Τα διατροφικά ελιξίρια της άνοιξης

Τα διατροφικά ελιξίρια της άνοιξης Facebook Twitter
Στην πατρίδα μας έχουμε μεγάλη ποικιλία από κηπευτικά τρόφιμα, τα οποία έχουν ιδιαίτερα θρεπτική σύσταση, ειδικά όταν καταναλώνονται ωμά.
0

Αγκινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, φρέσκα λαχανάκια, φράουλες, κολοκυθάκια, ντοματίνια διαφόρων χρωμάτων, μούσμουλα, πολύχρωμες πιπεριές, σέλερι και φινόκιο, μούρα, μήλα και αχλάδια από διαφορετικές ποικιλίες είναι μερικά μόνο από τα «δώρα» της φύσης για το ανοιξιάτικο τραπέζι.

Όλα τα κηπευτικά της εποχής, είτε είναι φρούτα είτε λαχανικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όπως οι ανθοκυανιδίνες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση στα κύτταρα των ιστών του σώματος.

Και αφού κατά τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής, «είμαστε ό,τι τρώμε», τρώγοντας όλα αυτά τα ευεργετικά τρόφιμα κερδίζουμε υγεία και μπορούμε ταυτόχρονα να χάσουμε περιττά κιλά.

Το μεγαλύτερο όφελος της αντιοξειδωτικής διατροφής είναι πως καταπολεμά τις συνέπειες του χρόνιου στρες στους ιστούς του σώματος και ουσιαστικά μας βοηθά να μη... γεράσουμε.

Το μεγαλύτερο όφελος της αντιοξειδωτικής διατροφής είναι πως καταπολεμά τις συνέπειες του χρόνιου στρες στους ιστούς του σώματος και ουσιαστικά μας βοηθά να μη... γεράσουμε.

Συνεπώς, συνιστούν ελιξίρια υγείας και μακροζωίας, τα οποία μπορούν να ενισχυθούν, αν στη διατροφή μας προσθέσουμε μια «πρέζα» από αντιοξειδωτικά καρυκεύματα, όπως ο κουρκουμάς, όλα τα πιπέρια, το γαρίφαλο και οι καυτερές πιπεριές Φλωρίνης, για γεύση και πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα.

Σύγχρονοι Μαθουσάλες

Όπως δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να παρομοιαστεί με μια «μηχανή» που είναι γενετικά προγραμματισμένη να ζήσει περίπου 150 χρόνια. Κάπου εκεί βρίσκεται η ημερομηνία λήξης των ανθρώπινων ιστών.

Το γιατί δεν ζούμε 120, 130 ή 140 χρόνια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που μπαίνουν στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως σύγχρονοι Μαθουσάλες, οφείλεται στην καταστροφική επίδραση του συνεχούς στρες στον οργανισμό μας.

Αυτός ο ανηλεής βομβαρδισμός με οξειδωτικές ουσίες έχει ως αποτέλεσμα να παράγεται μια υπερ-ποσότητα κορτιζόλης και άλλων στρεσο-εξαρτώμενων ορμονών στο σώμα μας που κάνουν δύο πράγματα: αφενός καταστρέφουν πολύτιμα ένζυμα και οδηγούν τα κύτταρα σε οξείδωση και απόπτωση (θάνατο), αφετέρου δημιουργούν παντού φλεγμονές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αθηροσκλήρωση, η οποία δεν είναι παρά μια παρατεταμένης διάρκειας φλεγμονή της εσωτερικής «φόδρας» των αγγείων μας.

Η δίαιτα των σπηλαίων με φρούτα και καρπούς ξανά της μόδας

Στην πατρίδα μας έχουμε μεγάλη ποικιλία από κηπευτικά τρόφιμα, τα οποία έχουν ιδιαίτερα θρεπτική σύσταση, ειδικά όταν καταναλώνονται ωμά. Μια διατροφή με έντονα χαρακτηριστικά ωμοφαγίας και έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και καρπούς θυμίζει τη «δίαιτα των σπηλαίων», των προγόνων μας, τότε που οι άνθρωποι ήταν κυρίως καρποσυλλέκτες.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τότε οι πρόγονοί μας είχαν πολύ χαμηλή ολική και κακή χοληστερόλη, αφού προσλάμβαναν πολλές φυτικές ίνες και ελάχιστα κορεσμένα λίπη.

Μοιάζει απίστευτο με τα σημερινά δεδομένα, αλλά η μέση κακή LDL χοληστερόλη των άμεσων απογόνων του Ηomo sapiens ήταν 30-40 mg/dl, ενώ η ολική χοληστερόλη τους δεν ξεπερνούσε τα 80-90 mg/dl.

Με αυτές τις τιμές σήμερα ένας άνθρωπος έχει μηδενική πιθανότητα να νοσήσει από καρδιαγγειακά νοσήματα και για να τις πετύχει πρέπει να κάνει αυστηρή δίαιτα και να πάρει πολύ σοφιστικέ υπολιπιδαιμικά φάρμακα. Ή να διαγράψει το junk food από το λεξιλόγιο και τη ζωή του και να υιοθετήσει (ξανά) την caveman diet, δηλαδή τη διατροφή των ανθρώπων των σπηλαίων.

 

Σαλάτες & φρουτοσαλάτες με seed toppings

Αν στις πολύχρωμες σαλάτες και φρουτοσαλάτες που μπορούμε να φτιάξουμε με όλα τα ανοιξιάτικα ζαρζαβατικά προσθέσουμε ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους, τις μετατρέπουμε σε πλήρες γεύμα με έξτρα πρωτεΐνη και μια γενναία δόση από πολύτιμα ιχνοστοιχεία.

Στους ξηρούς καρπούς και στους σπόρους περιέχονται μικροθρεπτικά συστατικά καθοριστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, ενεργοποιούν πολύτιμα ενζυμα μέσα στα κύτταρα, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και φτιάχνουν ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι οι μεταφορείς του οξυγόνου σε όλους τους ιστούς.

Σίδηρος, χαλκός, σελήνιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βόριο, ψευδάργυρος, χρώμιο, όλα παίζουν τον ρόλο τους. Και επειδή δεν είναι πάντα εφικτό να βρίσκουμε χρόνο να καθαρίζουμε ξηρούς καρπούς πάνω από το γιαούρτι, τη σαλάτα, το ρύζι, τα δημητριακά πρωινού ή τη φρουτοσαλάτα, φροντίζουμε να έχουμε στο σπίτι ένα κλειστό βάζο με μείγμα ξηρών καρπών και σπόρων ready to use.

Για καλύτερη υγεία προσθέτουμε στο βάζο τους σπόρους που ανήκουν στην κατηγορία των superfoods, όπως ο λιναρόσπορος και ο κολοκυθόσπορος, και πασπαλίζουμε με αυτό το σπιτικό σαν γκρανόλα μείγμα ό,τι τρώμε.

Ατμο-μαγειρέματα για ευαίσθητο έντερο

Για όσους υποφέρουν από σπαστική κολίτιδα, μετεωρισμό και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, κάποια ωμά κηπευτικά αντεδείκνυνται, καθώς εντείνουν τα συμπτώματα (δηλαδή το φούσκωμα, τον κοιλιακό πόνο ή τις διάρροιες).

Σε αυτή την περίπτωση αποφύγετε την ωμοφαγία και μαγειρέψτε τα λαχανικά στον ατμό, για να μη χάσουν τις υδατοδιαλυτές B και C βιταμίνες τους.

Στα άτομα με ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα) δεν συνίστανται τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες, ενώ ακόμα και τα φρούτα μπορείτε να τα ψήσετε στο γκριλ (π.χ. μήλα ψητά) ή στον φούρνο, σε λίγο νερό ή λίγο κρασί που θα εξατμιστεί (π.χ. αχλάδια ποσέ).

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM