Μερικές συμβουλές για ένα δυναμικό, ανοιξιάτικο πρόγραμμα αποτοξίνωσης

Μερικές συμβουλές για ένα δυναμικό, ανοιξιάτικο πρόγραμμα αποτοξίνωσης Facebook Twitter
Μετά από έναν κουραστικό χειμώνα και τον συνεχή βομβαρδισμό από τις ιώσεις, το καλύτερο δώρο που κάνετε στον εαυτό σας είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης σε συνδυασμό με outdoor άσκηση.
0

Μετά από έναν κουραστικό χειμώνα και τον συνεχή βομβαρδισμό από τις ιώσεις, το καλύτερο δώρο που κάνετε στον εαυτό σας είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης σε συνδυασμό με outdoor άσκηση, τώρα που οι μέρες μεγαλώνουν, ώστε να αποκτήσετε παράλληλα και επάρκεια σε βιταμίνη D.

Το γεγονός πως περάσαμε ήδη μία περίοδο νηστείας αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να μπείτε πιο εύκολα στο... κλίμα και να βοηθήσετε ταυτόχρονα τον μεταβολισμό σας να ξεμπλοκάρει, ώστε να «ξεφουσκώσετε» επιτέλους από εκείνα τα επίμονα περιττά κιλά.

Άλλωστε και η νηστεία μια αποτοξίνωση είναι από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, αυγό), τα οποία στο καθημερινό μενού αντικαθίστανται με φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ρύζι και μακαρόνια (κατά προτίμηση ολικής άλεσης), πατάτες, δημητριακά (βρώμη, κουσκούς και κινόα), όσπρια και λαδερά φαγητά.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του οργανισμού, η μείωση ή η αποχή από τροφές ζωικής προέλευσης οδηγεί στην ελάττωση του προσλαμβανόμενου λίπους και ειδικά του κορεσμένου, το οποίο είναι το πιο επιβλαβές.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά, από την άλλη, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Έτσι, κατά την αποτοξίνωση μειώνονται οι τιμές της «κακής» χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων που αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της αθηροσκλήρωσης, που με τα χρόνια οδηγεί στις καρδιοπάθειες.

Επίσης, ένα μεγάλο πλεονέκτημα της αποτοξίνωσης/νηστείας είναι η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που συμβάλλει στην αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε.

Οι μεν φυτικές ίνες συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση της χοληστερίνης, ενώ παράλληλα βοηθούν στην πέψη, μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και αποτελούν σύμμαχο στο αδυνάτισμα, αφού χαρίζουν κορεσμό.


Τα αντιοξειδωτικά συστατικά, από την άλλη, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ως επιπλέον «μπόνους», η αποτοξίνωση βοηθά να ξεφουσκώσετε και ανοίγει την όρεξη για άσκηση. Εκμεταλλευτείτε το φυσικό ηλιακό φως, ασκηθείτε έξω και γεμίστε τις «αποθήκες» του οργανισμού σας με βιταμίνη D, που είναι ο απόλυτος ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος.

House Detox

Στην τηλεόραση μπορεί να παρακολουθείτε μανιωδώς το σίριαλ «House of Cards», αλλά στην πραγματικότητα ζείτε σε ένα «House (full) of toxins». Αν όμως πηγαίνει ο νους σας μόνο στο κλασικό καθάρισμα και αέρισμα του σπιτιού για να το... «αποτοξινώσετε», τότε κάνετε λάθος.

Με τον όρο «house detox» εννοούμε να απαλλάξετε το σπίτι σας απ' ό,τι είναι περιττό και να βάλετε τάξη στην ακαταστασία, που επίσης έχει τοξική επίδραση στην ψυχική υγεία.

Υιοθετήστε πιο μινιμαλιστικό στυλ στον χώρο σας, μοιράστε σε Οργανισμούς και Δομές Πρόνοιας που φροντίζουν παιδιά ή ηλικιωμένους τα ρούχα που δεν πρόκειται να φορέσετε και τα παιχνίδια με τα οποία δεν παίζουν πια τα παιδιά σας.

Detox στις μετακινήσεις

Ένα συνολικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει τον τρόπο που κινείστε μέσα στην πόλη σας. Περιορίστε όσο μπορείτε το αυτοκίνητο και χρησιμοποιήστε τα πόδια σας και ένα οικολογικό μέσο, όπως το ποδήλατο, που σας μεταφέρει χωρίς να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και παράλληλα σας γυμνάζει.

Συναισθηματικό Detox

Τι να τα κάνετε τα διατροφικά προγράμματα και την άσκηση αν οι σκέψεις σας είναι μαύρες κι άραχλες. Αποτοξινώστε τον συναισθηματικό σας κόσμο, πατώντας delete σε στενόχωρες σκέψεις, στον φόβο και στην ανασφάλεια.

Προσπαθήστε να βλέπετε τα πράγματα θετικά, αποφύγετε τη μιζέρια, απολαύστε τις μικρές χαρές της ζωής και φροντίστε να βάζετε στόχους εφικτούς, γιατί τα μεγαλεπήβολα σχέδια συνήθως καταρρέουν, αφήνοντας μια γεύση πίκρας.

Skin care detox

Και οι καθημερινές ιεροτελεστίες φροντίδας της επιδερμίδας χρειάζονται μια δόση... αποτοξίνωσης. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Δημήτρης Ρηγόπουλος, οι απότομες εναλλαγές του καιρού, που αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό της άνοιξης, δεν είναι καθόλου φιλικές για το δέρμα, το οποίο χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις διαφορετικές θερμοκρασίες και στην έκθεση στον ανοιξιάτικο ήλιο.

Η εναλλαγή των θερμοκρασιών και της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσουν ταχεία συστολή και διαστολή των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων (τα λεγόμενα τριχοειδή) της επιδερμίδας, δημιουργώντας ευρυαγγείες και κοκκίνισμα του προσώπου.

Για την αντιμετώπισή τους πρέπει, από το τέλος Μαρτίου, να χρησιμοποιούμε πιο «ελαφρά» προϊόντα περιποίησης (λοσιόν και οροί) αντί για τα πιο «πλούσια» και «θρεπτικά», όπως οι κρέμες. Επίσης συνιστάται η χρήση εξειδικευμένων peelings μία με δύο φορές την εβδομάδα για την απομάκρυνση των νεκρών δερματικών κυττάρων που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αφυδάτωση της επιδερμίδας που επιτείνεται από την αύξηση της εξωτερικής θερμοκρασίας και την εσωτερική «ξηρασία» από τη χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων, τα οποία απομακρύνουν την υγρασία από την ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων.

Συνεπώς, το δέρμα του προσώπου χρειάζεται καθημερινή ενυδάτωση με μια ελαφριά ενυδατική 24ωρης δράσης που να περιέχει στη σύνθεσή της ισχυρά αντιοξειδωτικά για την προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση και αντηλιακά φίλτρα για τον ήλιο της πόλης. Ενυδάτωση, βέβαια, χρειάζεται και το σώμα μετά το ντους.

Tips

Στην πράξη, η αποτοξίνωση γίνεται με φρουτοσαλάτες, σαλάτες με κουσκούς ή κινόα (η νέα μόδα), σούπες (χλιαρές και κρύες), σπιτικούς χυμούς και σπιτικά smoothies. Βάλτε στο μπλέντερ φρούτα και λαχανικά και αν θέλετε να δώσετε κρεμώδη υφή, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσετε γάλα, προτιμήστε γάλα από σόγια ή αμύγδαλα, που αποτελεί και πολύ καλή πηγή ασβεστίου.


Στα προγράμματα αποτοξίνωσης τιμητική θέση έχουν τα αφεψήματα από βότανα, των οποίων οι ευεργετικές ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

Το τσάι του βουνού, το δίκταμο και το φλησκούνι είναι από τα σπουδαιότερα φαρμακευτικά βότανα, τα οποία συμβάλλουν στη συνολική ευεξία του οργανισμού. Καθώς ο καιρός σταδιακά ζεσταίνει, δοκιμάστε να πιείτε χλιαρά ή κρύα αφεψήματα, προσθέτοντάς τους φλούδες εσπεριδοειδών.


Δοκιμάστε να προσθέσετε λεπτοκομμένες φέτες φρούτων ή λαχανικών (αγγούρι, σέλερι, φύλλα μαϊντανού) στο νερό που πίνετε. Φροντίστε να έχετε καθημερινά μια τέτοια καράφα νερό με φρέσκα ζαρζαβατικά στο ψυγείο.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ