Έπεσαν οι υπογραφές Κύπρου - Αιγύπτου για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου

Έπεσαν οι υπογραφές Κύπρου - Αιγύπτου για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Facebook Twitter
0

Υπεγράφη σήμερα η δεύτερη και τελευταία διακρατική συμφωνία Κύπρου -Αιγύπτου, για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου.

Κατά την τελετή υπογραφής, η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αν Μπουρνοβίλ, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της ΕΕ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Μπουρνοβίλ ανέφερε πως η Κομισιόν υποστηρίζει την παρούσα φάση για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, την επιλογή του αγωγού EastMed, που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, καθώς και την επιλογή για την υγροποίηση φυσικού αερίου επί κυπριακού εδάφους και εξαγωγή στην Ευρώπη.


Τη διακρατική συμφωνία υπέγραψαν ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Ταρέκ Μόλα.

Ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε τη συμφωνία «ορόσημο όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» και πρόσθεσε ότι «πρόκειται ουσιαστικά για έναν ευρωπαϊκό αγωγό, που προορίζεται για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, απ' όπου θα επανεξάγεται προς την Ευρώπη υπό τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)».

Εντός των επόμενων 30 ημερών θα συσταθεί κοινή επιτροπή παρακολούθησης, αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Ενέργειας και των ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών.

Επιπρόσθετα, Κύπρος και Αίγυπτος δεσμεύονται για τη δημιουργία και διατήρηση των απαραίτητων ευνοϊκών συνθηκών υλοποίησης του έργου, συμπεριλαμβανομένης και της έγκαιρης έκδοσης αδειών. Αφού κατασκευαστεί και λειτουργήσει ο απευθείας υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα διασχίζει τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, θα είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Εντέλει, μέσω επανεξαγωγών αερίου από το «Αφροδίτη» με τη μορφή LNG, ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στην επιδιωκόμενη, από την Ένωση, ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της και διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών της.

Ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επίτευξη της συμφωνίας αποτελεί «ορόσημο» για τη συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου και πως αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την υποστήριξη των Προέδρων των δύο χωρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM