Την πρώτη φορά που ο συγγραφέας Thomas Wentworth Higginson συνάντησε την Emily Dickinson, θυμόταν πέντε λεπτομέρειες από τον τρόπο που μπήκε στο δωμάτιο: το απαλό της περπάτημα, την ξέπνοη φωνή της, τα καστανά μαλλιά της, τις δύο μαργαρίτες που του προσέφερε και το πανέμορφο λευκό της φόρεμα.
Το λευκό φόρεμα της Dickinson είναι εμβληματικό της εξυπνάδας και του μυστηρίου που χαρακτήριζε την ποιήτρια. Η Jane Wald, διευθύντρια του Emily Dickinson Museum, πιστεύει πως η ποιήτρια ξεκίνησε να ντύνεται κυρίως στα λευκά στα τριάντα της και ήταν κάτι που ήταν πασίγνωστο στην πόλη που ζούσε.
Η Dickinson μάλιστα είχε καταλάβει πως οι συμπολίτες της την κουτσομπόλευαν για τον τρόπο που ντυνόταν και μια φορά αστειεύτηκε στα ξαδέρφια της λέγοντάς τους να πάνε να πούνε στον κόσμο πως είχε επιλέξει εκείνη τη μέρα να βάλει ένα καφέ φόρεμα, με μια σκούρα καφέ κάπα και ασορτί ομπρέλα.
Αυτό το άσπρο φόρεμα είναι σημαντικό επειδή είναι τόσο προσωπικό, τόσο οικείο και εκφράζει κυριολεκτικά το ποια ήταν.
Λίγα αντικείμενα από την γκαρνταρόμπα της έχουν επιβιώσει: ένα καφέ κασκόλ, μια πασμίνα, ένα μπλε σάλι και ένα μόνο άσπρο φόρεμα. Το φόρεμα είναι πολύ απλό: βαμβακερό πικέ ύφασμα, χαλαρή γραμμή χωρίς έντονη μέση, με πλισέ τελείωμα, δώδεκα μαργαριταρένια κουμπιά, επίπεδο γιακά και μια τσέπη στον δεξιό μηρό. Το κολάρο, τα μανίκια, οι πιέτες και η τσέπη είναι στολισμένα με δαντέλα.
Το φόρεμα είναι χαρακτηριστικό δείγμα φτηνού ρουχισμού του τέλους της δεκαετίας του 1870 και των αρχών του 1880 και πιθανότατα το φορούσε η ποιήτρια τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Ήταν καθημερινό φόρεμα και δεν το χρησιμοποιούσε σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι ραφές αποδεικνύουν πως είχε ραφτεί σε ραπτομηχανή. Άνετο και εύκολο στο πλύσιμο, δεν απαιτούσε τη χρήση κορσέ.
Ο λόγος που το λευκό φόρεμα της Dickinson είναι τόσο διάσημο είναι γιατί η ίδια ανέφερε το λευκό χρώμα στα πιο αξιομνημόνευτα ποιήματά της. Επίσης σε ένα από τα πιο μυστηριώδη γράμματά της, που η ποιήτρια έγραψε σε κάποιον άγνωστο, τον ρωτούσε «τι θα έκανες αν ερχόμουν "στα λευκά";»
Οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι το λευκό φόρεμα της Dickinson μπορεί να υποδηλώνει την παραίτηση, την καθαρότητα, την πνευματική αφοσίωση, τη διαφυγή από τον καθημερινό κόσμο ή την έντονη αφοσίωση στην τέχνη. Αυτό το άσπρο φόρεμα είναι σημαντικό επειδή είναι τόσο προσωπικό, τόσο οικείο και εκφράζει κυριολεκτικά το ποια ήταν.
Mε πληροφορίες από το The Paris Review
σχόλια