Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Η παράδοση θέλει τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά να έχουν την τιμητική τους τις ημέρες του Πάσχα.

Το σοκολατένιο αυγό με την περίτεχνη διακόσμηση μας ταξιδεύει στην παιδική ηλικία, αν και είναι αλήθεια ότι οι εραστές της σοκολάτας δεν έχουν συγκεκριμένο ηλικιακό προφίλ.

Έτσι, το Πάσχα είναι μια καλή αφορμή για όλους να παραδοθούν στο πάθος τους με το άλλοθι του παραδοσιακού σοκολατένιου αυγού. Και είναι βέβαιο πως όταν παραδίνεσαι στο πάθος, παρασύρεσαι σε υπερβολές του τύπου «όσα και να πάρω δεν είναι αρκετά».

Αν σε αυτά προσθέσεις και όσα θα φτάσουν ως τραταρίσματα από γνωστούς και φίλους προς τα παιδιά ή εσένα, τα αποθέματα μεγαλώνουν.

Αν, λοιπόν, μετά το Πάσχα βρεθείς με μια καλή προμήθεια από σοκολατένια «γλυπτά» ή και τα περισσεύματά τους, θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τη δημιουργικότητα σου με τη σοκολάτα στο επίκεντρο.

Το σοκολατένιο αυγό, όταν λιώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επικάλυψη σε μπισκότα, κρουασάν, κουλουράκια πασχαλινά, κέικ και φρέσκα φρούτα.

Ο chef Νίκος Μάρας, με εμπειρία πολλών χρόνων σε εστιατόρια της Αθήνας, δεν κρύβει την αδυναμία του στα γλυκά.

«Είναι μια διαρκής αναζήτηση το γλυκό, όπως και η μαγειρική», λέει και προσθέτει με χαμόγελο: «Πιστεύω ότι με απλά υλικά μπορείς να δημιουργήσεις πιάτα εύκολα, ευφάνταστα και γευστικά».

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Ο πρόσχαρος σεφ Νίκος Μάρας μπήκε στην κουζίνα του Nice n Easy και δημιούργησε εύκολες, γρήγορες και γευστικές συνταγές. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ζητήσαμε από τον Νίκο να μας δώσει ιδέες για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην κουζίνα μας το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό που έμεινε και μαζί με αυτό τα κουλουράκια και το τσουρέκι που πάντα υπάρχουν σε περίσσευμα.

Οι γενικές συμβουλές που δίνει για τη διαδικασία «ανακύκλωσης» των σοκολατένιων αυγών αναφέρουν ότι μπορούμε να φτιάξουμε σοκολατάκια λιώνοντας σε μπεν μαρί το σοκολατένιο αυγό, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, αρωματίζοντας με λικέρ της αρεσκείας μας και απλώνοντάς τα στη συνέχεια στη λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν.

Επίσης, το σοκολατένιο αυγό, όταν λιώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επικάλυψη σε μπισκότα, κρουασάν, κουλουράκια πασχαλινά, κέικ και φρέσκα φρούτα.

Μους σοκολάτας με κρουτόν τσουρέκι και κραμπλ κουλουράκι

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

150 γρ. πασχαλινό σοκολατένιο αυγό
60 γρ. γάλα
250 γρ. φυτική σαντιγί
150 γρ. τσουρέκι κομμένο σε κύβους
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. φουντούκια σπασμένα
150 γρ. κουλουράκια πασχαλινά τριμμένα
40 γρ. ζάχαρη
Για γαρνίρισμα φρούτα τους δάσους

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το βούτυρο με τα φουντούκια, τα κουλουράκια και τη ζάχαρη σε μία λεκάνη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ταψί με λαδόκολλα απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα το τσουρέκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 10 λεπτά.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα στους 80 βαθμούς, ρίχνουμε μέσα το πασχαλινό αυγό, ανακατεύουμε και όταν κρυώσει προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει αφράτη μους. Τοποθετούμε τα τριμμένα κουλουράκια επάνω στη μους σοκολάτας, γαρνίρουμε με το τσουρέκι και φρούτα τους δάσους.

Τρουφάκια

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 8 κομμάτια

200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
25 γρ. βούτυρο
75 γρ. κουλουράκια πασχαλινά τριμμένα
75 γρ. πασχαλινό σοκολατένιο αυγό
Κακάο σκόνη για επικάλυψη

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο γάλα με το βούτυρο για 4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το πασχαλινό αυγό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα τριμμένα κουλουράκια. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 90 λεπτά μέχρι να παγώσει. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 20 γρ. και τα περνάμε με τη σκόνη κακάο απ' όλες τις μεριές. Σερβίρουμε αμέσως.

Πουτίγκα τσουρέκι με σοκολατένιο αυγό

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

800 γρ. τσουρέκι
3 αυγά
375 ml γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
40 γρ. βούτυρο
110 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια στικ
1 κ.σ. κανέλα σκόνη
30 ml λικέρ πικραμύγδαλο
100 γρ. πασχαλινό αυγό
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. goji berry

Εκτέλεση

Κόβουμε το τσουρέκι σε κύβους. Σε μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τσουρέκι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τοποθετούμε το τσουρέκι σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε το μείγμα και αφήνουμε για 5 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με παγωτό ή κρέμα.

Banoffee

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

500 ml φυτική κρέμα
1 ζαχαρούχο γάλα
80 γρ. βούτυρο λιωμένο
350 γρ. κουλουράκια
2 μπανάνες κομμένες στα τέσσερα

Για γαρνίρισμα

Σοκολατένιο αυγό σε κομμάτια
Φύλλα δυόσμου
Raspberry, φράουλες ή blueberry

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι τοποθετούμε το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα, καλύπτουμε με νερό και βράζουμε για 5 ώρες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε στο μούλτι τα κουλουράκια και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε κατσαρόλα σε μέτρια προς σιγανή φωτιά ρίχνουμε τη σκόνη από τα κουλουράκια, καβουρντίζουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Χτυπάμε στο μίξερ το βρασμένο ζαχαρούχο γάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μους.

Τοποθετούμε το μείγμα από τα κουλουράκια, την μπανάνα, τη μους και γαρνίρουμε με κομμάτια σοκολατένιου αυγού, δυόσμο και φρούτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 29.4.2019

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα

Γεύση / Τουλουμπάκι: Το κέρασμα του Βορρά φτιάχνεται σωστό πια και στην Αθήνα

Στην Καλλιθέα υπάρχει ένα μονοθεματικό μαγαζί που φτιάχνει ένα (παραγνωρισμένο) γλυκό και καλό, που το προσφέρει όπως δεν το έχουμε συνηθίσει: τραγανό, ελαφρύ και καθόλου λιγωτικό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
"τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά (...) που πάντα υπάρχουν σε περίσσευμα"Δεν ξέρω τι λέτε εσείς πάντως απ' το τσουρέκι με γέμιση πραλίνας φουντουκιού και απ' το αυγό σοκολάτας γάλακτος περίσσευμα δεν έμεινε κανένα διά μετουσιωση.