Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική υγιεινή

Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική υγιεινή Facebook Twitter
Υιοθετούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και αποφεύγουμε το junk food καθώς και τα σνακ που έχουν κολλώδη υφή, ειδικά όταν δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε αμέσως μετά τα δόντια μας.
1

Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά περίπου 1.000 διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις δίνουν πρώτα συμπτώματα στη στοματική κοιλότητα και συνεπώς μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα από τον οδοντίατρο, εφόσον πηγαίνουμε για τακτικό τσεκ-απ δύο φορές τον χρόνο (όπως θα 'πρεπε).

Την ίδια ώρα τα οδοντιατρικά προβλήματα έχουν αντίκτυπο σε άλλα σημεία του σώματος και προκαλούν επιπλοκές που δεν θα φανταζόμασταν.

Για παράδειγμα, διάφορα μικρόβια του στόματος μπορούν να μεταναστεύσουν, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε άλλα απομακρυσμένα όργανα, όπως είναι η καρδιά, και να τα προσβάλουν, προκαλώντας ύπουλες περικαρδίτιδες, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν σοβαρές αιτίες για την εμφάνιση διαταραχών της πέψης.

Πέρα από τις επιπτώσεις της κακής στοματικής υγιεινής στη γενικότερη υγεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κακοσμία του στόματος (η οποία εμφανίζεται σε έναν στους τρεις ενήλικες) και η κακή εμφάνιση των δοντιών οδηγούν σε ανασφάλεια, που ενισχύει αντικοινωνικές συμπεριφορές σε κάθε ηλικία.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από πονοκεφάλους δεν γνωρίζουν ότι το τρίξιμο των δοντιών και η κακή σύγκλισή τους είναι οι κύριοι ένοχοι για την εμφάνιση ημικρανιών και κεφαλαλγιών που δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλα παθολογικά αίτια. Επίσης, η ουλίτιδα στις έγκυες γυναίκες συσχετίζεται με τον πρόωρο τοκετό και τη γέννηση λιποβαρών μωρών.

Πέρα από τις επιπτώσεις της κακής στοματικής υγιεινής στη γενικότερη υγεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κακοσμία του στόματος (η οποία εμφανίζεται σε έναν στους τρεις ενήλικες) και η κακή εμφάνιση των δοντιών οδηγούν σε ανασφάλεια, που ενισχύει αντικοινωνικές συμπεριφορές σε κάθε ηλικία. Αντίθετα, το υγιές χαμόγελο είναι διαβατήριο επιτυχίας στην επαγγελματική ζωή και κάνει θαύματα στην κοινωνικότητά μας.

Γερά δόντια με 4 κινήσεις

Η οδοντιατρική πρόληψη είναι καλύτερη και πολύ φθηνότερη από τη θεραπεία, καθώς η αποκατάσταση των δοντιών με εμφυτεύματα ή «προσόψεις» έχει τσουχτερό κόστος. Για να διατηρήσουμε τα δόντια μας γερά αρκούν τέσσερα βήματα:

• Τα βουρτσίζουμε πρωί-βράδυ με τον σωστό τρόπο και καθαρίζουμε τις μεσοδόντιες επιφάνειες με νήμα, για να αποφύγουμε την ουλίτιδα.

• Υιοθετούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και αποφεύγουμε το junk food καθώς και τα σνακ που έχουν κολλώδη υφή, ειδικά όταν δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε αμέσως μετά τα δόντια μας.

• Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο για καθαρισμό και προληπτική εξέταση.

• Aυτοεξετάζουμε το στόμα μας τακτικά, όπως κάνουμε με το στήθος (οι γυναίκες) και τις δερματικές ελιές (σπίλοι).

3 μύθοι και αλήθειες

Μύθος: Πιο απαραίτητο είναι το βούρτσισμα των δοντιών το πρωί.

Η αλήθεια: Το βράδυ, λόγω της «στάσης του σάλιου», τα μικρόβια της τερηδόνας αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα, συνεπώς το βραδινό βούρτσισμα είναι καθοριστικής σημασίας.

Μύθος: Όταν φάμε πρωινό, πρέπει να ξαναβουρτσίσουμε τα δόντια μας.

Η αλήθεια: Το δεύτερο βούρτσισμα δεν χρειάζεται κι αν το πρωϊνό περιέχει όξινα τρόφιμα (χυμός, τυρί, γιαούρτι), τα οξέα μαλακώνουν το σμάλτο των δοντιών, με συνέπεια το βούρτσισμα να φθείρει τα δόντια.

Μύθος: Η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι σκληρή για να καθαρίζει τα δόντια.

Η αλήθεια:Η σκληρή οδοντόβουρτσα ερεθίζει τα ούλα και συμβάλλει στο να «υποχωρήσουν», οδηγώντας σε περιοδοντίτιδα.

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Αν δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ορθοδοντικό/ανατομικό ζήτημα, μόνο 2 πράματα:α)Καλό βούρτσισμα με μαλακή κεφαλήκαιβ)Καλό μεσοδόντιο καθαρισμό με βουρτσάκια ή/και ειδικό μηχάνημα εκτόξευσης νερούΑν μάλιστα βουτάμε το μεσοδόντιο βουρτσάκι και σε κάνα διάλυμα οξυζενέ, θα έχουμε γερά δοντάκια εσαεί!