Κήποι

Κήποι Facebook Twitter
Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
0

Tρίτη 13.5

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, ξέρεις πού θα με βρεις. Στον κήπο. Σε αυτό το ακατάστατο και άναρχο πράγμα, προϊόν χιλιάδων πειραμάτων, πολλών αγριόχορτων, αποτυχημένων προσπαθειών, αδέσποτων φυτών που βρέθηκαν στον δρόμο και περισώθηκαν, αφού πρώτα έκαναν βόλτα σε όλα τα μπαρ του κέντρου και μετά μπήκαν στο ταξί για το σπίτι. Δεν ξέρω πώς να σου το περιγράψω. Ένα είναι το διακύβευμα (τη χρησιμοποίησα κι εγώ αυτήν τη λέξη, επιτέλους): ίσκιος, δροσιά, ήχος από φυλλωσιές, κάλυψη, απόκρυψη από τους γείτονες τους καινούργιους που δεν είναι γέροι, είναι νέοι, με παιδιά, σκυλιά, και θέλουν μέρα-νύχτα να κάθονται στη βεράντα τους, όπως κι εγώ. Τέλος πάντων, φέτος φύτρωσαν κάτι πολύ εκκεντρικές ντάλιες με πολύπλοκα άνθη και φυτεύτηκαν και γαλλικές λεβάντες που είναι πολύ όμορφες. Τα πλατύφυλλα έχουν πολλαπλασιαστεί και μεταφυτεύτηκαν, ενώ με τις γαζίες βιώνουμε ένα παρατεταμένο γήρας. Θέλουν βάψιμο οι τοίχοι, έχουν αποφλοιωθεί και παλιώσει όσο δεν πάει, όμως η Α. λέει να μην το κάνουμε – έχουμε το πιο ωραία ηλικιωμένο σπίτι που έχει δει. Την Κυριακή που πέρασε έδωσα μάχη να μη βγούμε να φάμε και να κάτσουμε στον κήπο μας τον αναρχικό να φάμε κάτι βασικό. Ξέρω πως με τόσους αφρούς και άλλα εξωτικά που γράφουμε όλη μέρα θα σας φανεί ταπεινό, αλλά εγώ την Κυριακή περίμενα μια focaccia πέντε ώρες να γίνει και να την ψήσω ωραία και όμορφα με τις φουσκάλες της και το αλάτι και το δεντρολίβανο. Παράλληλα, περίμενα αργά και βασανιστικά μια σάλτσα ντομάτας να μαγειρευτεί. Μετά από δύο ώρες είχε γίνει ένα βαθύ, κόκκινο βελούδο. Τη σέρβιρα με μακαρόνια και βασιλικό. Δίπλα είχα ψήσει τα πιο φρέσκα σπαράγγια – ήμουν τυχερός, μόλις τα είχαν έφεραν στο ντέλι της γειτονιάς. Και είχα και μια πιατέλα προσούτο. Δεν ξέρω. Εμένα αυτό το φαγητό μου αρέσει. Ό,τι βρεις και ό,τι είναι εύκολο. Και να πω εδώ πως αυτή την περίοδο κανένα γλυκό δεν παίζει, αν δεν έχει φράουλες. Ή αν δεν είναι φράουλες.

Κήποι Facebook Twitter
Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

Αν έχεις ανάγκη από ομορφιά αυτό τον καιρό και αν σου αρέσουν οι κήποι, τα ωραία σπίτια και οι ιστορίες ανθρώπων γύρω από τραπέζια, έχω κάποια πράγματα να σου προτείνω. The Bloomsbury Cookbook. Το κίνημα ίσως και να το έχετε ακούσει: Virginia Woοlf, Vanessa Bell, John Maynard Keynes, E.M. Forster και άλλοι σπουδαίοι της διανόησης της εποχής. Το βιβλίο καταγράφει πρώτα τις συνταγές που προέκυψαν από τα τραπέζια και τις συναντήσεις τους σε διάφορα σπίτια, όπως το Monk House αλλά και το Charleston. Πέρα από τις συνταγές, οι ιδιαίτερες ιστορίες, τα έργα τέχνης, αδημοσίευτο υλικό. Στον ίδιο τόνο το άλλο βιβλίο με τον κήπο του Monk House, του σπιτιού της Virginia Woοlf. Μια ματιά του έχω ρίξει, ένα μόνο έχω να πω: όσους κηπουρούς κι αν έχει κανείς, η προσωπική ματιά είναι που τα αλλάζει όλα. Και οι άνθρωποι αυτοί ήξεραν τι έκαναν. Πάλι από την Αγγλία, αλλά με ματιά στη Μεσόγειο, το βιβλίο του Μorito. Του εστιατορίου με τάπας της ομάδας του Μόρο. Χίλιες ιδέες για μεσογειακούς μεζέδες που σε βιβλίο από Έλληνα συγγραφέα δεν θα βρείτε ποτέ. Όχι τουλάχιστον τόσο χαλαρά και γνήσια.

Αυτά για σήμερα, σας φιλώ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT