Μακρόν: Δεν θέλω αυτή την εγωιστική, διχασμένη Ευρώπη -Πιέζει για ευρωομόλογο

Μακρόν: Δεν θέλω αυτή την εγωιστική, διχασμένη Ευρώπη -Πιέζει για ευρωομόλογο Facebook Twitter
Ο Εμανουέλ Μακρόν πιέζει για την έκδοση ευρωομολόγου (Πηγή φωτο EPA)
7

Ο Εμανουέλ Μακρόν, με συνέντευξή του, πίεσε για την έκδοση ευρωομολόγου ή για αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού.

«Αν δεν δείξουμε αλληλεγγύη, η Ιταλία, η Ισπανία και άλλοι θα μπορούν να πουν στους Ευρωπαίους εταίρους τους "πού ήσασταν εσείς όταν εμείς βρισκόμασταν στο μέτωπο;" Δεν θέλω αυτή την εγωιστική, διχασμένη Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Εννέα χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά η Γερμανία και η Ολλανδία αντιδρούν και δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των ηγετών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε κατώτερη των περιστάσεων τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ενώ ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε την ΕΕ να πάρει μέτρα πριν να είναι πολύ αργά.

«Δεν θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε υγειονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρον στη συνέντευξη που παραχώρησε στις ιταλικές εφημερίδες Corriere de la Serra, La Stampa και La Repubblica.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη μάχη»

«Είναι τάχα η ΕΕ, η ευρωζώνη, απλώς ένας νομισματικός θεσμός, ένα σύνολο κανόνων, πολύ χαλαρών, που προβλέπουν ότι κάθε κράτος ενεργεί για λογαριασμό του; Ή θα δράσουμε μαζί, για να χρηματοδοτήσουμε τις δαπάνες μας, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε αυτή την κρίση ζωτικής σημασίας;», διερωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Μπορεί να πρόκειται για μια δυνατότητα [έκδοσης] κοινού χρέους, όποιο κι αν είναι το όνομά της, ή κάλλιστα για μια αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, για να μπορέσει να προσφερθεί αληθινή υποστήριξη στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτή την κρίση», πρότεινε. «Το ύψος του ποσού είναι δευτερεύον, αυτό που μετράει είναι η χειρονομία, διαμέσου της έκδοσης κοινού χρέους ή της σύνταξης κοινού προϋπολογισμού», υπογράμμισε και τόνισε ότι παρά τις επιφυλάξεις χωρών όπως η Γερμανία «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη».

Η Ευρώπη πρέπει να νιώθει υπερήφανη και ισχυρή, επειδή είναι, σημείωσε ο Μακρόν. «Αλλά πρέπει πράγματι να πάει πιο μακριά. Γι' αυτό υπερασπίζομαι τη δημοσιονομική αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και των συνεπειών της», πρόσθεσε.

«Λάβαμε τα πιο σκληρά μέτρα το συντομότερο»

Σε ερώτηση για το αν ήταν καθυστερημένη η αντίδραση της κυβέρνησής του, στη λήψη μέτρων περιορισμού, τη στιγμή που η κατάσταση με τον κορωνοϊό επιδεινωνόταν ραγδαία στην Ιταλία, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε: «Δεν αγνοήσαμε διόλου τις ενδείξεις αυτές. Πήρα πολύ σοβαρά αυτή την κρίση, από τη στιγμή που ξέσπασε στην Κίνα».

«Καθώς η Ιταλία προηγήθηκε από εμάς, στη Γαλλία λάβαμε τα πιο σκληρά μέτρα το συντομότερο, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων άρχιζε να γίνεται συγκρίσιμος», συμπλήρωσε. «Ακολούθησα σε κάθε στάδιο τρεις βασικές αρχές: να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τις επιστημονικές συστάσεις, να προσαρμοζόμαστε στην εξέλιξη της κρίσης και να λαμβάνουμε αναλογικά μέτρα», πρόσθεσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ιταλίας. «Γίνεται πολύς λόγος για τη βοήθεια της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά γιατί δεν λέμε ότι η Γερμανία και η Γαλλία παρέδωσαν 2 εκατομμύρια μάσκες και δεκάδες χιλιάδες προστατευτικές στολές στην Ιταλία;» διερωτήθηκε. «Δεν αρκούν αυτά, όμως είναι μόνο η αρχή (...). Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να δηλητηριάζονται από αυτά που μπορεί να λένε οι διεθνείς εταίροι μας ή οι ανταγωνιστές μας», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

 

 

Διεθνή
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάλτα: Ελεύθερος με εγγύηση ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας για τη δολοφονία της Δάφνης Γκαλίζια

Διεθνή / Μάλτα: Ελεύθερος με εγγύηση ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας για τη δολοφονία της Δάφνης Γκαλίζια

Η οικογένεια της δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία καταδικάζει τις καθυστερήσεις στη δίκη του Γόργκεν Φένεχ μετά τη σύλληψή του το 2019 για τη δολοφονία του 2017
LIFO NEWSROOM
Η συγκινητική ιστορία της «Νταίζη» του λαμπραντόρ: Την έκλεψαν και επέστρεψε επτά χρόνια μετά

Διεθνή / Η συγκινητική ιστορία της «Νταίζη» του λαμπραντόρ: Την έκλεψαν και επέστρεψε επτά χρόνια μετά

Η Νταίζη είναι πλέον 13 ετών και πάσχει από προβλήματα υγείας, όμως όσος χρόνος της απομένει θα είναι γεμάτος αγάπη, λέει το ζευγάρι των ηλικιωμένων που την ξαναβρήκε
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Δεν θα ξεχάσουμε την εικόνα των τριών αδύναμων, σκελετωμένων Ισραηλινών ομήρων

Διεθνή / Νετανιάχου: Δεν θα ξεχάσουμε την εικόνα των τριών αδύναμων, σκελετωμένων, Ισραηλινών ομήρων

Περιστοιχισμένοι από μαχητές της Χαμάς, οι όμηροι Ορ Λεβί, Ελί Σαραμπί και Οχάντ Μπεν Αμί, που φαινόντουσαν αδυνατισμένοι και αδύναμοι, αναγκάστηκαν να μιλήσουν στα εβραϊκά μπροστά στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί
LIFO NEWSROOM