Από τη Μαδρίτη στην Αθήνα ένα tapas δρόμος

Από τη Μαδρίτη στην Αθήνα ένα tapas δρόμος Facebook Twitter
La Gabinoteca
0

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

Αν πεις ότι δεν σε ενδιαφέρει να βιώσεις την εμπειρία της ισπανικής κουζίνας με τα περίφημα καστιλλιάνικα tapas και την αύρα της Μαδρίτης, μάλλον ψεύδεσαι. Το μαδριλένικο Gabinoteca αποφάσισε να κάνει τη φαντασίωσή σου πραγματικότητα με το ολοκαίνουργιο, ελληνικό «αδελφάκι» που άνοιξε πρόσφατα στο Κεφαλάρι. Ο εμπνευστής του πετυχημένου La Gabinoteca της ισπανικής πρωτεύουσας, ο σεφ Nino Redruello, βάζει την υπογραφή του και στο αθηναϊκό εστιατόριο με την παιχνιδιάρικη κουζίνα του. Εδώ, τα tapas είναι εμπειρία. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η ονομασία του all day εστιατορίου παντρεύει το όνομα γνωστού σεφ της Ισπανίας, Εl Gabino, με τη λέξη «teca» που σημαίνει τόπος. Ο Καΐρης Δανιόλος σε υποδέχεται και σου προτείνει να δοκιμάσεις κάποιο από τα κοκτέιλ του head bartender Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ο Δημήτρης και η δυνατή ομάδα του βρίσκονται πίσω από την τεράστια μπάρα που είναι περικυκλωμένη από ένα ανθρώπινο μελίσσι. Λογικό, αφού κάθε κοκτέιλ που ετοιμάζεται είναι μια μικρή θεατρική παράσταση. Η σάλα με το industrial στυλ, τα έντονα χρώματα, τα διαφορετικά έπιπλα και φωτιστικά και τους πληθωρικούς, δερμάτινους καναπέδες είναι χαρούμενη και σου φτιάχνει τη διάθεση. Η ανοιχτή κουζίνα, πλαισιωμένη από φλογερό, κόκκινο χρώμα, παραπέμπει σε ζωγραφικό πίνακα, με την ομάδα των μαγείρων προσηλωμένη στα υλικά που στολίζουν τα πιάτα. Ο Nino και το δεξί του χέρι, ο σεφ Patxi, εκπαίδευσαν τους μάγειρες και άφησαν στο πόδι τους τον Ισπανό σεφ Ομάρ και τον δικό μας Ηλία Ρόση. Τι σε περιμένει στο τραπέζι; Καρδάρα με χειροποίητο βούτυρο και ψωμί σε χάρτινη σακούλα. Σερβίρεσαι από την ξύλινη κουτάλα και απολαμβάνεις τη μεταξένια υφή του βουτύρου και την πλούσια γεύση. Ακολουθεί το γλαστράκι με τις δροσερές πρασινάδες –μαζί με ένα ψαλίδι– και από δίπλα τραγανά στικ κοτόπουλου, στικ μελιτζάνας και σος παρμεζάνας. Αυτή είναι η MH αυθεντική σαλάτα του Καίσαρα (€7,20). Εδώ θα δημιουργήσετε μόνοι σας: κόβετε λίγα φύλλα, προσθέτετε τα συνοδευτικά, τυλίγετε και τρώτε με τα χέρια. Κάπως έτσι μπαίνεις στη φιλοσοφία του εστιατόριου που θέλει να συμμετέχεις σε κάθε πιάτο. Στο El Potato, που έχει τρελό σουξέ στη Μαδρίτη, μέσα σε γυάλινο σκεύος μαγειρεύεται πουρές πατάτας, με κρέμα μαύρης τρούφας και αυγό (€6,50). Οι γυαλιστερές φετούλες Jamon Ibérico από την Ανδαλουσία (€11,85) είναι εξαιρετικές. Ένα κανάτι έρχεται καλυμμένο με tapas, δηλαδή μια φέτα ψωμί με κόκκινη πιπεριά σιγομαγειρεμένη με ουίσκι, χτένια και μαγιονέζα σκόρδου, ψημένα ελαφρά (€8,90). Υπέροχη λιχουδιά η τορτίγια καλαμποκιού με τραγανή πάπια (€7,50). Το Lubina a la sal (€9,80) είναι φιλέτο λαυράκι ψημένο σε κρούστα αλατιού και συνοδεύεται με σος σεβίτσε. Και εδώ, με ξύλινο εργαλείο σπας τη χιονάτη κρούστα και σου αποκαλύπτεται το ψάρι, που όμως ήταν υπερβολικά αλμυρό. Σε τσίγκινο κουτί έρχονται οι τρυφερές μπουκιές από καπνιστό χοιρινό σαγόνι (€7,60) που σερβίρεις με ξύλινη λαβίδα. Στο ίδιο εντυπωσιακό, παιχνιδιάρικο στυλ είναι και τα επιδόρπια. Η οινική λίστα, με καλή τιμολόγηση και πολλά κρασιά σε ποτήρι, ανταποκρίνεται στις προτάσεις του μενού. Εντυπωσιακή είναι η ποικιλία σε καφέδες, ροφήματα σοκολάτας, φρούτων, τσαγιού και βότανων. Εδώ, με δυο λόγια, θα ζήσεις μια διαφορετική εμπειρία.

☛ La Gabinoteca, Δηληγιάννη 56, Κεφαλάρι, Κηφισιά, 210 8083988

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.