Reuters: «Μας πέταξαν στα σκυλιά. Μας χρησιμοποίησε ο Ερντογάν» - Μαρτυρίες προσφύγων στον Έβρο

Reuters: «Μας πέταξαν στα σκυλιά. Μας χρησιμοποίησε ο Ερντογάν» - Μαρτυρίες προσφύγων στον Έβρο Facebook Twitter
0

Μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην αντίπερα όχθη του Έβρου μετά το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων καταγράφει δημοσιογράφος του Reuters.

Όταν η Sawsan al-Musawa άκουσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ανοίγει τα σύνορα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για να περάσουν στην Ευρώπη, η Σύρια μητέρα με τα τέσσερα παιδιά έφυγε από τον χώρο της κατασκήνωσης στην ανατολική Τουρκία και κινήθηκε προς τα σύνορα με την Ελλάδα.

Έξι μέρες μετά, η Musawa και τα παιδιά της, δύο από τα οποία, οι γιοι της, πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, κατασκήνωσαν σε έναν σταθμό λεωφορείων στην συνοριακή πόλη της Edirne, κουρασμένοι, αγανακτισμένοι, εξαντλημένοι και θυμωμένοι καθώς το όνειρο για μία νέα ζωή στην Ευρώπη έληξε άδοξα στα σύνορα.

«Γιατί (ο Ερντογάν) μας το έκανε αυτό αν ήξερε ότι οι Έλληνες δεν θα μας αφήσουν να περάσουμε;» ρωτά καθισμένη πάνω σε έναν σωρό από ρούχα και πάνες για τους γιους της, ηλικίας 13 και 7 ετών, που στέκονται δίπλα της φοβισμένοι.

Χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν και την Αφρική έχουν κατασκηνώσει κατά μήκος των συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας, δύο συμμάχων του ΝΑΤο με αμφίρροπες σχέσεις, οι οποίες εντείνονται από την μεταναστευτική κρίση.

Τώρα πλέον, πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες είναι μπερδεμένοι και αβέβαιοι για το τι να κάνουν.

Μερικοί, όπως η Musawa είπε ότι έχει ξοδέψει σχεδόν στις οικονομίες της για να διανύσει τα 1.300 χλμ από το καμπ των προσφύγων μέχρι τα σύνορα κοντά στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Άλλοι, ανέβηκαν ξανά στα λεωφορεία για να επιστρέψουν στην ενδοχώρα της Τουρκίας, όπου έχουν ήδη χτίσει προσωρινά τις ζωές τους.

Άνδρες, γυναίκες κάι παιδιά έχουν ακόμα την ελπίδα και παραμένουν κοντά στον Έβρο όπου οι κάτοικοι και οι εθελοντές τους προσφέρουν μπισκότα, σνακ και αναψυκτικά.

Οι οικογένειες ανάβουν φωτιές, τα κλάματα των μωρών είναι ασταμάτητα ενώ ακούγεται ο ιμάμης από τα τζαμιά.

«Ο Ερντογάν μας χρησιμοποιεί»

 

Η Τουρκική αστυνομία έχει κλείσει την κεντρική γέφυρα από το Edirne προς τα ελληνικά σύνορα για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και του δημοσιογράφους και επιτρέπει μόνο σε κατοίκους να περνούν.

«Ο Ερντογάν μας χρησιμοποιεί για να ασκήσει οικονομικές πιέσεις στην Ευρώπη» λέει ο 21χρονος από τη Συρία Tamam Srmini. «Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Δεν έχουμε επιλογή. Δεν έχουμε μέλλον στην Τουρκία».

Η Τουρκία λέει ότι δεν έχει ζητήσει από τους Σύριους πρόσφυγες να φύγουν. «Αν το επιλέξουν, μπορούν να μείνουν.» λέει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Fahrettin Altun.

Αλλά στο σταθμό των λεωφορείων, η Musawa ρωτά την ξαδέλφη της Taher, ποιος τη βοήθησε να φτάσει στα σύνορα, να διώξει τα σκυλιά που προσπαθούν να της αρπάξουν τα σακουλάκια με τα μπισκότα.

«Μας έχουν αφήσει έρμαια στα σκυλιά» της απαντά.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM