Δράσεις χορού για ΑμεΑ στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και το Μέγαρο Μουσικής

Δράσεις χορού για ΑμεΑ στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και το Μέγαρο Μουσικής Facebook Twitter
Φωτο: V. Lainas
0

I-DANCE #2 στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος iDance, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση οργανώνει για δεύτερη χρονιά ένα εξωστρεφές, διαδραστικό συνέδριο που καταρρίπτει στερεότυπα και προτείνει καινοτόμες πρακτικές για να απογειώσει, σωματικά και ψυχικά, χορευτές με και χωρίς αναπηρία την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, στη Μικρή Σκηνή και σε διάφορους χώρους της Στέγης.

Σε συνεργασία με τρεις ευρωπαϊκούς φορείς –το ολλανδικό Holland Dance Festival, το σουηδικό Skånes Dansteater και τη βρετανική Stopgap Dance Company– και παρουσία ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να προωθήσει, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, προοδευτικές ιδέες για την εξέλιξη των δεξιοτήτων των ατόμων με αναπηρία και την πρόσβασή τους στην τέχνη του χορού και, κατ’ επέκταση, στον πολιτισμό.

Στους εισηγητές περιλαμβάνονται καλλιτέχνες, ερευνητές, κοινωνικοί ακτιβιστές, φοιτητές και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία για εκμάθηση νέων τεχνικών και χορογραφιών συμπεριληπτικού χορού, υπό την καθοδήγηση σημαντικών δασκάλων και οργανώσεων.

Δράσεις χορού για ΑμεΑ στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και το Μέγαρο Μουσικής Facebook Twitter
Φωτο: V. Lainas

Πρόγραμμα:

Ομιλίες | Μικρή Σκηνή

Με ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά, καθώς και στην ελληνική νοηματική γλώσσα, σε όλες τις παρουσιάσεις.

 

11:30-11:45 | Καλωσόρισμα

 

11:45-12:15 | Χορός και Αναπηρία: Μια επισκόπηση θεωριών και πρακτικών χορού χωρίς διακρίσεις         

Ομιλήτρια: Μπετίνα Παναγιωτάρα, θεωρητικός χορού & δημοσιογράφος

Ποιο είναι το περιεχόμενο του συνεχιζόμενου δημόσιου διαλόγου πάνω στον χορό και την αναπηρία και ποια είναι τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά πλαίσια;

Αυτή η παρουσίαση θα περιγράψει και θα εξετάσει τις υπάρχουσες κοινωνικοπολιτιστικές συνθήκες, τις εκπαιδευτικές υποδομές και τις διαθέσιμες πρακτικές του χορού χωρίς διακρίσεις, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα iDance, το οποίο χρηματοδοτείται από το Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόθεση είναι να σκιαγραφήσουμε, να εξετάσουμε και να συζητήσουμε υπάρχουσες πραγματικότητες –ειδικά στην εκπαίδευση– στο πεδίο του σύγχρονου χορού και της αναπηρίας, παραθέτοντας από συγκεκριμένες μελέτες περιπτώσεων μέχρι εθνογραφικές προσεγγίσεις, καταλήγοντας σε έναν ενδεικτικό οδηγό βέλτιστων πρακτικών που συμβάλλουν στην ποικιλομορφία του πεδίου.

12:15-13:15 | Χορός χωρίς σύνορα

Πώς μπορεί να διαδοθεί η γνώση που κατέχουν οι καλλιτέχνες με αναπηρία; Και πώς μπορούν οι καλλιτέχνες με αναπηρία να φτάσουν να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους;

Πάνελ συζήτησης με χορευτές και χορογράφους που έχουν συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα ανταλλαγής στο πλαίσιο του iDance.

Ομιλητές: Siobhan Hayes, προσωρινή καλλιτεχνική συνδιευθύντρια (Stopgap Dance Company, Ηνωμένο Βασίλειο)

Madeleine Månsson, χορεύτρια (Skånes Dansteater, Σουηδία)

Chris Pavia, καλλιτέχνης του χορού (Stopgap Dance Company, Ηνωμένο Βασίλειο)

Sander Verbeek, χορευτής (Holland Dance Festival, Ολλανδία)

Ντέμη Παπαθανασίου, χορεύτρια (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ελλάδα)

Μέντη Μέγα, χορογράφος (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ελλάδα)

13:15-14:00 | Με τους όρους ποιανού;

Ομιλήτρια: Janice Parker, καλλιτέχνης/χορογράφος (Ηνωμένο Βασίλειο)

Η χορογράφος, υπέρμαχος της διαφορετικότητας και καλλιτέχνης Τζάνις Πάρκερ θα μοιραστεί την εμπειρία της από την εργασία στον τομέα του χορού για άτομα με αναπηρία τα τελευταία 40 χρόνια.

Θα αμφισβητήσει τις τρέχουσες κυρίαρχες ιεραρχίες στην αισθητική, τη μορφή και τις διαδικασίες του χορού, καθώς επίσης στην πρόσβαση και την εκπαίδευση, θα δώσει παραδείγματα διαφορετικών δρόμων και επιλογών, θα εξετάσει τι σημαίνει για τα άτομα με αναπηρία να έχουν ηγετικό ρόλο στον χορό και θα ζητήσει από όλους μας να σκεφτούμε ποιες ενέργειες μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα, να δράσουμε ποικιλόμορφα και να παρουσιάσουμε δυνατότητες για το μέλλον.

14:00-15:00 | Δικτύωση και ελαφρύ γεύμα

Εργαστήρια | 15:00-16:30

Εργαστήριο 1 | Μικρή Σκηνή

Εκπαίδευση και εργασία στον χορό ως καλλιτέχνης με αναπηρία                            

Με την Janice Parker (καλλιτέχνης/χορογράφος)

Στα αγγλικά, με διαδοχική διερμηνεία στα ελληνικά, καθώς επίσης και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Ένα εργαστήριο χορού και κίνησης για όλους, με ή χωρίς αναπηρία, επαγγελματίες ή αρχάριους στον χορό. Θα δουλέψουμε ξεκινώντας από το προσωπικό λεξιλόγιο κίνησης του κάθε ατόμου για να εξερευνήσουμε και να αναπτύξουμε δυνατότητες και προοπτικές γύρω από τρόπους κίνησης και απελευθέρωσης του λεξιλογίου του σώματος.

Το εργαστήριο θα είναι αυτοσχεδιαστικό, αλλά και κατευθυνόμενο, με ευκαιρίες να δουλέψουμε τόσο ατομικά όσο και ομαδικά, μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον, αλλά και εστιάζοντας στον εαυτό μας.

Εργαστήριο 2 | Αίθουσα χορού (4ος όροφος)

Χορός σε κοινότητα χωρίς διακρίσεις

Με τη Siobhan Hayes (χορεύτρια) και τον Chris Pavia (χορευτής)

Στα αγγλικά, με διαδοχική διερμηνεία στα ελληνικά, καθώς επίσης και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Δύο καλλιτέχνες της ομάδας χορού Stopgap, η Siobhan Hayes και ο Chris Pavia, θα πραγματοποιήσουν ένα εργαστήριο σύγχρονου χορού χωρίς διακρίσεις, βασισμένο στις μεθόδους και την προσέγγιση της Stopgap σε ό,τι αφορά την εργασία μέσα στην κοινότητα.

Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει ένα σύντομο μάθημα τεχνικής, ενώ θα ακολουθήσουν δημιουργικές εργασίες. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε συμμετέχοντες με και χωρίς αναπηρία, οι οποίοι έχουν κάποια προηγούμενη εμπειρία στον χορό.

16:30-17:00 | Χορευτική παρέμβαση | Φουαγιέ 4ου ορόφου

Σύντομες παρουσιάσεις από τη χορογραφική εξερεύνηση με τίτλο “Cherry-Picked” που δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε στο εβδομαδιαίας διάρκειας iDance Residency στο Μάλμε της Σουηδίας, τον Ιούλιο του 2018.

1η περφόρμανς:

Χορογράφος: Siobhan Hayes (Ηνωμένο Βασίλειο)

Χορεύτριες: Ειρήνη Κουρούβανη (Ελλάδα), Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη (Ελλάδα), Φλώρα Βερμίσογλου (Ελλάδα)

Μουσική: Robbins Island Music Group, “Soft Breezes”

2η περφόρμανς:

Χορογράφος: Nadenh Poan (Ηνωμένο Βασίλειο)

Η πρεμιέρα στη Σουηδία έγινε με τους: Χορεύτριες: Σμαράγδα Βάγια (Ελλάδα), Ναταλία Μπάκα (Ελλάδα), Βιβή Χριστοδουλοπούλου (Ελλάδα)

Στη Στέγη η χορογραφία θα παρουσιαστεί με τους: Χορεύτριες: Σμαράγδα Βάγια (Ελλάδα), Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη (Ελλάδα), Βιβή Χριστοδουλοπούλου (Ελλάδα). Μουσική: Nadenh Poan, “Drum Wave”

Info:

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Μικρή Σκηνή και σε διάφορους χώρους της Στέγης

Συγγρού 107, Αθήνα

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, 11:30-17:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία (1) ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

 

  

Σεμινάριο και χορευτική παράσταση από την Candoco Dance Company στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ (3/12), το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη δράση «Πολιτισμός, η κοινή μας προσδοκία | Άτομα με και χωρίς αναπηρία», η οποία περιλαμβάνει σεμινάριο και τη χορευτική παράσταση «You and I Know» από τη διάσημη Candoco Dance Company που αποτελείται από άτομα με και χωρίς αναπηρία. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει η Κατερίνα Κασιούμη.

Δράσεις χορού για ΑμεΑ στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και το Μέγαρο Μουσικής Facebook Twitter
Οι δράσεις πραγματοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ

Σεμινάριο χορού

Πραγματοποιείται την Κυριακή 2 και τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου από τις 17:00 έως τις 19:30 στο Φουαγιέ Ισογείου του Μεγάρου και απευθύνεται σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία από 18 ετών και άνω. Διδάσκουν οι καθηγητές της Candoco Dance Company Mickaella Dantas και Οlivia Edginton. Απαραίτητη και μόνη προϋπόθεση είναι να αγαπούν τον χορό και την κίνηση. Μέσα από τις τεχνικές του σύγχρονου χορού, τα μέλη της Ομάδας οδηγούν τους συμμετέχοντες να εκφραστούν δημιουργικά και να γνωρίσουν την χαρά της κίνησης.

Δηλώσεις συμμετοχής στο σεμινάριο μπορούν να υποβάλλονται έως την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, Δευτέρα–Παρασκευή, 9:00–15:00, στο [email protected] και στο  210 7282760.

Χορευτική παράσταση «You and I Κnow»

Τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ οι Candoco θα παρουσιάσουν –επίσης στο Φουαγιέ Ισογείου– το έργο «You and I Κnow» (2016) που αποτελεί παραγγελία της Ομάδας στην πολυβραβευμένη αγγλίδα χορογράφο Arlene Phillips, η οποία εδώ και 40 χρόνια έχει δημιουργήσει πάμπολλες χορογραφίες για τη μουσικοθεατρική σκηνή, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση καθώς και για τελετές μεγάλων καλλιτεχνικών και αθλητικών διοργανώσεων όπως, μεταξύ άλλων, τα Brit και τα Olivier Awards, οι Αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας 2002, η Eurovision 2009 κ.ά.

H Philips εμπνεύστηκε για τους χορευτές των Candoco, Joel Brown και Laura Patay, ένα ρομαντικό ντουέτο, γεμάτο πάθος και ευαισθησία, βασισμένο σε γνωστά ποπ τραγούδια. Μέσα σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, το κοινό, παρακολουθώντας ένα ζευγάρι να ερωτεύεται και να χωρίζει ξανά και ξανά, αναρωτιέται πώς γίνεται συχνά να αγαπάμε και να συγκρουόμαστε με το ίδιο πρόσωπο.

Η Arlene Phillips (σύλληψη, χορογραφία, σκηνοθεσία), που έχει στο ενεργητικό της συνεργασίες με θρυλικά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής όπως η Whitney Houston, η Τina Turner, οι Queen και οι Duran Duran, λέει για τη χορογραφία «You and I Κnow»:

«Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα με το οποίο όλοι ταυτιζόμαστε και, μ’ αυτό το ντουέτο, καλούμε το κοινό να εξερευνήσει την πολυπλοκότητά της και τον τρόπο με τον οποίο, καμιά φορά, η καθημερινότητα διαμορφώνει τις σχέσεις μας. Το “Υou and I Know” “πετάει το βιβλίο του κανονισμού” και γίνεται πηγή έμπνευσης για το κοινό δείχνοντάς του ποιος μπορεί να χορέψει και τι μπορεί να είναι ο χορός.»

Info:

Μέγαρο Μουσικής, Φουαγιέ Ισογείου

Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7282333

Σεμινάριο χορού:  Κυριακή 2 & Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, 17:00 - 19:30

Χορευτική παράσταση «You and I Κnow»: Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, 20:00

Η είσοδος στα εργαστήρια χορού και στην παράσταση είναι ελεύθερη.

Δηλώσεις συμμετοχής στο σεμινάριο μπορούν να υποβάλλονται έως την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, Δευτέρα–Παρασκευή, 9:00–15:00, στο [email protected] και στο  210 7282760.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ