Ποιες είναι τελικά οι τροφές υψηλής επεξεργασίας και πόσο κακό μας κάνουν;

Ποιες είναι τελικά οι τροφές υψηλής επεξεργασίας και πόσο κακό μας κάνουν; Facebook Twitter
Είναι ασφαλές να γνωρίζουμε πως τα επεξεργασμένα φαγητά δεν είναι καλά για μας, αλλά καλό είναι να σκεφτόμαστε ότι δεν είναι όλα εξίσου επιβλαβή.
0

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας.

Πολλές και διάφορες έρευνες έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης, νατρίου και τρανς λιπαρών και ως εκ τούτου αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.


Στην ουσία επεξεργασμένη είναι κάθε τροφή που έχει τροποποιηθεί σκόπιμα, είτε με το να έχει καταψυχθεί, να ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων ή να έχει παρασκευαστεί από επεξεργασμένες πρώτες ύλες.


Μια νέα μελέτη εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας σχετίζονται γενικότερα με την υγεία μας. Αυτόν τον όρο τον έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και άλλοι ερευνητές, θέλοντας να διαφοροποιήσουν τις πολλές επιλογές ανάμεσα στις επεξεργασμένες τροφές.


Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο British Medical Journal οι ερευνητές καθόρισαν τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας όχι βάση των χαρακτηριστικών που έχουν αλλά εκείνων που δεν έχουν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τροφές που δεν είναι ανεπεξέργαστες ή ελαφρώς επεξεργασμένες θεωρούνται τα φρέσκα λαχανικά, το ρύζι,  κρέας και τα αυγά, όπως επίσης και τα μη-μεταποιημένα μαγειρικά συστατικά όπως το αλάτι, η ζάχαρη ή το βούτυρο.

Το ίδιο ισχύει και για τις επεξεργασμένες τροφές όπως τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και φρούτα με πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη ή τα κρέατα και τυριά που διατηρούνται μέσα σε άλμη.

Ως εκ τούτου, προέκυψε ότι οι τροφές υψηλής επεξεργασίας τείνουν να είναι τα μαζικά παραγόμενα, συσκευασμένα προϊόντα, όπως: ψωμιά μαζικής παραγωγής, συσκευασμένα γλυκά και αλμυρά σνακ, σοκολάτες και παρόμοια γλυκά, αναψυκτικά και άλλα ποτά με πολλή ζάχαρη, έτοιμα κεφτεδάκια και κροκέτες κοτόπουλου ή ψαριού, στιγμιαία νουντλς και σούπες, κατεψυγμένα και έτοιμα γεύματα, προϊόντα που περιέχουν κυρίως ή εξ ολοκλήρου ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά. Υπάρχει τεράστια γκάμα βιομηχανοποιημένων τροφίμων, οπότε η διαίρεση τους σε κατηγορίες βοηθάει αρκετά.

Στην ουσία η μελέτη δεν απέδειξε ότι η κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας προκαλεί καρκίνο, απλά οι άνθρωποι που ανέπτυξαν την ασθένεια ήταν πιο πιθανό σε κάποιο σημείο να κατανάλωσαν αυτά τα τρόφιμα.

«Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας, είναι εκείνα που έχουν πρόσθετο αλάτι, λίπος και ζάχαρη» λέει η Lisa Young, καθηγήτρια του τμήματος Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Steinhardt.

«Επιπλέον, αυτά τα τρόφιμα παρασκευάζονται συχνά από επεξεργασμένες ουσίες που εξάγονται από υδρογονωμένα και κορεσμένα έλαια, φυτικά λίπη, αλεύρια, άμυλα, ποικιλίες ζάχαρης και υπολείμματα ζωοτροφών» αναφέρει ο Ruth Kava, επικεφαλής του Αμερικάνικου Συμβουλίου Υγείας και Επιστήμης.

«Η θρεπτική τους αξία είναι περιορισμένη, έτσι ακόμα και αν γίνεται η λήψη της πρωτεΐνης καταναλώνοντας κοτόπουλο, λαμβάνεται μαζί  υπερβολικές θερμίδες και ένα σωρό συστατικά που είναι εντελώς βλαβερά όπως νάτριο ή τρανς λιπαρά» και συμπληρώνει πως «τα περισσότερα κατασκευάζονται, διαφημίζονται και πωλούνται από μεγάλες εταιρίες, ως ανθεκτικά, εύγεστα και έτοιμα να καταναλωθούν αμέσως, δίνοντας τους τεράστιο εμπορικό πλεονέκτημα έναντι των φρέσκων, φθαρτών, υγιεινών τροφίμων».

Είναι βολικό; Σίγουρα. Είναι πεντανόστιμα; Μα, φυσικά. Είναι καλό να αποτελούν τα βασικά στοιχεία στη διατροφή μας; Μάλλον, όχι


Είναι ασφαλές να γνωρίζουμε πως τα επεξεργασμένα φαγητά δεν είναι καλά για μας, αλλά καλό είναι να σκεφτόμαστε ότι δεν είναι όλα εξίσου επιβλαβή.

Αρκετοί ερευνητές συστήνουν να επιλέγουμε τα λιγότερο επεξεργασμένα και με τα χαμηλότερα λιπαρά. Σε μελέτη που διεξήχθη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής έρευνας με επικεφαλής τον Dr Bernard Srour, ανέλυσαν στοιχεία από 140.980 συμμετέχοντες καθημερινά από το 2009 έως το 2017.

Διαπίστωσαν λοιπόν πως όσο αυξανόταν η ποσότητα των φαγητών υψηλής επεξεργασίας που έτρωγαν, τόσο περισσότερο αυξανόταν και ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου.

«Ωστόσο η περίπτωση εμφάνισης καρκίνου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες πέρα από τις διατροφικές συνήθειες και χρειάζεται περισσότερη και πιο εντατική έρευνα πριν δοθούν οριστικά συμπεράσματα» λέει ο Srour.

«Στην ουσία η μελέτη δεν απέδειξε ότι η κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας προκαλεί καρκίνο, απλά οι άνθρωποι που ανέπτυξαν την ασθένεια ήταν πιο πιθανό σε κάποιο σημείο να κατανάλωσαν αυτά τα τρόφιμα» και προσθέτει πως ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί γι' αυτό.


Σίγουρα είναι δύσκολο να μείνουμε εντελώς μακριά από τις επεξεργασμένες τροφές. Ειδικά αν αναλογιστούμε πόσο φτηνές και εύκολα προσβάσιμες είναι. Δεν χρειάζεται όμως να τα αποκλείσουμε εντελώς από τη διατροφή μας.

Απλώς καλό θα είναι να μην αποτελούν το βασικό στοιχείο στο διαιτολόγιό μας και να μην αντικαθιστούν τις φρέσκες, ανεπεξέργαστες τροφές, σημειώνουν οι ειδικοί.


Από την άλλη το να μαγειρεύεις πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό κάθε μέρα χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά, ειδικά όταν δουλεύεις και έχεις υποχρεώσεις, είναι αρκετά δύσκολο.

Έτσι, βασιζόμενοι στο σκεπτικό ότι κάποια τρόφιμα είναι πιο επεξεργασμένα και επιβλαβή από άλλα, μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε κάπως πιο υγιεινές επιλογές.

Ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές όπως σνακ, κονσερβοποιημένα φρούτα, κατεψυγμένα λαχανικά, τυρί σε φέτες, τόνος σε κονσέρβα, περιέχουν και θρεπτικά συστατικά αλλά είναι και βολικά.

Επιπλέον, καλό είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων γιατί μας βοηθάει να γνωρίζουμε ποια έχουν την περισσότερη κρυμμένη ζάχαρη και αλάτι.


«Ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα «υψηλής επεξεργασίας», αν τα καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες και όχι καθημερινά τότε τα αποτελέσματα στην υγεία μας δεν είναι τόσο καταστροφικά» λέει ο Kava.


Τέλος, δεν είναι και το τέλος του κόσμου αν απολαύσουμε ορισμένες μικρές, ένοχες απολαύσεις μας. Μπορούμε πάντα να επιστρέψουμε στις πιο υγιεινές επιλογές αργότερα.

Η ιδέα του να κατηγοριοποιήσουμε όλες τις τροφές σε «καλές» και «κακές» είναι κάπως προβληματική ειδικά για εκείνους που αντιμετωπίζουν κάποια διατροφική διαταραχή. Κρατώντας λοιπόν τις ισορροπίες μπορούμε να απολαμβάνουμε όλες τις τροφές από κάθε κατηγορία άφοβα.

Το κείμενο αποτελεί απόδοση στα ελληνικά του άρθρου με τίτλο «What Are "Ultra-Processed" Foods Exactly?» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Self.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM