12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Ντέμη Ρούσσο

12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Ντέμη Ρούσσο Facebook Twitter
0
12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Ντέμη Ρούσσο Facebook Twitter
Το αληθινό του όνομα ήταν Αρτέμης Βεντούρης Ρούσσος.

Aν δεν ήταν η τόσο χαρακτηριστική φωνή θα ήταν σίγουρα το στιλ, ένα στιλ αμίμητο, έθνικ που τον έκανε να ξεχωρίζει από όλους τους άλλους τη δεκαετία του 70.

Ο Ντέμης Ρούσσος με την τόσο μοναδική φωνή και τις άλλο τόσο μοναδικές επιλογές του στη σκηνή, τις κελεμπίες, είχε μια οπτική ταυτότητα που ξεχώριζε από όλα τα ενδυματολογικά στιλ μιας εποχής όπου το χίπικο ήταν μέινστριμ και ο κάθε τραγουδιστής τολμούσε άφοβα την στυλιστική ακροβασία.

O Ντέμης Ρούσσος επέβαλε ένα πρότυπο που δεν ήταν μίμηση του δυτικού στιλ. Οι γούνες και τα καφτάνια του έμπαιναν μαζί με τον ψυχεδελικό του ήχο στα σαλόνια κάθε τάξης, ήταν ένας πρωτοπόρος της μετέπειτα γκλαμ -ροκ, με τους δικούς του όρους.

  

Την ιστορία της κελεμπίας, είναι μια ιστορία που προέκυψε τυχαία. Την αφηγήθηκε σε μια παλιότερη συνέντευξη στον Δημήτρη Ρηγόπουλο, στην Καθημερινή. «Εκανα περιοδεία στην Ιταλία και ήταν μια πολύ ζεστή ημέρα. Το μεσημέρι βρήκα ένα κατάστημα που πουλούσε κελεμπίες. Την αγόρασα μεταξύ σοβαρού κι αστείου, αλλά εκείνη τη μέρα με είχε σώσει. Πήγα στη συναυλία με την κελεμπία, ο κόσμος ενθουσιάστηκε και η κελεμπία έμεινε. Εφτασε μια στιγμή που τις πούλησα και τις πούλησα σε πολύ καλή τιμή. Ολα τα χρήματα πήγαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τώρα στο σπίτι μου δεν θα βρείτε ούτε μισή. Από τη στιγμή που τελειώνει κάτι, τελειώνει. Επιβιώνει ως ανάμνηση αλλά μέχρις εκεί, δεν έχει νόημα να κάθεσαι πάνω τους».

O Ντέμης Ρούσσος επέβαλε ένα πρότυπο που δεν ήταν μίμηση του δυτικού στιλ. Οι γούνες και τα καφτάνια του έμπαιναν μαζί με τον ψυχεδελικό του ήχο στα σαλόνια κάθε τάξης, ήταν ένας πρωτοπόρος της μετέπειτα γκλαμ -ροκ, με τους δικούς του όρους.

  

  • Το αληθινό του όνομα ήταν Αρτέμης Βεντούρης Ρούσσος. Παιδί μιας Αλεξανδρινής οικογένειας, που έχασε τα πάντα και επέστρεψε στην Ελλάδα,  με μητέρα την διάσημη τότε Νέλλη Μασλούμ.

 

  • Όταν έφτασε στην Ελλάδα άρχισε να δραστηριοποιείται στη μουσική. Τα ποπ συγκροτήματα έκαναν την εμφάνισή τους και ο 17χρονος Ντέμης Ρούσσος συνέπραξε με ένα από τα καλύτερα της εποχής, τους The Idols και τους λιγότερο διάσημους We Five.

 

  • Το 1968 ανατέλει στο μουσικό στερέωμα ένα μοναδικό συγκρότημα οι Aphrodite's Child. Ένα συγκρότημα προοδευτικής ροκ μουσικής που ιδρύθηκε το 1967 από τους Βαγγέλη Παπαθανασίου (πλήκτρα), Ντέμη Ρούσσο (μπάσο κιθάρα και φωνητικά), τον Λουκά Σιδερά (ντράμς και φωνητικά) και Αργύρη "Silver" Κουλούρη (κιθάρα).

 

12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Ντέμη Ρούσσο Facebook Twitter

 

  • Ταξίδεψαν στη Γαλλία και την Αγγλία και τον Ιανουάριο του 1969 ηχογράφησαν ένα τραγούδι στα ιταλικά για το Φεστιβάλ του Σαν χωρίς όμως να λάβουν τελικά συμμετοχή. Η επόμενη επιτυχία τους ήταν το I want to live, μια διασκευή του τραγουδιού Plaisir d'amour. Για το δεύτερο λεύκωμά τους, πήγαν τελικά στα διάσημα στούντιο Trident Studios στο Λονδίνο.

 

  • Το 1972, δηλαδή, κυκλοφορεί το τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος, το «666», που πούλησε 20 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο.

 

  • Μετά την διάλυση των Aphrodite's Child, o Ντέμης Ρούσσος άρχισε σόλο καριέρα, με το τραγούδι "We Shall Dance". Έγινε πολύ σύντομα γνωστός και ένας από τους πιο γνωστούς, διάσημους τραγουδιστές της Νότιας Ευρώπης. Η σταδιοδρομία του έφτασε στο ζενίθ τη δεκαετία του '70 με πολλούς δίσκους που έγιναν επιτυχίες. Το "Forever and Ever" ανέβηκε σε πολλά ευρωπαϊκά charts το 1973.
  • Tο όνομά του θα απογειωθεί με μεγάλες επιτυχίες. Το 1980 έκανε επιτυχία με το «Lost in Love», που το τραγούδησε ντουέτο μαζί με την Florence Warner των «Air Supply» και με τον Ντικ Μορισέι στο σαξόφωνο. Με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου συνεργάστηκαν ξανά στο «Race to the End», μια φωνητική προσαρμογή του μουσικού θέματος από το βραβευμένο με Οσκαρ «Δρόμοι της φωτιάς».

 

12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Ντέμη Ρούσσο Facebook Twitter

 

  • Τα ελληνικά τραγούδια που διασκεύασε έγιναν επιτυχίες στη στιγμή, ενώ οι εμφανίσεις και οι περιοδείες του στην Γαλλία είναι ιστορικές. Ο Demis ήταν ο Έλληνας που έκανε υπερήφανη την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

 

  • Ιδιόρρυθμος, μοναχικός, ασχολήθηκε με ένα θέμα που τον ταλαιπωρούσε σε όλη του τη ζωή, το θέμα της παχυσαρκίας και το 1982 εξέδωσε το βιβλίο "A Question of Weight" ("Είναι θέμα βάρους").

 

  • Το 1993, επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από μια περίοδο σιωπής και κλινικής κατάθλιψης τη δεκαετία του '80, ηχογραφεί νέους δίσκους και επαναδραστηριοποιείται στις εμφανίσεις και τις περιοδείες.

 

  • Το διακριτικό φωνητικό του ύφος, άμεσα αναγνωρίσιμο, γοήτευσε ακόμα και τους αεροπειρατές σε πτήση της TWA, το 1985, οι οποίοι μόλις έμαθαν ότι στην πτήση ήταν ο ο Ντέμης Ρούσσος διοργάνωσαν μια μικρή γιορτή για τα γενέθλιά του! Το σουρεαλιστικό αυτό περιστατικό το έχει διηγηθεί αμέτρητες φορές. Αλλά είναι ένα περιστατικό της ζωής του μέσα από το οποίο μπορεί να καταλάβει κάποιος την παγκόσμια ακτινοβολία και δημοφιλία του.

 

  • Η εμφάνιση στις 25 Ιουνίου 2010 στο Ηρώδειο ήταν η πρώτη του Ντέμη Ρούσσου στην Ελλάδα ύστερα από 37 χρόνια! Τα εισιτήρια της μιας και μοναδικής συναυλίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες.  

 

Ο Ντέμης Ρούσσος, πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 68 χρονών στο νοσοκομείο Υγεία στην Αθήνα όπου νοσηλευόταν. Δίπλα του ήταν η κόρη του Έμιλι. 

 

 

12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Ντέμη Ρούσσο Facebook Twitter
Η εμφάνιση στις 25 Ιουνίου 2010 στο Ηρώδειο ήταν η πρώτη του Ντέμη Ρούσσου στην Ελλάδα ύστερα από 37 χρόνια!
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT
Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Μουσική / Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Το άλμπουμ του ανερχόμενου παραγωγού από τη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, φέρνει έναν νέο, πιο προσωπικό ήχο στη σκηνή της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, που δεν προορίζεται απαραίτητα για τα clubs.
M. HULOT
SARA LANDRY

Μουσική / Η ωμή techno της Sara Landry απέναντι στους haters

Όσα πρέπει να ξέρετε για την DJ που ξεκίνησε από τα σκοτεινά κλαμπ του Τέξας, κατάφερε να χτίσει τον δικό της θρόνο σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από ανδρικά ονόματα και ετοιμάζεται να δονήσει για πρώτη φορά την Αθήνα με 150 bpm και πάνω.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο Μότσαρτ και τα μυστήρια

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ο Μότσαρτ και τα μυστήρια

Η πιο διάσημη Συμφωνία του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κρύβει ακόμη και σήμερα άλυτα μυστήρια για ακροατές και μελετητές, τόσο για τη δημιουργία της όσο και για την πρώτη της εκτέλεση. Η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις 21 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής, στην οποία θα ακουστεί το περίφημο έργο, γίνεται αφορμή για τη Ματούλα Κουστένη να «σκαλίσει» τη ζωή του μεγάλου συνθέτη και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκαν τα τελευταία του έργα.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Μπάκουλης: «Έχω σταθεί τυχερός λόγω του φύλου μου»

Lifo Videos / Δημήτρης Μπάκουλης: «Έχω σταθεί τυχερός λόγω του φύλου μου»

Ο τραγουδοποιός που ξεκίνησε από το YouTube μιλά για τη νέα του δουλειά «Η άνθρωπος», για την ανάγκη να σπάσουν τα γλωσσικά στερεότυπα και για τον σεξισμό που επικρατεί στη μουσική βιομηχανία. 
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ