Η τεχνολογία του Wi-Fi κλείνει τα 20 χρόνια: τα σημεία κλειδιά

Η τεχνολογία του Wi-Fi κλείνει τα 20 χρόνια: τα σημεία κλειδιά Facebook Twitter
Yπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο ένα άτομο διαθέτει δύο συσκευές που του επιτρέπουν την πρόσβασή του στο Διαδίκτυο.
1

Σε έναν κόσμο όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένο, για πολλούς ο "ερχομός" της τεχνολογίας του WiFi θεωρήθηκε ως ιστορικό σημείο καμπής σε αυτήν την ιστορία. Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα, στις 30 Σεπτεμβρίου, συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την εμφάνιση αυτής της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια των οποίων άτομα από ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, να εργαστούν κ.ο.κ. Έτσι, λοιπόν, μέσα από ένα σχετικό έγγραφο που εξέδωσε η Cisco, εταιρία που ειδικεύεται σε θέματα networking, παρουσιάζονται τα βασικά σημεία-κλειδιά αυτής της 20ετούς πορείας του WiFi.

H επιλογή του ονόματος 

Από την ιστορία του WiFi δε θα μπορούσε να παραλειφθεί η αναφορά στο ALOHAnet. Το 1971, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης κατασκεύασε ένα σύστημα δικτύων, το οποίο έθεσε τις βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη της ασύρματης σύνδεσης, όπως την ξέρουμε σήμερα. Σήμερα, όλοι είμαστε λίγο έως πολύ εξαρτημένοι από αυτό, αλλά γνωρίζουμε στην πραγματικότητα ποια είναι η ιστορία του; Όταν μιλά κανείς για το WiFi επί της ουσίας μιλά για το IEEE 802.11, που είναι ένα στανταρ πρωτόκολλο, το οποίο χρησιμοποιείται στην επικοινωνία των τοπικών δικτύων ασύρματου χαρακτήρα. Επομένως, το WiFi είναι το εμπορικό "σημείο" αυτού του πρωτοκόλλου, που εισήχθη για πρώτη φορά το 1997 και η ταχύτητά του ήταν περίπου 2 Mbps. 

Όσον αφορά το μέλλον, το 2022, το WiFi θα γίνει η κύρια πηγή πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Επίσης, την ίδια χρονιά, η μέση ταχύτητα σύνδεσης θα φτάσει τα 54,2 Mbps, εν αντιθέσει με τα 24,4 του 2017.

1999: Το ντεμπούτο του WiFi στην αγορά

Το 1999 αποτελεί το πρώτο έτος, που το WiFi έκανε το ντεμπούτο του στην αγορά, χάρη στο λανσάρισμα του 802.11b. Σε σύγκριση με την προηγούμενη εκδοχή του, πλέον το WiFi βελτιώθηκε σε θέματα ταχύτητας και χρηστικότητας. Εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησαν επίσης και οι πρώτες συσκευές που εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την τεχνολογία, όπως οι φορητοί υπολογιστές. 

2004: Το WiFi είναι διαθέσιμο στις πτήσεις 

Η σταδιακή εξάπλωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας έπεισε αρκετές εταιρίες να τη χρησιμοποιήσουν για χάρη των επιβατών τους από το 2004. Εκείνη τη χρονιά, η ασύρματη σύνδεση έκανε την πρώτη της εμφάνιση στις πτήσεις, επιτρέποντας έτσι στους πελάτες να χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς τους υπολογιστές για να τσεκάρουν τα e-mails τους και να κάνουν γενικότερα τις δουλειές τους. 

Η τεχνολογία του Wi-Fi κλείνει τα 20 χρόνια: τα σημεία κλειδιά Facebook Twitter

2009: Η άφιξη του Wi-Fi 4

Τέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2009, η τεχνολογία περνά σε νέο στάδιο, δηλαδή στο WiFi 4, το οποίο υπόσχεται στους χρήστες μια ακόμη πιο αυξημένη ταχύτητα χάρη στην τεχνολογία Mimo. Η τελευταία αυτή επιτρέπει την ακόμη ταχύτερη μεταφορά δεδομένων με τα Mbps να φτάνουν τα 450. 

2011-2012: εκατομμύρια hotspots σε ολόκληρο τον κόσμο 

Μεταξύ των ετών 2011 και 2012, το WiFi έχει πλέον μπει για τα καλά στην καθημερινή ζωή των χρηστών. Πλέον, υπάρχουν εκατομμύρια hotspots σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ περίπου το 1/4 των οικογενειών έχει τη συγκεκριμένη σύνδεση. 

2013: Η έλευση του 1 Gbps

Το 2013 εισήχθη για πρώτη φορά το πρότυπο 802.11ac, που έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες να πλοηγούνται με ταχύτητες ισάξιες του 1 Gbps. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2015 από το IDC, η ασύρματη σύνδεση είναι το δεύτερο πράγμα χωρίς το οποίο δε θα μπορούσαν να ζήσουν οι άνθρωποι. Για την ιστορία, στην πρώτη θέση με ποσοστό 30% βρίσκεται το φαγητό. 

2018: 13 δισεκατομμύρια συσκευές είναι συνδεδεμένες σε ολόκληρο τον κόσμο

Το 2018 η οικονομική αξία του WiFi έφτασε τα 2.000 δισεκατομμύρια δολάρια. Η άνοδος αυτή είναι εμφανής από άποψη πρόσβασης στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο ένα άτομο διαθέτει δύο συσκευές που του επιτρέπουν την πρόσβασή του στο Διαδίκτυο. 

2019: Η εμφάνιση του WiFi 6

To 2019 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που εισήχθη το WiFi 6, μια τεχνολογία που βασίζεται στο δίκτυο 5G και φτάνει μέχρι και τα 5 Gbps. Ωστόσο, προκειμένου η τεχνολογία αυτή να είναι διαθέσιμη σε όλες τις συσκευές, που υπάρχουν στην αγορά, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2020, έτσι ώστε όλες οι συσκευές να είναι συμβατές. 

2022: Η μέση ταχύτητα σύνδεσης αυξάνεται ακόμη περισσότερο

Όσον αφορά το μέλλον, το 2022, σύμφωνα πάντοτε με μια μελέτη της Cisco, το WiFi θα γίνει η κύρια πηγή πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Το 59% των ανθρώπων πράγματι θα χρησιμοποιεί την ασύρματη σύνδεση για την πλοήγησή του στο web. Επίσης, την ίδια χρονιά. η μέση ταχύτητα σύνδεσης θα φτάσει τα 54,2 Mbps, εν αντιθέσει με τα 24,4 του 2017. 

Είναι το WiFi επικίνδυνο για την υγεία; 

Είναι πράγματι επικίνδυνα για την υγεία τα δίκτυα WiFi; Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες έρευνες, η δημόσια συζήτηση για αυτό το θέμα είναι ακόμη ανοιχτή. Ειδικότερα, το 2011, η IARC, δηλαδή ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, χαρακτήρισε αυτά τα δίκτυα με τον όρο 2Β, πράγμα που σημαίνει πιθανώς καρκινογόνα. Ωστόσο, σήμερα δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αποδεικνύει ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στη χρήση συσκευών, όπως τα smartphones και οι υπολογιστές που είναι συνδεδεμένα στο WiFi, και τη δημιουργία όγκων. 

Με πληροφορίες από την Corriere della Sera

 

Τech & Science
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM