Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πρωτίστως για τα παιδιά. Καθώς όμως οι γονείς είναι αδύνατο να εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ μέχρι να πάρουν άδεια, η κατασκήνωση αποτελεί ιδανική λύση, ειδικά αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να στείλουν τα πιτσιρίκια στο πατρικό εξοχικό στο χωριό με τον παππού και τη γιαγιά. Οι σχολικές και αθλητικές κατασκηνώσεις ψυχαγωγούν και απασχολούν δημιουργικά τα πιτσιρίκια και τους εφήβους και οι γονείς έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, αρκεί να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατέψουν τα βλαστάρια τους.
Στον οδηγό του καλού κατασκηνωτή ειδική θέση κατέχει ο προληπτικός εμβολιασμός για ασθένειες οι οποίες, σε αντίθεση με τη γρίπη και το κρυολόγημα, δεν πάνε.... διακοπές το καλοκαίρι. Η πιο επικίνδυνη λοίμωξη που εξακολουθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι η μηνιγγίτιδα Β, η οποία μεταδίδεται εύκολα σε χώρους συγχρωτισμού, ενώ επίσης μπορεί να μεταδοθεί με το φιλί στους εφήβους. Εξελίσσεται, δε, ραγδαία και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή ισόβιες αναπηρίες ακόμα κι αν διαγνωστεί εγκαίρως και ο μικρός ασθενής μεταφερθεί στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Το ευχάριστο είναι πως η μηνιγγίτιδα Β μπορεί να προληφθεί, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα μας για τα βρέφη, τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες.
Ο προληπτικός εμβολιασμός προστατεύει όχι μόνο τα δικά μας παιδιά αλλά και ολόκληρη την κοινωνία μέσω της ανοσίας αγέλης, καθώς δεν επιτρέπει τη μεταφορά του μικροβίου, αρκεί να γίνουν σωστά όλες οι δόσεις και να μην αμελήσουμε τις αναμνηστικές
Ο προληπτικός εμβολιασμός προστατεύει όχι μόνο τα δικά μας παιδιά αλλά και ολόκληρη την κοινωνία μέσω της ανοσίας αγέλης, καθώς δεν επιτρέπει τη μεταφορά του μικροβίου, αρκεί να γίνουν σωστά όλες οι δόσεις και να μην αμελήσουμε τις αναμνηστικές, όπως εξηγεί ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.
Πέρα από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι καλοκαιρινές βουτιές κρύβουν τον κίνδυνο της ωτίτιδας, ενώ τα πιτσιρίκια απειλούν και οι γαστρεντερίτιδες, οι οποίες κολλάνε σαν το συνάχι. Στις κατασκηνώσεις όπου υπάρχει και πισίνα τα μαζικά περιστατικά γαστρεντερίτιδας είναι συχνά και σε αυτή την περίπτωση οι μικροί ασθενείς πρέπει να γυρίσουν σπίτι.
Η συνταγή της ανάρρωσης, πάντα με τη συμβουλή γιατρού, περιλαμβάνει αντιπυρετικά για τον πυρετό και το κοιλιακό άλγος, υγρά για την πρόληψη της αφυδάτωσης (ούτε γάλα ούτε χυμοί), ελαφρά στερεά τρόφιμα, όπως παξιμάδια και ρύζι (όχι ωμά λαχανικά, φρούτα και ψάρι), μέχρι να συνέλθει το παιδί. Σε ό,τι αφορά τις ωτίτιδες, καμιά φορά δεν προκαλούν έντονο πόνο ούτε υψηλό πυρετό και πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι αν δούμε σημάδια πως το παιδί δεν ακούει καλά, για παράδειγμα μιλώντας πολύ δυνατά.
Φαρμακείο των διακοπών για τα μάτια σας, και όχι μόνο
Για κάθε πρόβλημα η φύση και τα φαρμακεία έχουν τη λύση. Στις διακοπές, απαραίτητο συστατικό των αποσκευών, μαζί με τα ρούχα, τα αξεσουάρ, ένα καλό βιβλίο και ανεβασμένη διάθεση, είναι το φορητό φαρμακείο που θα πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε κάθε λογής απρόοπτα. Αξιοποιώντας τους πολύτιμους θησαυρούς της φύσης, καλό είναι να έχουμε μαζί μας φακελάκια χαμομηλιού για γαστρικά προβλήματα ή σε κομπρέσα για δερματικούς ερεθισμούς, δενδρολίβανο για να ξεπλένουμε με το αφέψημα τα μαλλιά, μετά τη θάλασσα, καθώς τους χαρίζει δύναμη, φακελάκια τσαγιού για αντιοξειδωτική κομπρέσα σε πρόσωπο και σώμα μετά την ηλιοθεραπεία (βοηθά και στη διατήρηση του μαυρίσματος), πολυβιταμίνες για έξτρα τόνωση και αντιοξειδωτική προστασία, προστατευτικό lip balm για τα χείλη που σκάνε εύκολα, βρεφικό λάδι για τα χέρια και τη σκασμένη επιδερμίδα στις φτέρνες, ένα ταλκ για τους ερεθισμούς, ένα αντιπυρετικό, ένα σιρόπι για τον πονόλαιμο, ένα εντομοαπωθητικό σε κρέμα ή λοσιόν, μια αντιισταμινική κρέμα (ή στικ με αμμωνία) για τα τσιμπήματα από τσούχτρες και τα έντομα.
Μετά τα έντομα και τις τσούχτρες και τα τσιμπήματά τους, πιο συχνές είναι οι φλεγμονές των ματιών, όπως οι επιπεφυκίτιδες και οι κερατίτιδες, οι οποίες παραμονεύουν όταν δεν φροντίζουμε τα μάτια μας ή αν είμαστε επιρρεπείς σε αλλεργίες. Οι οφθαλμίατροι προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αλόγιστα κολλύρια με κορτιζόνη, καθώς μακροπρόθεσμα προκαλούν πρώιμο γλαύκωμα σε νεαρή ηλικία. Ιδιαίτερα πρέπει να φροντίζουν τα μάτια τους όσοι φορούν φακούς επαφής.
Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Αποστολίδου, πρόεδρο του Συνδέσμου Οπτικών & Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος, οι κανόνες υγιεινής για τη σωστή χρήση των φακών επαφής προϋποθέτουν να τους πιάνουμε με καθαρά και στεγνά χέρια, να τους φοράμε πριν από το μακιγιάζ και να τους βγάζουμε πριν από το ντεμακιγιάζ (οι γυναίκες), να τους τοποθετούμε για φύλαξη μόνο στο υγρό καθαρισμού τους και όχι σε νερό, φυσιολογικό ορό ή στο στόμα (δεν διατηρούνται στο σάλιο), να μη βάζουμε τη συσκευασία στο ψυγείο και να μην κοιμόμαστε χωρίς να τους έχουμε βγάλει, γιατί κινδυνεύουμε από μολύνσεις.
Επίσης, αν κολυμπάμε με τους φακούς επαφής, πρέπει να φοράμε ειδικά γυαλιά θάλασσας. Για την προστασία της οφθαλμικής υγείας, η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών & Οπτομετρών πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Φοράω Φακούς, Ενημερώνομαι Υπεύθυνα», στην οποία θα βρείτε πολύτιμες συμβουλές.
σχόλια