Λουκάνικα, κρεμμύδια και παρά λίγο ξύλο - Το φαγητό των γηπέδων

Λουκάνικα, κρεμμύδια και παρά λίγο ξύλο - Το φαγητό των γηπέδων Facebook Twitter
Αφού το φωτογραφίσαμε, το ανοίξαμε, το ξανακλείσαμε, είπαμε να το φάμε. Κρίμα είναι να πάει χαμένο. Είναι και τα 5 ευρώ άλλωστε. Φωτο: Φίλιππος Λεμονής/ ΦΟΥΤΜΠΟΛ
1

Σε λίγη ώρα ξεκινάει ο αγώνας. Όλος ο περιβάλλων χώρος γύρω από το ΟΑΚΑ έχει αρχίσει να γεμίζει με καπνούς. Όχι δεν είναι από τα καπνογόνα και τις φωτοβολίδες που - εδώ που τα λέμε - έχουμε συνηθίσει στα ελληνικά γήπεδα, αλλά από τα σουβλάκια και τα λουκάνικα τα οποία ψήνονται πάνω στις σχάρες που έχουν στηθεί μερικά μέτρα μακριά.

Σε λίγο πρόκειται να αρχίσει το ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, δυο ομάδων που μετά τις περσινές τους κόντρες στο ματς το οποίο διακόπηκε στην Τούμπα, έχουν αρχίσει να μισούνται. Μπροστά μας, όμως, τώρα δεν έχουμε κάποιον καλογυμνασμένο αθλητή, αλλά τους - κατά βάση τροφαντούς - καντινιέρηδες, τους αφανείς ήρωες των ελληνικών γηπέδων.

Στο βρώμικο, τις πατάτες, το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, τη μπύρα και στους ξηρούς καρπούς - ελπίζουμε για πρόγευμα - χτυπά η καρδιά της γηπεδικής γαστρονομίας. Οι πιο πολλοί από τους εκπροσώπους της πρέπει να γνωρίζονται πολύ καλά, αν κρίνει κανείς πως κάθε σαββατοκύριακο είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι που γυρνούν από γήπεδο σε γήπεδο για να ψήνουν σουβλάκια. Άλλωστε το φαγητό και η πείνα, ομάδα δεν κοιτά.

Έχοντας φάει, έχοντας πιει, μ' όλο μας το σώμα στη θέση του και κυρίως όλο τον εξοπλισμό μας σώο παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής. Μαζί, όμως, έχουμε κι ένα χαρτάκι. Πάνω του έχουμε γράψει «η συνταγή για το καλύτερο βρώμικο», έτσι όπως μας την έδωσε ένας από τους πιο παλιούς της δουλειάς.

Εμείς, όμως, βρισκόμαστε σήμερα έξω από το ΟΑΚΑ, το οποίο με κάθε απόβαση οπαδών από τον ηλεκτρικό αρχίζει να ασφυκτιά. Πηγαίνουμε κοντά και αρχίζουμε να μιλάμε με τους περισσότερους. Τους ζητάμε να φωτογραφίσουμε τα βρώμικα. «5 ευρώ φίλε». «Δεν έχει επιχειρηματικό μυαλό» γκρινιάζουμε από μέσα μας και βγάζουμε από την τσέπη μας το χαρτονόμισμα. Δεν το λες και φθηνό πάντως.

Λουκάνικα, κρεμμύδια και παρά λίγο ξύλο - Το φαγητό των γηπέδων Facebook Twitter
Αν παρατηρούσε κανείς τις σκηνές και δεν έβλεπε μπροστά του τις σχάρες, θα νόμιζε πως κάτι πολύ παράνομο κάνουν αυτοί. Φωτο: Φίλιππος Λεμονής/ ΦΟΥΤΜΠΟΛ

Αφού το φωτογραφίσαμε, το ανοίξαμε, το ξανακλείσαμε, είπαμε να το φάμε. Κρίμα είναι να πάει χαμένο. Είναι και τα 5 ευρώ άλλωστε. Όσο εμείς τρώμε, το ματς έχει ξεκινήσει. Έχουμε ανοίξει το κινητό για να βλέπουμε live το σκορ ενός αγώνα που εκτυλίσσεται μερικά μέτρα μακριά μας. Επειδή, όμως, οι γραμμές του ίντερνετ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ξεπεράσουν την ταχύτητα του ήχου, ακούμε πρώτοι τις φωνές μέσα από το γήπεδο.

Γύρω μας όλα είναι έρημα και σκοτεινά - όπως άλλωστε αρμόζει σ' ένα στάδιο το οποίο πριν από 15 χρόνια φιλοξένησε Ολυμπιακούς Αγώνες. Και εκεί λοιπόν που όλα κυλούν ήρεμα, ξαφνικά οι καντινιέριδες μπαίνουν μέσα στα αυτοκίνητα, βάζουν μπροστά και τρέχουν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Τους ακολουθούμε.

Έχουν φύγει πια από τα «περίχωρα» του γηπέδου και έχουν σταθεί ακριβώς έξω από τα σίδερα που απαγορεύουν την είσοδο εντός του σταδίου. Εκεί θα τους συναντήσουν οι οπαδοί της ΑΕΚ στο ημίχρονο για να πάρουν χέρι με χέρι τα σάντουιτς και να επιστρέψουν πίσω. Μόνο τα κάγκελα τους χωρίζουν. Αν παρατηρούσε κανείς τις σκηνές και δεν έβλεπε μπροστά του τις σχάρες, θα νόμιζε πως κάτι πολύ παράνομο κάνουν αυτοί.

Λουκάνικα, κρεμμύδια και παρά λίγο ξύλο - Το φαγητό των γηπέδων Facebook Twitter
Φωτο: Φίλιππος Λεμονής/ ΦΟΥΤΜΠΟΛ

Προσπαθούμε στα κρυφά να βγάλουμε καμιά φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουμε άλλα 5ευρα, ως εδώ. «Ρε, αυτός μας βγάζει φωτογραφίες» φωνάζει ένας και αμέσως εμφανίζεται μπροστά μας ένας κύριος ίσα με δύο μέτρα, λίγο αγριεμένος αλλά ευγενικός. «Τι θέλετε εσείς εδώ ρε; Σβήστε τις φωτογραφίες αλλιώς θα σου σπάσουμε την κάμερα» λέει στο φωτογράφο. Του αναφέρεις εκείνη την ώρα πως αυτό που κρατάει δεν είναι κάμερα, αλλά φωτογραφική μηχανή; Αποφασίσαμε πως όχι. Δεν νομίζουμε πως θα εκτιμούσε ιδιαίτερα αυτή την παρατήρηση.

Επειδή, όμως, εκεί τελικά που πίπτει ράβδος, μπορεί να πίπτει και λόγος, τον πείσαμε πως δεν θέλαμε το κακό του, μόνο να φωτογραφίσουμε το φαγητό. Εκεί λοιπόν που ήταν έτοιμος να μας σπάσει την κάμερα - ας είναι - τώρα μας αγκαλιάζει. «Φοβηθήκαμε ρε παιδιά μην είστε από τα κανάλια». Αυτό το πράγμα; Κάθε φορά που βλέπουν μπροστά τους φακό, να νομίζουν πως είναι από τηλεοπτικό σταθμό.

Έχοντας φάει, έχοντας πιει, μ' όλο μας το σώμα στη θέση του και κυρίως όλο τον εξοπλισμό μας σώο παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής. Μαζί, όμως, έχουμε κι ένα χαρτάκι. Πάνω του έχουμε γράψει «η συνταγή για το καλύτερο βρώμικο», έτσι όπως μας την έδωσε ένας από τους πιο παλιούς της δουλειάς. Σας την παραθέτουμε αυτολεξεί. 

«Υλικά: 1 λουκάνικο ή 1 σουβλάκι, Τηγανιτές πατάτες - κατά προτίμηση χοντροκομμένες για να μην σκληραίνουν -, Φρέσκα κρεμμύδια, 3 κομμάτια ντομάτας, Λάχανο ή Μαρούλι, Κέτσαπ - Μουστάρδα, πολύ αλάτι».

Λουκάνικα, κρεμμύδια και παρά λίγο ξύλο - Το φαγητό των γηπέδων Facebook Twitter
Φωτο: Φίλιππος Λεμονής/ ΦΟΥΤΜΠΟΛ
Λουκάνικα, κρεμμύδια και παρά λίγο ξύλο - Το φαγητό των γηπέδων Facebook Twitter
Φωτο: Φίλιππος Λεμονής/ ΦΟΥΤΜΠΟΛ

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο πρώτο τεύχος του περιοδικού ΦΟΥΤΜΠΟΛ

 

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια