Graphic Novel’s Resurrection

Graphic Novel’s Resurrection Facebook Twitter
0

Κυκλοφορούσαν για χρόνια κρυμμένα στα αθηναϊκά βιβλιοπωλεία. Ποτέ δεν ήταν στους μπροστινούς πάγκους. Ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή. Οι μεγάλοι θεωρούσαν πως ήταν για μικρούς, οι μικροί για μεγάλους. Είχαν φανατικό κοινό, αλλά περιορισμένο. Στην αρχή ήρθαν οι «ψαγμένες» κινηματογραφικές μεταφορές. 300, Watchmen, Hellboy, SinSity και τα άλλα μεγάλα blockbuster και μετά το... Logicomix του Δοξιάδη, και ο χάρτης άλλαξε. Το graphic novel μπήκε στη ζωή μας όπως τα spreads. Το εξηγεί γλαφυρά ο κ. Ιωαννίδης, επιμελητής των εκδόσεων Anubis: «Παλιά τα κόμικ στην Ελλάδα ήταν συνώνυμα με το Μίκι Μάους. Σήμερα θεωρούνται τέχνη». Έτσι, η προθήκη με τα κόμικ στα βιβλιoπωλεία θεωρείται απαραίτητη, οι εκδοτικοί που ασχολούνται με τα στριπάκια γίνονται όλο και πιο γνωστοί και οι Έλληνες συγγραφείς ψάχνουν να βρουν το σχεδιαστικό ταίρι τους. Άλλωστε, στην έρευνα για το βιβλίο της δεκαετίας που είχαμε κάνει στο προηγούμενο αφιέρωμα της LifΟ για το βιβλίο, αυτοί που ερωτήθηκαν για το πού πάει το πράγμα είχαν ισχυριστεί πως το μέλλον ανήκει στα graphic novel. «Από ένα πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο έχουν μετατραπεί σε μια νέα τάση, σε μια νέα μόδα και ίσως είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή στη λογοτεχνική παραγωγή», συμπληρώνει ο κ. Ιωαννίδης.

Σε τι διαφέρει όμως το graphic novel από το κόμικ; «Στην Ελλάδα, όταν μιλάμε για κόμικ, μιλάμε για εκδόσεις περιπτέρου. Με περιοδικότητα και δίχως ιδιαίτερες εκδοτικές αξιώσεις. Τα graphic novel είναι εκδόσεις βιβλιοπωλείου, έχουν σκληρό εξώφυλλο. Είναι συλλογές τευχών ή αυτοτελείς ιστορίες». Με λίγα λόγια, ο πολυτελής τρόπος έκδοσης είναι αυτός που τα διαχωρίζει. Επίσης, ένας άλλος διαχωρισμός είναι στο θέμα. Αυτά που αναφέρονται στους σούπερ ήρωες όπως ο Batman, o Superman, o Spiderman και άλλοι, και αυτά που δεν αναφέρονται: τα «κόμικ τέχνης», όπως τα αποκαλεί ο κ. Ιωαννίδης (π.χ. το Watchmen).

Διάφοροι οίκοι δραστηριοποιούνται ήδη εδώ και χρόνια στον χώρο του graphic novel και έχουν καταφέρει να εκδώσουν ορισμένους από τους πιο ενδιαφέροντες σχεδιαστές του εξωτερικού. Allan Moore, Frank Miller (Sin Sity, 300), Marjan Satrapi (Persepolis) και Joe Sacco «μιλάνε» και την ελληνική. Μεγάλη ιστορία στον χώρο έχουν οι εκδόσεις Anubis. To Watchmen και το V for Vendetta του Moore κυκλοφορούν από αυτές. Επίσης, σειρές της Dc United και της Marvel έχουν μεταφραστεί από τον Anubis. Το «μαύρο» Batman: Τι απέγινε ο Σκοτεινός Ιππότης του Neil Gaiman μόλις κυκλοφόρησε, ενώ το «κατάμαυρο» Joker του Brian Azarello είναι στα βιβλιοπωλεία εδώ και κάτι μήνες (DC). Από τη Marvel εξαιρετικό είναι το Zombies του Robert Kirkman, στο οποίο οι υπερήρωες καταστρέφουν τον πολιτισμό μας. Το πολυβραβευμένο Palestine του Joe Sacco κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ. Ο ίδιος οίκος έχει επανεκδώσει πρόσφατα το Blankets του Κρεγκ Τόμσον με σκληρόδετο εξώφυλλο. Το best seller Λυκόφως της Στέφανι Μάγιερ εικονογραφήθηκε από τον Kim Young και μετατράπηκε σε κόμικ (Πλατύπους). Η Jemma Press (με σημαντική παραγωγή στον χώρο του κόμικ) παρουσίασε πρόσφατα το έργο του Terry Moore, Echo: Η λίμνη του φεγγαριού. Στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο jemmacomics.gr μπορείτε να βρείτε αρκετές προσφορές σε ελληνικά και ξένα κόμικ. Η ιστορία του Darth Vader του Star Wars κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Helm. Οι ίδιοι έχουν εκδώσει και τη διάσημη τετραλογία Το δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν του P. Graig Russel. To Hailraiser 2 του Clive Barker έχει κυκλοφορήσει από το Οξύ και τελευταία ξεχωρίζει το εξαιρετικό εξαρχειώτικο βιβλιοπωλείο κόμικ Tilt με το At the Drive Ink, Heavy Liquid Strip Theater όπου Έλληνες κομίστες εικονογραφούν τον τελευταίο δίσκο των Last Drive.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ