Φαγούρα στοπ! Προλάβετε τις εποχικές δερματίτιδες

Φαγούρα στοπ! Προλάβετε τις εποχικές δερματίτιδες Facebook Twitter
Οι δερματοπάθειες «φουντώνουν» αυτή την εποχή και η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών επιδεινώνει την κατάσταση.
0

Ου γαρ έρχεται μόνη... Η άνοιξη συνοδεύεται από αυξημένη γύρη στην ατμόσφαιρα, αγριόχορτα και τσουκνίδες που φυτρώνουν παντού και πάσης φύσεως ζουζούνια τα οποία πετούν πάνω από το κεφάλι σας.

Όλα αυτά σας ακουμπούν, σας τσιμπούν, σας χαϊδεύουν και σας προκαλούν φαγούρα, κοκκινίλες στο δέρμα, σπυράκια στο πρόσωπο και στο σώμα.

Οι δερματοπάθειες «φουντώνουν» αυτή την εποχή και η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών επιδεινώνει την κατάσταση. Δεν μπορείτε, βέβαια, να αλλάξετε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζείτε αλλά μπορείτε να θωρακίσετε το δέρμα σας ώστε να γίνει λιγότερο ευαίσθητο και επιρρεπές σε ατοπία και αλλεργικές αντιδράσεις.

Άλλωστε, κανείς δεν επιθυμεί να κυκλοφορεί με κόκκινα σημάδια, σαν να έχει προσβληθεί από ανεμοβλογιά, και να ταλαιπωρείται διαρκώς από ενοχλητική φαγούρα.


Πώς θωρακίζετε το δέρμα σας; Η καλή ενυδάτωση αποτελεί προϋπόθεση για μια υγιή επιδερμίδα. Ειδικά στο πρόσωπο αυτή την εποχή καλό είναι να χρησιμοποιείτε ενυδατικά καλλυντικά με πιο λεπτόρρευστη και ανάλαφρη υφή, που δεν κλείνουν τους πόρους του δέρματος.

Η καλή ενυδάτωση αποτελεί προϋπόθεση για μια υγιή επιδερμίδα. Ειδικά στο πρόσωπο αυτή την εποχή καλό είναι να χρησιμοποιείτε ενυδατικά καλλυντικά με πιο λεπτόρρευστη και ανάλαφρη υφή, που δεν κλείνουν τους πόρους του δέρματος.

Ο έτερος βασικός πυλώνας του υγιούς δέρματος είναι ο καθημερινός καθαρισμός, που κι αυτός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, αν το παρακάνετε ή αν χρησιμοποιείτε ακατάλληλα προϊόντα.

Ιδανικά γι' αυτή την εποχή είναι τα «νερένια» διάφανα καθαριστικά που δεν διαταράσσουν το υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος. Αν αυτό διαταραχθεί, μπορεί να εμφανιστούν εκζέματα και αλλεργίες που εξελίσσονται σε καθημερινό «βάσανο».

Μην ξεχνάτε τον ήλιο και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο δυνατός ανοιξιάτικος ήλιος αποτελεί ισχυρό αντικαταθλιπτικό, αλλά ταυτόχρονα υποκινεί φωτοδερματίτιδες που συνήθως οφείλονται στην αλληλεπίδραση της UV ακτινοβολίας με φωτοευαίσθητες ουσίες των καλλυντικών.

Η χαρακτηριστικότερη εξ αυτών είναι η βιταμίνη Α ή ρετινόλη που μπορεί να αποτελεί στην κοσμετολογία τη «βασίλισσα της αντιγήρανσης», αλλά την ίδια στιγμή δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά με τον ήλιο. Προσοχή, λοιπόν.

Αποφύγετε τους επικίνδυνους συνδυασμούς και φροντίστε να χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα προϊόν που εξασφαλίζει αντηλιακή και αντιοξειδωτική προστασία στην επιδερμίδα, καθώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι της πόλης είναι ιδιαίτερα τοξικοί.

Επιπλέον, τα αόρατα διά γυμνού οφθαλμού μικροσωματίδια της σκόνης και των ρύπων είναι τόσο μικροσκοπικά, που διεισδύουν βαθιά στους πόρους του δέρματος και τους φράζουν, δημιουργώντας μαύρα στίγματα και σπυράκια, τους λεγόμενους «φαγέσωρες». Τα ακνεϊκά δέρματα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ακμή μπορεί να φουντώσει, ειδικά όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση «χτυπά» κόκκινο.


Προσοχή σε τσουκνίδες και μπάμπουρες. Τα αγριόχορτα που φυτρώνουν παντού την άνοιξη προκαλούν δερματίτιδες εξ επαφής που εκδηλώνονται με εξανθήματα, κνησμό, ακόμα και φυσαλίδες γεμάτες υγρό.

Σε ένα τέτοιο πάθημα την άμεση ανακούφιση δίνει μια αντιισταμινική κρέμα ή μια αλοιφή με λίγη κορτιζόνη στη σύνθεσή της. Η οργιώδης βλάστηση της εποχής φυσικά συνοδεύεται και από λογής-λογής ζουζούνια, τα οποία τσιμπάνε κιόλας.

Εκτός από στικ αμμωνίας, αντιισταμική κρέμα ή ζελ και πάγο (αν δεν έχετε τίποτε άλλο πρόχειρο να χρησιμοποιήσετε), χρειάζεστε και κάποιο σκεύασμα για την αποφυγή του αναφυλακτικού σοκ, σε περίπτωση που είστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας, σφήκας ή άλλων εντόμων.

Το αναφυλακτικό σοκ είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, καθώς το οίδημα μετά το τσίμπημα εκδηλώνεται στο πρόσωπο και στον λαιμό, όπου μπορεί να εμποδίσει την αναπνοή.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μερικές συμβουλές για ένα δυναμικό, ανοιξιάτικο πρόγραμμα αποτοξίνωσης

Υγεία & Σώμα / Μερικές συμβουλές για ένα δυναμικό, ανοιξιάτικο πρόγραμμα αποτοξίνωσης

Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης, που φυσικά δεν χρειάζεται να περιοριστεί στη διατροφή. Ξεφορτωθείτε τις τοξίνες από τον οργανισμό σας, από το σπίτι σας, ακόμα και από τις καθημερινές ιεροτελεστίες προσωπικής φροντίδας, και υποδεχτείτε την άνοιξη με ανανεωμένη διάθεση, λιγότερα κιλά και καλύτερη υγεία
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ