5 λόγοι υγείας για να βγείτε από τη καθημερινή ρουτίνα σας

5 λόγοι υγείας για να βγείτε από τη καθημερινή ρουτίνα σας Facebook Twitter
Στις διακοπές κανακέψτε λίγο τον εαυτό σας, του αξίζει, και μην τηρείτε κανόνες, αφενός για να νιώσετε αληθινά πως ξεφεύγετε από τη ρουτίνα και αφετέρου για να κάνετε καλό στην υγεία σας.
0

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν απωθημένο ολόκληρης της χρονιάς και είναι ζωτική ανάγκη του οργανισμού μας να πατήσει delete στα «πρέπει» και στα «μη» και να βγει εκτός προγράμματος, ωραρίου και κανόνων. Άλλωστε, το ουσιαστικό «διακοπές» βγαίνει από το ρήμα «διακόπτω». Διακόψτε ό,τι κάνατε μέχρι σήμερα σαν καλοκουρδισμένο ρομπότ και αφεθείτε στην καλοκαιρινή ραστώνη για να ξαναβρείτε τον εαυτό σας και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας. Έχετε ουκ ολίγους λόγους υγείας για να το κάνετε.


Όλο τον χρόνο φροντίζετε για τη δουλειά σας και τους άλλους (οικογένεια, παιδιά, συγγενείς, κολλητούς, εργοδότες, συναδέλφους, συμφοιτητές, η λίστα δεν τελειώνει). Στις διακοπές κανακέψτε λίγο τον εαυτό σας, του αξίζει, και μην τηρείτε κανόνες, αφενός για να νιώσετε αληθινά πως ξεφεύγετε από τη ρουτίνα και αφετέρου για να κάνετε καλό στην υγεία σας. Δείτε πώς:

Κοιμηθείτε λίγο παραπάνω το πρωί, επειδή μονίμως σας λείπει ύπνος και με το καλοκαιρινό χουζούρι μπορείτε να αναπληρώσετε (μερικώς) την έλλειψή του. Ξενυχτήστε με καλή παρέα διασκεδάζοντας, γιατί όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το socializing (η κοινωνικοποίηση) αλλά και το κουτσομπολιό μάς κρατούν εγκεφαλικά δραστήριους, με συνέπεια να προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και την κατάθλιψη μαζί! Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και συνδυάστε το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Αντί να τρώτε συγκεκριμένα γεύματα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, μιμηθείτε τους Ισπανούς που χορταίνουν τσιμπολογώντας tapas (ορεκτικά σε μικρές ποσότητες). Γιατί να το «παίξετε» Ισπανοί; Αφενός γιατί είναι της μόδας λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και αφετέρου επειδή έτσι θα τροφοδοτείτε σταθερά τον οργανισμό σας με ενέργεια, δεν θα μένει άδειο για ώρες το στομάχι και δεν θα σας πιάνουν κρίσεις λαιμαργίας

Αντί να τρώτε συγκεκριμένα γεύματα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, μιμηθείτε τους Ισπανούς που χορταίνουν τσιμπολογώντας tapas (ορεκτικά σε μικρές ποσότητες). Γιατί να το «παίξετε» Ισπανοί; Αφενός γιατί είναι της μόδας λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και αφετέρου επειδή έτσι θα τροφοδοτείτε σταθερά τον οργανισμό σας με ενέργεια, δεν θα μένει άδειο για ώρες το στομάχι και δεν θα σας πιάνουν κρίσεις λαιμαργίας. Επιπλέον, το υγιεινό τσιμπολόγημα, με φειδώ, είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην επιχείρηση «αδυνάτισμα». Το φαγητό όμως δεν... κατεβαίνει ξεροσφύρι, ειδικά όταν κάνει ζέστη.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να πιει ένα (παραπάνω) ποτηράκι, κατά προτίμηση κόκκινο κρασί, που είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία βοηθά στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Μια άλλη cool εναλλακτική είναι ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα. Προσοχή, δεν εννοούμε να πιείτε τον... Βόσπορο, γιατί τα αλκοολούχα ποτά έχουν «κρυφές» θερμίδες. Ειδικά η κατάχρηση μπίρας δημιουργεί κοιλίτσα και «σωσίβιο» γύρω από τη μέση.

Επίσης, αφήστε πίσω τον υπολογιστή και το τάμπλετ και κλείστε το κινητό τηλέφωνο, τουλάχιστον κάποιες ώρες τη ημέρα, γιατί αλλιώς, αντί να κάνετε διακοπές, θα καταλήξετε να δουλεύετε σε ένα εξωτικό μέρος. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η κατάχρηση οθονών οδηγεί στην ψηφιακή κόπωση των ματιών, μια νέου τύπου διαταραχή που εντείνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οφθαλμικών διαθλαστικών παθήσεων (μυωπία, πρεσβυωπία κ.λπ).

Επιπλέον, η διαρκής καλωδίωση με τα i-gadgets απορρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό (το λεγόμενο «βιολογικό ρολόι») και προκαλεί διαταραχές ύπνου. Για να ξαναβρείτε την ηρεμία σας και να κοιμηθείτε σαν πουλάκι, χωρίς φάρμακα, κάντε αποτοξίνωση απ' όλες τις οθόνες.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ