Βασιλιάς Ληρ, (King Lear), Ουίλιαμ Σαίξπηρ (1609)
Ο "Βασιλιάς Ληρ" για πολλούς σχολιαστές αποτελεί το πιο σκοτεινό δημιούργημα του Σαίξπηρ.
Η υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου, η τραγικότητα των γηρατειών, του θανάτου και της τρέλας, ο αγώνας για την εξουσία αλλά και η φθορά που αυτή προκαλεί καταγράφονται μοναδικά στην ποιητική αυτή τραγωδία.
Επίκεντρο της ο τραγικός ήρωας και περιβάλλον της οι σκοτεινές δολοπλοκίες που εξυφαίνονται χάριν της εξουσίας την οποία παραδίδει ο γερασμένος και μωρός βασιλιάς.
Η τραγωδία του Σαίξπηρ αφορά στην απόφαση του ήρωα του, Βασιλιά Λήρ, να μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις θυγατέρες του, τη Γονερίλη, τη Ρεγάνη και την Κορδέλια και να αποσυρθεί από την εξουσία. Η κόρη που θα τον πείσει για το μέγεθος της αγάπης της, θα πάρει το βασίλειο.
Ο Ληρ φιλοξενείται με τη σειρά κάθε μήνα από τις δυο μεγαλύτερες κόρες, αφού έχει αποκληρώσει την Κορδέλια παρά τις συμβουλές του Δούκα του Κέντ, αλλά εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με αυταρχισμό.
Οι κόρες του τον διώχνουν, και αυτός περιπλανιέται βρισκόμενος στα πρόθυρα της τρέλας. Ανάμεσα στις δυο βασίλισσες αδελφές ξεσπάει διχόνοια.
Η Γονερίλη δηλητηριάζει τη Ρεγάνη και η ίδια αυτοκτονεί. Τελικά, η Κορδέλια δολοφονείται και ο Ληρ ξεψυχάει κρατώντας στην αγκαλιά του το σώμα της.
Το 1930 οι εκδόσεις Curwen Press τύπωσαν μία μοναδικά εικονογραφημένη έκδοση του κορυφαίου έργου, με εικονογράφηση του βρετανού καλλιτέχνη John Yunge-Bateman (1897-1971) την οποία εξέδωσε στο Σαν Φραντσίσκο ο συλλέκτης, συγγραφέας, και κουνιάδος του Yunge, David Magee.
Την εισαγωγή της έκδοσης υπογράφει ο βρετανός συγγραφέας, και υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας, G. K. Chesterton.
Οι αλλόκοσμες gore εικόνες του Yunge θυμίζουν έντονα το Αρ Νουβό ύφος του Άγγλου σκιτσογράφου και ποιητή του 19ου αιώνα, Όμπρεϊ Μπίρντσλι, και καταφέρνουν να αποδώσουν ακόμα πιο έντονο "σκοτάδι" στην τραγική ιστορία.
Πρόσφατα ένας ιδιώτης συλλέκτης ανέβασε προς δημοπρασία στο e-bay μία από τις 400 μόλις αριθμημένες και συλλεκτικές εκδόσεις του βιβλίου που είχαν κυκλοφορήσει, και ευτυχώς για εμάς οι σπάνιες εικονογραφήσεις είδαν για πρώτη φορά το εκτυφλωτικό φως του διαδικτύου.
σχόλια