συνδέει με το παρελθόν.

Όπως καταγράφει, μιλώντας για τη δική της εμπειρία, η αρθρογράφος Devon Murphy, τα «αντικείμενα μετάβασης», ακριβώς όπως της εξήγησε ο ψυχολόγος της, δεν είναι εχθροί, αλλά σύμμαχοι στη νέα κατάσταση στην οποία εισήλθε, πρέπει να αντιμετωπίσει και να βγει όσο το δυνατόν ταχύτερα. Η βίαιη αποκοπή από το παρελθόν, παρά τις θεωρίες, στην πράξη παρατείνει το επώδυνο χρονικό διάστημα που κάποιος πρέπει να βιώσει για να ξεπεράσει έναν άνθρωπο, αλλά και την κοινή τους ρουτίνα. 

«Δεν είναι πισωγύρισμα», εξηγεί ο Mark Banschick, ψυχολόγος με ειδικότητα στη συμβουλευτική διαζυγίων, «είναι η η αβεβαιότητα που πάντα νιώθει η ανθρώπινη φύση μπροστά σε νέα δεδομένα, όποια κι αν είναι αυτά, και είναι το θάρρος της και οι εναλλακτικές που βρίσκει να αντλήσει δύναμη για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το άγνωστο που ανοίγεται μπροστά του». 

Οπότε μην βιαστείτε να απαντήσετε στο αν είναι σωστό να πετά κανείς τα πράγματα των πρώην ή να τα στριμώχνει με μανία σε κούτες που θα κάνει χρόνια να ανοίξει. Τα γυαλιά οράσεως που ξεχάστηκαν πάνω σ' ένα κομοδίνο, η κολόνια που ξέμεινε στο ντουλαπάκι του μπάνιου, ένα παλιό φούτερ δεν δίνει ελπίδες ότι κάποιος θα ξαναγυρίσει. Απλώς, ίσως όλα αυτά βοηθούν στην αίσθηση -που σε λίγο θα εξανεμιστεί- ότι ένας κύκλος έκλεισε, αλλά όχι με βίαιο, αποδιοργανωτικό τρόπο. Ξανασκεφτείτε το. 

Με στοιχεία από το TheCut.com, PsychologyToday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM