Ένα νέο πειραματικό τεστ αίματος προβλέπει τον πρόωρο τοκετό

Ένα νέο πειραματικό τεστ αίματος προβλέπει τον πρόωρο τοκετό Facebook Twitter
1

Ένα νέο τεστ αίματος για τις εγκύους, το οποίο προβλέπει με ακρίβεια 75% έως 80% αν θα γεννήσουν πρόωρα, ανέπτυξαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Δανία.

Το ίδιο μη επεμβατικό τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενικότερα για να προβλεφθεί η ημερομηνία τοκετού, με την ίδια περίπου αξιοπιστία που έχουν οι υπέρηχοι.

Περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο στον κόσμο. Μέχρι σήμερα οι γιατροί δεν έχουν στη διάθεσή τους ένα αξιόπιστο τρόπο να προβλέψουν αν μια εγκυμοσύνη θα καταλήξει σε πρόωρο τοκετό, ενώ γενικότερα υπάρχει δυσκολία να προβλεφθεί με ακρίβεια η ημερομηνία όλων των τοκετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφεν Κουέικ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», βρήκαν μια νέα μέθοδο, που κάνει πρόβλεψη χρησιμοποιώντας ως βιοδείκτες τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων της μητέρας και του εμβρύου.

Δείγματα αίματος λαμβάνονται από την έγκυο και αναλύεται το RNA, ένα μόριο-αγγελιαφόρος που μεταφέρει γενετικές οδηγίες στον οργανισμό για τη δημιουργία πρωτεϊνών. Διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένα γονίδια δίνουν «σήματα», από τα οποία μπορεί να υπολογιστεί ο κίνδυνος πρόωρης γέννας ακόμη και δύο μήνες νωρίτερα του αναμενομένου.

«Βρήκαμε ότι ορισμένα γονίδια είναι πολύ καλοί προγνωστικοί δείκτες για το ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα. Αυτή είναι η πρώτη πραγματικά σημαντική επιστημονική πρόοδος στο πρόβλημα της πρόβλεψης του πρόωρου τοκετού, που έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο δανός ερευνητής Μαντς Μελμπάι.

Ο πρόωρος τοκετός (όταν το μωρό γεννιέται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες νωρίτερα) είναι η κυριότερη αιτία βρεφικής θνησιμότητας και μια βασική αιτία ασθενειών και θανάτου έως την ηλικία των πέντε ετών παγκοσμίως.

Στα δύο τρία περίπου των περιπτώσεων, ο πρόωρος τοκετός έρχεται αυθόρμητα (χωρίς ιατρική παρέμβαση) και οι γιατροί συνήθως δεν ξέρουν γιατί, καθώς ο βιολογικός μηχανισμός πίσω από τον πρόωρο τοκετό παραμένει μυστήριο.

Τα υφιστάμενα τεστ στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να προβλέψουν ένα πρόωρο τοκετό στις γυναίκες υψηλού κινδύνου, οι οποίες ήδη έχουν γεννήσει πρόωρα, αλλά και πάλι η ακρίβειά τους είναι μόνο γύρω στο 20%.

Σήμερα οι γυναικολόγοι χρησιμοποιούν το υπερηχογράφημα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης για να κάνουν μια εκτίμηση πότε περίπου θα γεννήσει μια γυναίκα. Όμως όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, οι υπέρηχοι δίνουν λιγότερο αξιόπιστες πληροφορίες για την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το νέο τεστ, το οποίο ακόμη θέλει περισσότερες δοκιμές και βελτίωση, μπορεί να αποτελέσει μια απλούστερη, φθηνότερη και ίσως πιο αξιόπιστη μέθοδο σε σχέση με τους υπέρηχους στο μέλλον.

Προς το παρόν, το τεστ έχει ακρίβεια περίπου 45% στην πρόβλεψη του χρόνου γέννησης ενός μωρού, έναντι 48% των υπερήχων κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν ξέρω για την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά στα Γιάννενα και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων έχουν βρει το τεστ που λέει πως όλοι οι τοκετοί θα έχουν επιπλοκές και ότι επιβάλετε να γεννήσεις εργάσιμες ώρες εκτός ΣΚ και αργιών με καισαρική.