Οι πρώτοι δίσκοι που αγάπησαν οι Acid Death

Οι πρώτοι δίσκοι που αγάπησαν οι Acid Death Facebook Twitter
0

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΚΡΗΣ


 

 

Iron Maiden - The Number Of The Beast

 

  Γράφει ο Σάββας Μπετείνης 


Ήταν άνοιξη του 1986 όταν σε μία από τις συλλογές της εποχής που κυκλοφορούσαν οι δισκογραφικές για να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους (ω, ναί, τότε υπήρχε και αυτό), άκουσα μια μπάντα λίγο λιγότερο “pop” από τις υπόλοιπες που φιλοξενούσε το διπλό βινύλιο που την αποτελούσε. Η εντύπωση από τον διαφορετικό ηλεκτρικό ήχο ήταν τέτοια που με έκανε να ακούω το συγκεκριμένο κομμάτι ξανά και ξανά αδιαφορώντας φυσικά για ο,τι άλλο περιελάμβανε το εν λόγω compilation

Πέρασε ο καιρός, ήρθε το καλοκαίρι, τέλειωσε το σχολείο, έτοιμοι για σχολικές διακοπές και λίγο πριν αναχωρήσω για την πατρίδα μου, την Κρήτη όπου είχα την τύχη να περνάω όλο το καλοκαίρι, έκανα μια αμέριμνη βόλτα στην Αχαρνών σκεπτόμενος την απόλυτη ελευθερία που με περίμενε, και κοντοστάθηκα στη βιτρίνα του συνοικιακού δισκάδικου στο οποίο ενίοτε κατέθετα το χαρτζιλίκι μου.

 Εκεί έπεσε το μάτι μου. Iron Maiden “The Number Of The Beast”. Χωρίς πολλές άλλες σκέψεις ψάχνω τις τσέπες μου για να δω ότι είχα επάνω μου τις 650 δραχμές που κόστιζε «αυτός ο δίσκος των Iron Maiden που έχουν στη βιτρίνα».

Επιστρέφω σπίτι, αφού έχω καταφέρει να αγοράσω και μια άγραφη κασέτα για να τον αντιγράψω –είπαμε, διακοπές φεύγαμε!!- και έμελλε με αυτό το album να περάσω όλο το καλοκαίρι. Ήταν κάτι σαν πρώτη φροντίδα το πρωί και τελευταία το βράδυ.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια...O δίσκος αυτός «κρύφτηκε» σε μία δισκοθήκη μαμούθ, ποτέ όμως δεν ξεχάστηκε, δεν ξεθώριασε. Ήταν η πραγματική Πρώτη Αγάπη που ακόμα και τώρα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, θα παίξει και θα ακουστεί το ίδιο φρέσκια με τότε. 

 

Cacophony - Speed Metal Symphony

 

Γράφει ο Ντένης Κωστόπουλος

 

 Ένας δίσκος που μου προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό και επιρροή ήταν από τους Cacophonyτο speed metal symphony.

Είχα ακούσει ένα τραγούδι τους τυχαία σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό της εποχής από τον παραγωγό Αλέξανδρο Ριχάρδο και θυμάμαι ότι μου άρεσε τόσο πολύ που κατέβηκα την άλλη μέρα πρωί- πρωί σε κάποιο δισκάδικο της Αθήνας και αμέσως τον αγόρασα.

Επίσης θυμάμαι ότι τον Αλέξανδρο τον συνάντησα μετά από πάρα πολλά χρόνια σε ένα πάρτυ και τον ευχαρίστησα πάρα πολύ για αυτό το μουσικό του δώρο.

O Marty Friedman και ο Jason Becker είναι για μένα οι προσωπικοί μου super guitar heroes και τους ακούω με τον ίδιο θαυμασμό ακόμα και σήμερα

 

 

 

 

 

Megadeth -Peace Sells…But Who’s Buying

 

 

Γράφει ο Γιάννης Αναγνώστου

 

O πρώτος δίσκος που αγάπησα όσο τίποτα, μάλλον ήταν το «Peace sells but who’s buying» από Megadeth.Ήταν από το πρώτες φορές που άκουσα ήχο με κιθάρες, με δυνατό distortion και η ενέργεια που έβγαζε από το γρήγορο ρυθμό των κομματιών με έκανε άμεσα να πωρωθώ!Ένας φίλος μου είχε αγοράσει το δίσκο και μου πρότεινε να τον ακούσω. Ήμουν ήδη ενθουσιασμένος με τη μουσική αυτή μέσω τον Metallica και έψαχνα εναγωνίως να βρω παρόμοιες μπάντες που έβγαζαν αυτόν τον ήχο που λάτρεψα. Οπότε με το που τον άκουσα αμέσως κόλλησα.

 Ο συγκεκριμένος δίσκος έχει και έναν επιπλέον λόγο που τον έχω τόσο ψηλά, και αυτός ο λόγος έχει να κάνει με την παιδική μου ηλικία. Για κάποιο λόγο θυμάμαι πράγματα από πολύ μικρός…. Πρέπει να ήταν κάπου μεταξύ 1987 και 1988, πολύ πιτσιρικάς, όταν παίζοντας μου άνοιξε η μύτη και έτρεχε ποτάμι το αίμα, οπότε αναγκάστηκα να ακινητοποιηθώ για λίγο μπροστά από την τηλεόραση, περιμένοντας να ηρεμήσω. Εκείνη τη στιγμή η κρατική τηλεόραση έπαιζε βίντεο από ένα μουσικό κομμάτι – δεν ήξερα καν τι ήταν - το οποίο με συνεπήρε και είχε μείνει βαθειά χαραγμένο στο μυαλό μου. Τις επόμενες μέρες θυμάμαι ότι κοίταζα την tv μήπως ξαναπετύχω το κομμάτι που μου είχε προκαλέσει τόσο το ενδιαφέρον, αλλά εις μάτην.

 Αρκετά χρόνια αργότερα είδα το βίντεο clip του Peace Sells και σε ένα σημείο του είδα κάτι γνώριμα πλάνα και αυτόματα συνειδητοποίησα ότι ήταν αυτό που με είχε σκαλώσει τότε. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και αυτόματα όλος ο δίσκος έκλεψε μεγάλο κομμάτι της καρδίας μου.

 

Death-Human

 

Γράφει ο Κώστας Αλεξάκης

 

 Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω κάποιο δίσκο!... Τι να πρωτοπώ; Death; Coroner; Cynic; Meshuggah; Slayer; Carcass;

Είναι πάρα πολλοί οι δίσκοι που αγάπησα καθώς μεγάλωνα και όλοι για διαφορετικούς λόγους!

Νομίζω ότι ο πρώτος δίσκος που πραγματικά μου μίλησε για το τι πραγματικά θα μου άρεσε να ακούω (αλλά και να παίζω) από εκείνη την στιγμή και έπειτα ήταν το Human των Death!
Θυμάμαι ήμουν στην ποιο thrash φάση που πέρναγα σαν πιτσιρικάς και μέσα σε όλα τα πράγματα που άκουγα για να δω τι μου κάνει ή το τι με πορώνει το περισσότερο έπεσα επάνω στο Human. Και θυμάμαι μου είχε κάνει και εντύπωση το εξώφυλλο γιατί είναι ζωγραφιές παρμένες από ιατρικά εγχειρίδια.

Νομίζω πρέπει να ήταν η πρώτη φορά που άκουσα τεχνική μουσική παιγμένη στα πλαίσια του Death Metal. Οι κομματάρες που είχε γράψει τότε ο μακαρίτης ο Chuck μαζί με την all-star ομάδα μουσικών που είχε, δημιούργησε κάτι που κατ’εμε είναι αξεπέραστο. Μετά από εκεί για εμένα κύλισε η μπάλα μέσω του «Human» έμαθα τους Cynic και από εκεί ανοίχτηκαν άλλοι μουσικοί ορίζοντες που με έκαναν να βαρεθώ εν μια νυκτί ότι άκουγα μέχρι εκείνη την στιγμή και να κάνω μια μεταστροφή στο tech/prog death όπου καλά κρατεί μέχρι και σήμερα!

 

 ________________

 Οι Acid Death σχηματίστηκαν το 1989 και η πρώτη φάση τους κράτησε μέχρι το 2001. Η progressive death metal μπάντα σχηματίστηκε ξανά το 2011. Το νέο της άλμπουμ είναι το "Hall Of Mirrors" το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες. Την σκηνοθεσία και το μοντάζ στο νέο βίντεο κλιπ των Acid Death για το ομώνυμο κομμάτι έκανε ο κιθαρίστας της μπάντας και δημιουργός των North Selas Ντένης Κωστόπουλος. Περισσότερα για τους Acid Death στο site τους και στην σελίδα τους στο Facebook



 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ