Ένα απλό τεστ αίματος βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση μιας σπάνιας μορφής καρκίνου

Ένα απλό τεστ αίματος βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση μιας σπάνιας μορφής καρκίνου Facebook Twitter
EPA
0

Επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής έναν νεαρό ελληνοκυπριακής καταγωγής ερευνητή, ανέπτυξαν μια νέα απλή αιματολογική μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης ενός σπάνιου καρκίνου, του μυελώματος.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Έξετερ, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Κοσιάρη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Journal of General Practice", έδειξαν ότι συνδυάζοντας δύο αιματολογικούς δείκτες (του επιπέδου της αιμοσφαιρίνης και ενός δείκτη φλεγμονής, του ιξώδους του πλάσματος), είναι δυνατό να γίνει έγκαιρη διάγνωση των ασθενών με μυέλωμα.

Πρόκειται για μια σπάνια μορφή καρκίνου συνήθως με πολύ καθυστερημένη διάγνωση και με συμπτώματα όπως ο πόνος στα οστά, η κόπωση και η νεφρική ανεπάρκεια.

Η πιο έγκαιρη διάγνωση θα βελτιώσει σημαντικά την προοπτική επιβίωσης των ασθενών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τεστ αίματος 2.703 ασθενών, τα οποία είχαν ληφθεί έως μια πενταετία πριν την αρχική διάγνωση, καθώς επίσης -για λόγους σύγκρισης- 12.157 ατόμων χωρίς μυέλωμα.

Με τον τρόπο αυτό, εντόπισαν ότι ο συνδυασμός των δύο δεικτών στις εξετάσεις αίματος είναι αρκετός για μια πρόωρη διάγνωση του εν λόγω καρκίνου.

«Αν το τεστ δείξει ανωμαλίες, θα ακολουθήσουν αμέσως τεστ ούρων για την ανίχνευση συγκεκριμένης πρωτεΐνης, κάτι που θα επισπεύσει τη διαδικασία διάγνωσης του μυελώματος», δήλωσε ο Κοσιάρης, ο οποίος έχει σπουδάσει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και έκανε μεταπτυχιακά στην ιατρική στατιστική στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL).

Η διδακτορική έρευνά του εστιάζεται στη διάγνωση του πολλαπλού μυελώματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Ίσως συγκρουστεί με τη Σελήνη

Τech & Science / Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Οι πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Σελήνη

Οι πιθανότητες πρόσκρουσης με τη Σελήνη είναι 3,8%, αν και η NASA σημειώνει ότι ακόμη και σε περίπτωση σύγκρουσης, η τροχιά του φεγγαριού δεν θα αλλάξει
LIFO NEWSROOM
Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Τech & Science / Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Πιο «ανθρώπινο» κι από άνθρωπο αποδείχθηκε το GPT-4.5, σύμφωνα με νέα έρευνα – γιατί το τεστ Τιούρινγκ ίσως πλέον δεν αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εμάς τους ίδιους
LIFO NEWSROOM
Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τech & Science / Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τα μικροπλαστικά –πολύ μικρά τεμάχια πλαστικού που προκύπτουν από την αποσύνθεση μεγαλύτερων πλαστικών απορριμμάτων– έχουν εντοπιστεί στο ανθρώπινο αίμα, τους πνεύμονες, ακόμη και στον εγκέφαλο
LIFO NEWSROOM