Περάσατε τέλεια στις διακοπές; Δεν μας νοιάζει!

Περάσατε τέλεια στις διακοπές; Δεν μας νοιάζει! Facebook Twitter
7

Κατά πάσα πιθανότητα, οι φίλοι σας δεν ανυπομονούν να ακούσουν για τις πρόσφατές σας περιπέτειες.

Όταν ζείτε μια υπέροχη εμπειρία – ένα σπάνιο κρασί που στη Βουργουνδία, η βλέπετε την ανατολή του ήλιου στα Ιμαλάια – η ευχαρίστηση είναι όλη δική σας.

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science και αναδημοσιεύτηκε στους New York Times δείχνει ότι μια σπάνια και εξαιρετική εμπειρία μπορεί να χαρίζει μεγάλες συγκινήσεις, αλλά αυτό συνοδεύεται και από κάποιο κόστος: την απομόνωση από φίλους που δεν έχουν όρεξη να ακούσουν λεπτομέρειες.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι όταν οι άνθρωποι συναντιούνται σε κοινωνικά πλαίσια, αυτοί που συμμετείχαν στην ίδια εμπειρία, ήθελαν να την συζητήσουν, όσο ασήμαντη κι αν ήταν. Οι ίδιοι άνθρωποι απομόνωναν όποιον ήθελε να μιλήσει για μια πολύ πιο σπάνια εμπειρία, όσο και αυτός αν ανυπομονούσε να τη μοιραστεί μαζί τους.

«Το ερώτημα είναι πολύ επίκαιρο, δεδομένου πόσο ο κόσμος πλέον δημοσιεύει και καυχιέται για ασυνήθιστες εμπειρίες μέσω των social media», είπε η Cassie Mogilner, αναπληρώτρια καθηγήτρια μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Αυτό υποδεικνύει ότι ο κόσμος όταν βλέπει όλα αυτά τα ποστ με τις καταπληκτικές διακοπές των άλλων, ίσως να αδιαφορεί και να βαριέται.»

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η «ευχαρίστηση» προκύπτει, σε γενικές γραμμές, τόσο από μη-κοινωνικά πλαίσια, δηλαδή από μοναχικές δραστηριότητες, όσο και από εμπειρίες που μοιραζόμαστε με άλλους. Όμως η ευχαρίστηση μιας συναναστροφής με άλλους προκύπτει από την ταύτιση. Οι άνθρωποι προτιμούν να ανταλλάσσουν σχόλια για μια κοινή εμπειρία, παρά να ακούν μια πρωτότυπη ιστορία που δεν έχουν ζήσει.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Το να ζηλεύει ας πούμε κάποιος δεν σας πέρασε από το μυαλό; Οκευ καταλαβαίνω κάποιος να βαριέται την επανάληψη, αλλά όταν ο φίλος σου είχε μια πολύ έντονη εμπειρία, το φυσιολογικό είναι να θες να τον ακούσεις στην αρχή, να εντυπωσιαστείς με αυτά που θα πει (αν είναι εντυπωσιακά δηλαδή) και γενικά να δείξεις ενδιαφέρον, εφόσον αυτή η εμπειρία ήταν σημαντική γι αυτόν. αν δεν ενδιαφέρεσαι να κάνεις ούτε τα βασικά, δεν θέλω να στο χαλάσω, αλλά η ζήλια μπαίνει στη μέση, οπότε σ αυτή τη περίπτωση, άστο φίλο σου για κάποιον που του αξίζει.
Δεν συμφωνώ.Το καλοκαίρι ταξίδεψα απρόοπτα στο Περού.Όλοι μου οι φίλοι παρότι για τα ταξίδια μου στην Ευρώπη δεν δείχνουν ούτε το μισό ενδιαφέρον που δείχνω εγώ γύρω από οτιδήποτε ταξιδιωτικό, πέρασαν τουλάχιστον 2,5 ώρες ακούγοντας τις εντυπώσεις μου.Παραξενεύτηκα σε πολύ μεγάλο βαθμό.Κατέληξα στο ό,τι αφενός δεν έδειξα εξ αρχής καμιά διάθεση να διηγηθώ κάτι από αυτό το ταξίδι (για πολλούς λόγους παντελώς άσχετους με το ταξίδι) –στην ουσία με πίεσαν να τους τα διηγηθώ- κι αφετέρου επειδή ο προορισμός είναι τελείως εκτός καθιερωμένων.Και ναι, είμαι εξαιρετικός αφηγητής.
Πραγματικά, μπορώ να ακούσω για ελάχιστα λεπτά κάτι όπως οι ονειρεμένες διακοπές του φίλου αλλά οι πολλές λεπτομέρειες ΔΕΝ με ενδιαφέρουν. Αυτοί οι ατέλειωτοι μονόλογοι, (με) κουράζουν. Σε μία φιλική σχέση δεν υπάρχει το σχήμα του ομιλητή-κοινού για να έχουμε αγόρευση αλλά διάλογος. Και όταν ο άλλος δεν έχει να πεί τίποτε παρά μόνο να ακούει, δεν είναι και τόσο περίεργο να μην θέλει να ακούσει για παραπάνω απο κάποιο χρονικό όριο. Είναι ανθρώπινο.