Το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, κινηματογράφων, θεάτρων και μουσείων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η δέσμη έκτακτων μέτρων που έχουν τεθεί στην Ιταλία, την χειρότερα πληττόμενη περιοχή της Ευρώπης από την επιδημία του κοροναϊού.
Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου - οπότε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση για την παράταση ή μη του μέτρου.
«Ευελπιστώ οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τους το συντομότερο δυνατό... Η δέσμευσή μου είναι να διασφαλίσω πως οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες, έστω κι εξ αποστάσεως, παρέχονται σε όλους μας τους μαθητές» τόνισε η Λουσία Ατσολίνα μαζί με τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.
Κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία επίσης βάζουν «λουκέτο» ενώ οι αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς φιλάθλους, τουλάχιστον έως τις 3 Απριλίου.
Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, αποφάσισε να ακυρώσει τις τελετές για τη Γιορτή της Γυναίκας, οι οποίες επρόκειτο να οργανωθούν στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.
Η κυβερνητική συμμαχία Πέντε Αστέρων και κεντροαριστεράς, επίσης, ζήτησε από την δημόσια διοίκηση της χώρας να ευνοήσει τις μορφές «τηλε-εργασίας» ώστε να μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να εργάζονται κανονικά, αλλά από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού τους. Κάτι που, μέχρι τώρα στην Ιταλία είναι σε θέση να κάνουν μόνον 500.000 εργαζόμενοι.
Από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του στην Ιταλία, ο κοροναϊός μετρά σήμερα 107 θανάτους και 3.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα - με πάνω από 500 κρούσματα να ανακοινώνονται μόλις σε μία ημέρα.
Με πληροφορίες από BBC/Independent/ΑΠΕ