Έκκληση να βγουν όλοι στους δρόμους για τις μεγάλες παγκόσμιες διαδηλώσεις, απήθυνε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 16χρονη που έχει μετατραπεί σε σύμβολο των αγώνων για την κλιματική αλλαγή και τη διάσωση του πλανήτη.
Η νεαρή ακτιβίστρια υπέρ του περιβάλλοντος Γκρέτα Τούνμπεργκ και το κίνημα των νέων Παρασκευές για το Μέλλον, έλαβαν χθες, Δευτέρα, το βραβείο «Πρεσβευτές Συνείδησης» της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία.
«Ακόμα κι αν γίνεται αργά, η συζήτηση προχωρά», είπε η 16χρονη αναφερόμενη στην ανησυχία για το κλίμα κατά την ομιλία της στο Πανεπιστήμιο George Washington όπου βραβεύθηκε. Η επόμενη μαζική διαμαρτυρία είναι στις 20 Σεπτεμβρίου και η έφηβη Τούνμπεργκ αναμένεται να πρωτοστατήσει στις συγκεντρώσεις. «Ο ακτιβισμός έχει αποτέλεσμα. Κανείς δεν είναι πολύ μικρός για να κάνει τη διαφορά», λέει. «Σας ζητώ να λάβετε μέρος στις παγκόσμιες διαμαρτυρίες στις 20 και 27 Σεπτέμβρη. Ραντεβού στους δρόμους!» τόνισε προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα.
Από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στις κινητοποιήσεις για το κλίμα που διοργανώνονται σε εκατοντάδες πόλεις του κόσμου. Περισσότερες από 2.400 δράσεις έχουν προγραμματιστεί σε 1.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες επαρχιακές ελληνικές πόλεις θα συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα το οποίο συσπειρώνεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Νέα Υόρκη. Φορείς, οργανισμοί, ακτιβιστές, ακόμη και πολυεθνικές έχουν δηλώσει πως θα στηρίξουν τις πορείες που ξεκινούν την Παρασκευή.
Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Kumi Naidoo, απέστειλε πρόσφατα μια προσωπική έκκληση συμμετοχής σε περισσότερα από 30.000 σχολεία ανά τον κόσμο, καλώντας τα να επιτρέψουν στους μαθητές/ριες τους να συμμετάσχουν στο κίνημα για την κλιματική αλλαγή, που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 και τις 27 Σεπτεμβρίου.
Σε επιστολή που στάλθηκε στις σχολικές διευθύνσεις και τα σχολικά συμβούλια από τα εθνικά γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στον Καναδά, την Ουγγαρία, την Ισπανία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Kumi Naidoo δήλωσε: «Πιστεύω ότι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά αυτά αγωνίζονται είναι τέτοιας ιστορικής σημασίας που σας γράφω σήμερα με αίτημα να μην αποτρέψετε ούτε να τιμωρήσετε τους μαθητές σας να συμμετάσχουν στις παγκόσμιες ημέρες απεργιών που προγραμματίζονται για τις 20 και 27 Σεπτεμβρίου.
Στην επιστολή, ο Kumi Naidoo ζητά από τους εκπαιδευτικούς να θυμούνται ότι, συμμετέχοντας στις απεργίες, τα παιδιά ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης, την ειρηνική συνέλευση και το να έχουν λόγο σε αποφάσεις και ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή τους. Επίσης, μοιράστηκε τη δική του προσωπική εμπειρία αποβολής από το σχολείο, σε ηλικία 15 ετών, για την οργάνωση διαμαρτυρίας κατά του απαρτχάιντ (πολιτική φυλετικού διαχωρισμού) στο σχολείο του στο Durban, στη Νότια Αφρική:
«Αυτή η αποτυχία αναζωπύρωσε τη αφοσίωσή μου στην μάθηση, και ευτυχώς κατάφερα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και τελικά να αναλάβω τον ρόλο που έχω την τιμή να διαδραματίζω σήμερα. Αλλά είχα και κάτι που τα παιδιά αυτής της γενιάς δεν έχουν: την ευκαιρία να φανταστώ ένα μέλλον που δεν θα επισκιάζεται από την προοπτική μιας κλιματικής κρίσης. Η εμπειρία μου ισχυροποίησε, επίσης, την πεποίθησή μου ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να τιμωρούνται επειδή μιλούν ανοιχτά για τις μεγάλες αδικίες της εποχής μας. Όταν έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε οι νέοι και οι νέες να επιδεικνύουν ικανότητες ηγετικής συμπεριφοράς, ικανότητες τις οποίες πολλοί ενήλικες απέτυχαν να επιδείξουν, δεν είναι η συμπεριφορά των νέων που οφείλουμε να αμφισβητούμε. Είναι η δική μας»