Στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, η Λιόπη Αμπατζή αποφάσισε να κάνει έρευνα πάνω στη σεξουαλική διασκέδαση στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό επί τέσσερις ολόκληρους μήνες εργάστηκε ως κονσοματρίς. «Έτσι, χωρίς να το έχω σχεδιάσει, όταν προέκυψε η ευκαιρία να εργαστώ η ίδια ως κονοσματρίς, απλά την άδραξα», εξηγεί η ίδια στην τηλεφωνική μας κουβέντα.
Αρχικά είχατε σκοπό να κάνετε έρευνα μέσα στους οίκους ανοχής. Γιατί βρίσκετε τόσο ενδιαφέρον το θέμα της πορνείας;
Ο χώρος της πορνείας αποτελεί προνομιακό πεδίο παρατήρησης των εντάσεων γύρω από τις σχέσεις φύλου και τη σεξουαλικότητα σε μία κοινωνία. Από την άλλη, είναι ένα ανεξερεύνητο πεδίο περιβεβλημένο από μυστήριο, φόβο και γοητεία.
Όταν αποφασίσατε να δουλέψετε σε μπαρ με κονσομασιόν φοβηθήκατε καθόλου;
Είχα τέτοιο ενθουσιασμό που δεν σκέφτηκα τίποτε. Κι ευτυχώς, διότι η πορεία έδειξε ότι δεν υπήρχε κάτι να φοβηθώ.
Πόσο σας έχει αλλάξει η έρευνά σας όσον αφορά τον τρόπο που βλέπετε τον άνδρα και τη γυναίκα;
Το θέμα δεν είναι οι άντρες και οι γυναίκες, αλλά η μεταξύ τους σχέση. Μέσα κι έξω από την κονσομασιόν άντρες και γυναίκες είμαστε δέσμιοι των κυρίαρχων και κανονιστικών προτύπων φύλου που καθορίζουν τον τρόπο που σχετιζόμαστε.
Ως γυναίκα, πώς νιώσατε μέσα σε αυτούς τους χώρους;
Βρέθηκα σε διάφορες θέσεις και εναλλαγές συναισθημάτων. Αυτό, πάντως, που κρατάει ακόμα είναι η αίσθηση ικανοποίησης όταν μπορείς να υπερβαίνεις τις προσδοκίες των άλλων αλλά και τους περιορισμούς του εαυτού σου.
Πέρα από την έρευνά σας, ποια είναι η γνώμη σας γι' αυτό τον τύπο ανδρικής διασκέδασης;
Αυτός ο τύπος διασκέδασης συνδέεται με το κυρίαρχο πρότυπο ανδρισμού καθώς και με τον ερωτικό πολιτισμό αυτής της χώρας. Αν έχω κάτι να προτείνω, είναι να κοιτάξουμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα χωρίς υποκρισίες κι ευχολόγια.
Ποια στερεότυπα ήταν αυτά που επιβεβαιώθηκαν και ποια καταρρίφθηκαν όσον αφορά τις γυναίκες, κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας;
Η δουλειά της εθνογράφου δεν είναι να επιβεβαιώνει ή να καταρρίπτει στερεότυπα, αλλά να τα ερμηνεύει. Αυτό προσπάθησα να κάνω στο βιβλίο, να ερμηνεύσω, μεταξύ άλλων, την «προκλητικότητα» του γυναικείου σώματος, τη «γενναιοδωρία» των ανδρών, την «αρρώστια» του ερωτικού πάθους.
Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή Ελληνίδα;
Θεωρώ ότι όχι μόνο οι γυναίκες, αλλά η ελληνική κοινωνία γενικά βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη καμπή, με εμφανή σημάδια συντηρητικοποίησης, φόβου και αβεβαιότητας. Δεν γνωρίζουμε τι να αφήσουμε και με ποιους να πάμε.
σχόλια