Graphic Novel’s Resurrection

Graphic Novel’s Resurrection Facebook Twitter
0

Κυκλοφορούσαν για χρόνια κρυμμένα στα αθηναϊκά βιβλιοπωλεία. Ποτέ δεν ήταν στους μπροστινούς πάγκους. Ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή. Οι μεγάλοι θεωρούσαν πως ήταν για μικρούς, οι μικροί για μεγάλους. Είχαν φανατικό κοινό, αλλά περιορισμένο. Στην αρχή ήρθαν οι «ψαγμένες» κινηματογραφικές μεταφορές. 300, Watchmen, Hellboy, SinSity και τα άλλα μεγάλα blockbuster και μετά το... Logicomix του Δοξιάδη, και ο χάρτης άλλαξε. Το graphic novel μπήκε στη ζωή μας όπως τα spreads. Το εξηγεί γλαφυρά ο κ. Ιωαννίδης, επιμελητής των εκδόσεων Anubis: «Παλιά τα κόμικ στην Ελλάδα ήταν συνώνυμα με το Μίκι Μάους. Σήμερα θεωρούνται τέχνη». Έτσι, η προθήκη με τα κόμικ στα βιβλιoπωλεία θεωρείται απαραίτητη, οι εκδοτικοί που ασχολούνται με τα στριπάκια γίνονται όλο και πιο γνωστοί και οι Έλληνες συγγραφείς ψάχνουν να βρουν το σχεδιαστικό ταίρι τους. Άλλωστε, στην έρευνα για το βιβλίο της δεκαετίας που είχαμε κάνει στο προηγούμενο αφιέρωμα της LifΟ για το βιβλίο, αυτοί που ερωτήθηκαν για το πού πάει το πράγμα είχαν ισχυριστεί πως το μέλλον ανήκει στα graphic novel. «Από ένα πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο έχουν μετατραπεί σε μια νέα τάση, σε μια νέα μόδα και ίσως είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή στη λογοτεχνική παραγωγή», συμπληρώνει ο κ. Ιωαννίδης.

Σε τι διαφέρει όμως το graphic novel από το κόμικ; «Στην Ελλάδα, όταν μιλάμε για κόμικ, μιλάμε για εκδόσεις περιπτέρου. Με περιοδικότητα και δίχως ιδιαίτερες εκδοτικές αξιώσεις. Τα graphic novel είναι εκδόσεις βιβλιοπωλείου, έχουν σκληρό εξώφυλλο. Είναι συλλογές τευχών ή αυτοτελείς ιστορίες». Με λίγα λόγια, ο πολυτελής τρόπος έκδοσης είναι αυτός που τα διαχωρίζει. Επίσης, ένας άλλος διαχωρισμός είναι στο θέμα. Αυτά που αναφέρονται στους σούπερ ήρωες όπως ο Batman, o Superman, o Spiderman και άλλοι, και αυτά που δεν αναφέρονται: τα «κόμικ τέχνης», όπως τα αποκαλεί ο κ. Ιωαννίδης (π.χ. το Watchmen).

Διάφοροι οίκοι δραστηριοποιούνται ήδη εδώ και χρόνια στον χώρο του graphic novel και έχουν καταφέρει να εκδώσουν ορισμένους από τους πιο ενδιαφέροντες σχεδιαστές του εξωτερικού. Allan Moore, Frank Miller (Sin Sity, 300), Marjan Satrapi (Persepolis) και Joe Sacco «μιλάνε» και την ελληνική. Μεγάλη ιστορία στον χώρο έχουν οι εκδόσεις Anubis. To Watchmen και το V for Vendetta του Moore κυκλοφορούν από αυτές. Επίσης, σειρές της Dc United και της Marvel έχουν μεταφραστεί από τον Anubis. Το «μαύρο» Batman: Τι απέγινε ο Σκοτεινός Ιππότης του Neil Gaiman μόλις κυκλοφόρησε, ενώ το «κατάμαυρο» Joker του Brian Azarello είναι στα βιβλιοπωλεία εδώ και κάτι μήνες (DC). Από τη Marvel εξαιρετικό είναι το Zombies του Robert Kirkman, στο οποίο οι υπερήρωες καταστρέφουν τον πολιτισμό μας. Το πολυβραβευμένο Palestine του Joe Sacco κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ. Ο ίδιος οίκος έχει επανεκδώσει πρόσφατα το Blankets του Κρεγκ Τόμσον με σκληρόδετο εξώφυλλο. Το best seller Λυκόφως της Στέφανι Μάγιερ εικονογραφήθηκε από τον Kim Young και μετατράπηκε σε κόμικ (Πλατύπους). Η Jemma Press (με σημαντική παραγωγή στον χώρο του κόμικ) παρουσίασε πρόσφατα το έργο του Terry Moore, Echo: Η λίμνη του φεγγαριού. Στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο jemmacomics.gr μπορείτε να βρείτε αρκετές προσφορές σε ελληνικά και ξένα κόμικ. Η ιστορία του Darth Vader του Star Wars κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Helm. Οι ίδιοι έχουν εκδώσει και τη διάσημη τετραλογία Το δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν του P. Graig Russel. To Hailraiser 2 του Clive Barker έχει κυκλοφορήσει από το Οξύ και τελευταία ξεχωρίζει το εξαιρετικό εξαρχειώτικο βιβλιοπωλείο κόμικ Tilt με το At the Drive Ink, Heavy Liquid Strip Theater όπου Έλληνες κομίστες εικονογραφούν τον τελευταίο δίσκο των Last Drive.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM